Pimpa julegrøt – uten melk, masse næring!

julegrøt med mandler, smør og kanel

Julegrøt er elsket av store og små. Men mange får vondt i magen av vanlig julegrøt. Fortvil ikke, Helene Sundby gir deg en alternativ julegrøt, pimpa og mettende.

Helene Sundby er ernæringsterapeut
Helene Sundby

Riskornene i julegrøten er polerte, med 80 prosent stivelse, altså karbohydrater. Og lite næring. Jeg anbefale de fete melketypene for å balansere næringen.


100 g vanlig risgrøt gir
  • 14 g karbohydrater
  • 3,2 g protein
  • 2,9 g fett
  • Vitamin A, natrium, kalium, fosfor

Når du “pimper” grøten med egg, gelatin og maca får du en bedre balanse mellom karbohydrater, protein og fett. Den julegrøten holder deg mett lenger, og har tettere næring i form av viktige byggeklosser. Visste du at egg inneholder litt av alt vi trenger av næringsstoffer utenom vitamin C? Og at gelatin er en ypperlig måte å øke proteininnholdet, med sine 90% protein? Og at maca er Perus svar på ginseng? Tåler du ikke melk, har jeg forslag til hva du kan ha i istedenfor fløte.

Noen tips

  • Salt fremhever smaken og saltbalansen er ekstra viktig for smakens skyld.
  • Det kan fort bli litt lite fett, avhengig av melketypen du bruker.
  • Kokosmelk gir mer fett.
  • Havremelk, eller iKaffe er et godt alternativ, den gir en søtere smak. Eller mandelmelk.
  • Jeg lager mandelmelk selv, det er veldig enkelt, mye billigere enn kjøpevarianten og man slipper unødvendige tilsetninger. Slik lager du mandelmelk: http://www.helenesundby.no/mandelmelk/
  • Du kan bruke søtning som klar fibersirup eller vaniljestang, vaniljeessens, eller vaniljepulver
  • Tåler du melk, gå for en feit type, helst fløte. Da får du mer næring.
  • Jeg bruker mye gelatin, superbra kilde til gode proteiner for hud, hår, skjelett, fordøyelse og mye mer.

Julegrøt til 4 personer

  • 2,25 dl grøtris
  • 2 dl vann + 8 dl vann eller melk
  • 2,5 dl fløte – evt kokosmelk, havrefløte, cashewfløte
  • 2 egg
  • 2 ss gelatin
  • 1 ss maca – kan sløyfes
  • 0,5-1 ts salt

Slik gjør du

Skru på ovnen på 100ºC.
Kok opp 2 dl vann med grøtris. La risen småkoke til den har absorbert vannet.
Tilsett 8 dl vann og fløte. Gi det et oppkok og sett kjelen i ovnen, gjerne med lokk.
I løpet av en times tid har det blitt risgrøt. Rør gjerne et par ganger underveis.
Tilsett ett og ett egg. Så fort du har i et egg må du røre det inn raskt, så det blander seg med grøten før det koagulerer.
Rør inn gelatin, la grøten få 5 minutter i varmen for å løse opp gelatinen.
Server med hakket nøtter, smør eller kokosfett og kanel.
Istedenfor sukker kan du ha rosiner, banan, annen oppskjært frukt eller bær. Hvis du vil ha sukker, er det verdt å prøve kokosblomstsukker.

God grøt, god jul!

-Annonse-


Siste fra Hemali

Solid fra Susanne Heart om vaksinesikkerhet
Lag rå kakao med sopp, uten melk!
Vaksineskadet? Slik søker du erstatning
Lege Peter Dvergsdal om det nye koronamedikamentet Paxlovid: – Mange bivirkninger og farlige interaksjoner med andre medisiner.

– Annonse –

– Annonse –