Søk
Close this search box.

Statens anbefaling om vitamin D ivaretar ikke immunforsvaret

Vind i håret
Foto: Nikolay Draganov/Pexels.com

At immunforsvaret trenger D-vitamin, var ukjent da dagens anbefaling ble laget for snart 100 år siden. Til våren kommer en «ny» anbefaling, den vil likne den gamle.

Av John Enebak, artikkelen ble først publisert på hans blogg.

Helsedirektoratets anbefaling om D-vitamintilskudd er tilstrekkelig til det den er myntet på: SKJELETTHELSE.

Hvis vi sørger for minst 10 mikrogram D-vitamin i maten hver dag, reduserer vi risikoen for å utvikle alvorlige skader på skjelettet. Som vi får av for eksempel rakitt og osteomalasi, dette er vitenskapelig bevist hinsides enhver tvil.

Det vil trolig gå minst 20 år til før sammenhengen mellom D-vitamin og immunforsvaret vil bli tatt inn i lærebøkene på medisinstudiet.

-Annonse-

Immunforsvaret er ikke med i anbefalingen

At immunforsvaret er avhengig av D-vitamin for å fungere, var ukjent da dagens anbefalingen ble laget for snart 100 år siden.

Sammenhengen mellom immunforsvaret og D-vitamin ble først avdekket i 1983. Siden da er dette forsket mye på, men først rundt 2010 begynte forskningen å bli tatt på alvor. Søk på “immunforsvar og vitamin D” i det offisielle, vitenskapelige biblioteket PubMed gir over 5 000 artikler.

Det vil trolig gå minst 20 år til før sammenhengen mellom D-vitamin og immunforsvaret vil inngå i lærebøkene på medisinstudiet. Først da vil det komme en ny anbefaling om D-vitamin fra helsemyndighetene.

For å si det mildt og diplomatisk; noen eksperter må pensjonere seg først. I sin tid var de ildsjeler, nå fungerer de som ildpropper i systemet.

Hvis befolkningen i mellomtida skal få vite om vitenskapen som forklarer at immunforsvaret ikke fungerer uten D-vitamin, må vi distribuere informasjonen på grasrotplan. Enkelte av oss synes at dette er viktig, så vi maser. Av og til blir det støy og protester av det. Det er bra hvis det må til for å løfte fram denne kunnskapen.


Så mye vitamin D trenger immunforsvaret ditt.


Bevis nok – mangler konensus

Det eksisterer bevis nok for at immunforsvaret trenger D-vitamin for å fungere regulert. Problemet er at bevisene fortsatt ligger lagret i vitenskapelige databaser. 

Og den som løfter fram kunnskapen bryter konsensus.

Konsensus er et viktig begrep i moderne vitenskapsfilosofi som betegner et samsvar i meninger og holdninger som rår mellom kompetente fagfolk innen et avgrenset fagområde, og som kan gi rom for en viss, men ikke radikal uenighet.

Store Norske leksikon

Å lansere ideer som går mot en felles sannheten i et miljø, altså konsensus, bidrar sjelden til karrierebygging.

Vi må altså smøre oss med tålmodighet før myndighetene kommer med en ny anbefaling om D-vitamintilskudd.

Les mer fra Hemali

Hemalis journalist Guro: – Helsen knakk etter svineinfluensavaksinen, veien tilbake fant jeg selv.
Vitamin D-mangel er viktig årsak til at sykehusene er sprengt.
Professor Halvor Næss oppsummerer pandemien.
Vaksineskadet? Slik søker du om erstatning.

– Annonse –

– Annonse –

3 Responses

 1. Hva myndighetene mener er ikke spesielt interessant. Enhver skal opplyse og passe seg selv. Med dagens internett kan alle lese seg opp og velge hvilke fagfolk man skal lytte til. De fleste leger er langt fra flinke, og slett ikke genuint interessert i folks helse. Penger og status er mer deres sti.

 2. Må få takke hemali. Etter å ha lest litt om d-vitaminer her så bestemte jeg meg for å øke d-vitamin inntaket mitt kraftig.

  Har i flere år hatt problemer med psoriasis. Problemet har alltid vært værre på vinteren med store felt som flasser over armene, og legemidler ga liten effekt annet en å dempe synptomene.

  Etter at jeg økte inntaket mitt er psoriasisen min borte om sommeren og nærmest ubetydelig om vinteren. Slutta med alle legemidler, og tenker nå at jeg skal begynne med enda mer d-vitamin i håp om å bli kvitt siste rest av psoriasis.

  Så takk, hadde ikke visst om dette uten dere.

  1. Dette gjør oss både ydmyke og takknemlige å lese. Så glad på dine vegne, Kenneth!

   Varm hilsen fra Julia & Guro

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *