Søk
Close this search box.

Hvor mye betalt fri har du krav på? Hvilke land gir mest betalt fri?

mann i snekkerbukse hopper med ryggen mot kamera, hus i bakgrunnen

Tar du deg betalt fri i dag? Se hvilke land som gir mest og minst betalt fri. Hint: USA kommer elendig ut…

Takk til CVapp.no for denne artikkelen, som først ble publisert der. Noe forkortet av Hemali.
Bildet er tatt av Michal Jarmoluk fra Pixabay

CVapp.no analyserte lovene som dekker årlig betalt fri og betalte offentlige fridager i 197 land rundt om i verden. Målet var å avsløre hvor ansatte har rett til mest betalt fri. Landene ble rangert etter det kombinerte antallet lovfestet betalt feriedager og betalte fridager per år.

Etter år med forbedringer i balansen mellom arbeid og privatliv, splitter motstridende påtrykk arbeidslivets syn på betalt fri.

Arbeidsgivere som kjemper for å tiltrekke seg talenter betaler arbeidstakere mer. Det fører til underbemanning og høye lønnskostnader og en uvilje til å gi fri. I 2022 tilbød bare 35 % av amerikanske organisasjoner betalt fødselspermisjon – en nedgang fra 53 % for bare to år siden. Dette ifølge en undersøkelse fra Society for Human Resource Management (SHRM). Betalt fedrekvote gikk ned fra 44 % til 27 % i samme periode.

-Annonse-

Mer angst og depresjon etter pandemien

Samtidig lider arbeidstakere fortsatt av helsemessige konsekvenser fra pandemien. Covid-19 forårsaket en global økning i angst og depresjon på 25 %. I dag tilpasser arbeidsstyrken seg forholdene etter nedstengningen, blant annet med oppsigelser og økonomiske og organisatoriske endringer. (Artikkelen fortsetter under bildet.)


Etter pandemien: Hvordan kunne splid oppstå? Hvordan bygger vi nå bro? Møt Guro, Julia og Silje på Litteraturhuset i Bergen! 2. mai.

Hva har frykt, moralisering og sensur gjort med oss som folk?
Hvordan bidrar tekgiganter, media og myndighet til å kontrollere ytringer og påvirke hva som er “god moral”?
Hvordan kan vi forstå nordmenns adferd de siste tre årene?
Med Hemalis journalist Guro Skjelderup, Hemalis redaktør Julia Schreiner Benito og psykologspesialist Silje Schevig. Se arrangementet her.


Rundt om i verden krever noen betalt sykefravær, også ofre for vold i hjemmet. Derfor har CVapp.no funnet ut hvor mye betalt årlig ferie du har rett til. Og vi har sammenlignet antall betalte feriedager mellom ulike land.

Hva vi gjorde for å finne

CVapp.no gjennomgikk den årlige, lovbestemte betalte ferien og betalte helligdager i 197 land. Med referanse til statlige nettsteder, OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling), Den internasjonale arbeidsorganisasjonen med flere. Vi rangerte landene basert på det totale antallet lovbestemte betalte feriedager og betalte helligdager per år.

Betalt ledighet betyr den lovpålagte minste årlige ferien som den enkelte kan ta ut. Feriedager betyr den totale summen av betalte feriedager og betalte helligdager.


Se oversikten fra NHO: Arbeidstid og lønn på røde dager i Norge.


Resultatene av studien om betalt fri

  • Iran har flest helgedager (27) i verden og flest betalte feriedager totalt (53).
  • Vi fant 23 land som tilbyr 30 dager betalt ferie per år, det høyeste antallet betalt ferie som er tilgjengelig.
  • USA gir minst antall betalte fridager (0) og det nest laveste antallet betalte feriedager i verden (10).
  • USA er det nest verste landet hva gjelder betalte feriedager, det verste er Mikronesia.
  • Landene i Afrika og Midtøsten dominerer tabellen for antall betalte årlige feriedager.
  • Iran har flest lovfestede årlige feriedager i verden (53), en uke mer enn San Marino (46) på andreplass.
  • I tillegg til 26 betalte feriedager har Iran nesten en måneds helligdager (27 dager), mer enn noe annet land. Religiøse helligdager og dager for å markere hendelser knyttet til den islamske revolusjonen bidrar til antallet.

Panama, på delt 17. plass, er det eneste nordamerikanske landet blant topp 100. Panama har et relativt lavt antall offentlige helligdager (11), men garanterer et felles maksimalt antall årlige feriedager på 30 dager for å sikre at arbeidere får minst 41 fridager årlig. I tillegg blir arbeidere garantert en “hviledag” på minst 24 sammenhengende timer hver uke, og de tjener 150% av sin vanlige lønn og en dag fri hvis de må jobbe.

USA har verdens dårligste betalte ferie

Fire ukers ferie har blitt en norm i store deler av verden – selv om noen teller det i arbeidsdager (20 dager) og noen i hele uker eller en måned (28–30 dager). Vi fant 22 land med ferie på 30 dager, hvorav ti er i Afrika. Gjennomsnittet per land er 18,2 betalte feriedager per år.

I USA er betalt ferie opp til arbeidsgiverens skjønn.

USA ligger nederst for betalt ferie. Det er det eneste utviklede landet uten lovpålagt betalt ferie, og bare øynasjonene Nauru, Mikronesia og Kiribati har det samme. I USA er betalt ferie opp til arbeidsgiverens skjønn. Gjennomsnittlig ansatte får 14 dager etter sitt første år på en jobb, men 15% av sivilt ansatte får ingen betalt ferie i det hele tatt, ifølge OECD.

San Marino har flest offentlige helligdager i Europa

USA har minst ti “lovlige helligdager“, selv om det ikke er obligatorisk for private arbeidsgivere å gi fridager (unntatt i Massachusetts og Rhode Island). Statlige og føderale organisasjoner og noen private selskaper gir imidlertid fri på disse dagene. De fleste private arbeidsgivere gir betalt fri på nyttårsdagen, Memorial Day (siste mandag i mai), uavhengighetsdagen, Labor Day (første mandag i september), Thanksgiving (fjerde torsdag i november) og juledagen. Juneteenth, samt fødselsdagene til Martin Luther King Jr. og George Washington, er mer av et lotteri.

Det gjennomsnittlige antallet betalte helligdager varierer fra land til land. Vi fant seks steder som har over 20 helligdager, hovedsakelig i Asia. Unntaket er San Marino, som med 20 helligdager er det mest generøse landet i Europa – med betydelig margin. Katolisismen er fortsatt fremtredende i den lille republikken, og årlige feiringer inkluderer flere kristne minnedager samt dager som markerer San Marinos minnedager.

Balanse mellom arbeidsliv og fritid hele året

Kortere arbeidstid arbeidstid gir vanligvis høyere produktivitet, blant annet fordi depresjon koster verdensøkonomien cirka 12 milliarder arbeidsdager årlig. Som ansatt kan du beskytte din mentale helse og balanse i arbeidslivet ved å kjenne til dine rettigheter – og ta ut den årlige ferien du har krav på.

Eksperter har påpekt at akkurat som at ferier fungerer syklisk, så trenger vi balanse i arbeidslivet for mental helse. Å ta fire ukers ferie i år hjelper deg ikke hvis det gir deg dårlig samvittighet til å ta dine rettmessige fridager neste år.

Metode og kilder

Informasjon om lover om ledighet ble hentet fra ulike statlige nettsteder: OECD, International Labour Organization, Global Expansion, WageIndicator Foundation, Skuad, Papaya Global, samt ulike nyhetsrapporter og pressemeldinger.

I tilfeller der arbeidere med lengre ansettelsestid har rett til flere feriedager, har vi oppgitt antall betalte feriedager som en ansatt kan få etter å ha jobbet i samme selskap i ett år.

Vi så på helligdager innenfor en fem-dagers heltidsarbeidsuke. Vi talte kun helligdager som vanligvis faller på en hverdag, eller helligdager som gir rett til en betalt fridag påfølgende mandag når de faller på en helg. Ettersom antallet helligdager varierte i kalenderen noen år, estimerte vi det vanligste antallet betalte helligdager.

Land uten lover som regulerer minimum betalt årlig ferie ble ansett som å ha null dager med lovpålagt betalt fri.


Siste fra Hemali

Professor Halvor Næss i Hemalipodden: – Det var en epidemi, men ingen pandemi.
Ny, norsk oversikt for tilsetningsstoffer i mat.
Nedtrapping fra psykofarmaka: – Fra legene fikk Jørgen flere piller og diagnoser. Fra Sandra fikk han håp.
Målinger av hjerterytmevariasjon (HRV) er i vinden, men hva måler dette, egentlig? Og er det lurt?

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *