Søk
Close this search box.

HRV -tilbake til de naturlige rytmene

Puls EKG Hearth rate
HRV-måling

Måling av HRV er i vinden. Men hva er egentlig HRV og hva kan en måling brukes til? Gir smartklokkene gode svar?

Tekst: Renate Elida Haug, Biopat og HRV proffesional for Autonom Health GesundheitsbildungsGmbH
Foto: PublicDomainPictures fra Pixabay

Biopat Renate Elida Haug
Renate Elida Haug

Måling av HRV (hjerterytmevariasjon/Heart Rate Variability) er i vinden i disse dager, vi kjøper smartklokker og måler puls og søvnkvalitet. HRV gir verdifull informasjon om helsen og funksjonen til kroppens nervesystem og kan hjelpe oss å forstå hvordan våre daglige rytmer og vaner påvirker vårt velvære. Men hva er egentlig HRV og hva kan en HRV måling brukes til? Hva er forskjellen på smartklokker og andre målinger?

Rytmer

For å forstå hva HRV er må vi først forstå noe om rytmer. Livene våre styres mer eller mindre av ulike rytmer: hjertet slår, vi puster, fordøyer mat, produserer hormoner og sover. Vi utsettes også hele tiden for naturens rytmer: Solens gang styrer døgnet, månefasene skifter jevnlig og årstidene går i sin syklus. Dette er rytmer som påvirker oss hele tiden. De kalles tidsgivere (Zeitgebers). Hvis alt fungerer som det skal produserer vi melatonin og blir søvnige når solen går ned. Når solen står opp, våkner vi. Vi omgir oss også med mange andre tidsgivere som kroppen ikke har hatt like god tid til å tilpasse seg evolusjonsmessig: søppelbilen kommer en gang i uka, vekkerklokka ringer til samme tid hver morgen, når solen går ned skrur vi på lyset både inne og ute, vi sjekker sosiale medier og stadig vekk blinker varsler på telefonen. I tillegg kan miljøfaktorer som temperatur, giftstoffer og stress påvirke de naturlige rytmene i kroppen vår.

Det har aldri vært viktigere for oss å ha en sterk evne til å kunne regulere oss etter de naturlige rytmene, og det har kanskje aldri vært vanskeligere.

-Annonse-

Det har aldri vært viktigere for oss å ha en sterk evne til å kunne regulere oss etter de naturlige rytmene, og det har kanskje aldri vært vanskeligere

Kronomedisin

Kronobiologi har blitt forsket på siden begynnelsen av 1800-tallet. Studiet av biologiske rytmer og deres innvirkning på helsa vår kalles kronomedisin. Kronomedisin er en gren innen medisinen som studerer hvordan den biologiske klokken og de cirkadiske rytmene (døgnrytmen) påvirker kroppens funksjoner og reaksjoner på behandling. En viktig del av kronomedisin er å forstå hvordan variabiliteten i hjerterytmen (HRV) kan brukes til å optimalisere behandlingen.

Forskning har vist at HRV kan brukes til å identifisere optimale tidspunkter for medisinering, for eksempel når nivåene av hormoner eller andre biologiske markører er på sitt høyeste eller laveste.

Ved å bruke HRV som en del av kronomedisinsk tilnærming kan leger og forskere bedre forstå hvordan kroppen vår fungerer på forskjellige tidspunkter av døgnet. Dette kan hjelpe dem å utvikle mer effektive behandlinger med færre bivirkninger. HRV kan også være nyttig for å identifisere risikofaktorer for kroniske sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer og kreft.

Dette betyr selvfølgelig at det også er mulig å bruke vår forståelse for HRV til å forebygge plager og sykdom. Forståelse for HRV kan bidra til at vi tar flere riktige valg for å forbedre helsen vår og hjelpe oss å leve mer tilfredsstillende liv i tråd med vår indre biologiske klokke.

Hva er god helse?

Dr. Med. Alfred Lohninger er en verdenskjent forsker innen kronomedisin. Han er CEO, vitenskapelig og medisinsk leder av Autonom Health Gesundheitsbildungs GmbH. Arbeidet hans har viktige implikasjoner for diagnostisering og behandling av søvnforstyrrelser, affektive lidelser og metabolske lidelser.

I følge Lohninger finnes det syv pilarer til å oppnå helse. De fire første beskriver hva vi må gjøre riktig:

1. Spise og drikke

2. Bevege oss

3. Sove

4. Puste

De tre siste pilarene beskriver hvordan vi kommer oss til helse:

1. Gode rytmer/ rutiner (søvn, mat, turer, meditasjon osv)

2. Relasjoner (gode relasjoner skaper mer helse og mer glede)

3. Humor og glede

Her kan en nøyaktig HRV måling hjelpe oss med å finne ut hva som er riktig for oss, både når det kommer til mat, trening, søvn og pust.

Enkelt forklart kan vi si at alle hjerter slår ujevnt som et tegn på evne til tilpassing

Hva er HRV?

Enhver biologisk prosess følger sin egen sunne rytme. I hver kropp vil vi finne at det meste har sin egen rytme: hjerteslag, hormoner, fordøyelse, blodtrykk, respirasjon, kroppstemperatur, blunking og for ikke å snakke om alle prosesser i hjernen. Selv om det ikke alltid er tydelig for oss, er det en sammenheng mellom alle de naturlige rytmene. En enkel måte å tenke på dette er at ved å studere hjertets rytme, kan vi få innsikt i alle rytmer. Det er her HRV kommer inn i bildet.

Enkelt forklart kan vi si at alle hjerter slår ujevnt som et tegn på evne til tilpassing. Jo jevnere rytme et hjerte har, dess lavere evne har du til å tilpasse deg verden og alt du utsettes for. Jo høyere variasjon i hjerterytmen dess bedre regulasjonsevne. Hjertets naturlige funksjon er at det kan tilpasse seg evig foranderlige utfordringer.

HRV er en måling av tidsintervallet mellom hjerteslagene våre, og variasjonene i disse intervallene. Denne variasjonen er ikke tilfeldig, men påvirkes av kroppens interne reguleringssystemer, inkludert det autonome nervesystemet.

HRV-måling er en metode for å evaluere aktiviteten i det autonome nervesystemet

HRV og nervesystemet

HRV-måling er altså en metode for å evaluere aktiviteten i det autonome nervesystemet. Det autonome nervesystemet er en del av det perifere nervesystemet som styrer kroppens ufrivillige funksjoner. Den regulerer mange essensielle prosesser, som hjertefrekvens, blodtrykk, fordøyelse, respirasjon og kroppens respons på stress. Det er delt inn i to grener: det sympatiske nervesystemet, som aktiverer “fight or flight”-responsen som respons på stressfaktorer, og det parasympatiske nervesystemet, som hjelper kroppen med å “hvile og fordøye” ved å spare energi og fremme avslapning. Det autonome nervesystemet opererer automatisk, uten bevisst innsats, for å opprettholde homeostase og sikre at kroppens indre miljø forblir stabilt.

HRV måler variasjonen i tidsintervallet mellom hjerteslagene våre. En høy variasjon i hjerterytmen indikerer at det autonome nervesystemet fungerer optimalt, mens en lav variasjon kan være et tegn på stress, sykdom eller annen form for ubalanse.

Hvordan måle og bruke HRV

HRV-måling kan utføres med enkelte bærbare enheter, som pulsmålere eller smartklokker, og kan også utføres av utdannede fagpersoner med spesialutstyr og programvare. Dersom målet ditt er å bruke HRV måling som en del av en helhetlig tilnærming til helse og velvære, spesielt når det gjelder å optimalisere kroppens naturlige rytmer og redusere stress, kan det være lurt å velge det siste alternativet.

En smartklokke kan måle gjennomsnittlige pulsverdier, men kan ikke måle en nøyaktig HRV

En smartklokke som måler HRV kan gi motivasjon og bekreftelse på at du responderer bra på livsstilsendringer du gjør. Smartklokker måler med reflektert lys, det vil si ikke elektrisk, men optisk. Det registreres en pulsbølge som ikke har noen topp og endres avhengig av armens bevegelse og holdning du har. Du kan måle gjennomsnittlige pulsverdier, men du kan ikke måle en nøyaktig HRV. For deg som trenger litt ekstra motivasjon og en bekreftelse på at du tar gode valg, kan dette være fint. Husk at det per i dag ikke finnes retningslinjer for datasikkerhet og -lagring for informasjonen som samles fra puls- og smartklokker.

De fleste smartklokker kan ikke differensiere

Nøyaktig HRV skal måles i umiddelbar nærhet av hjertet ved å detektere R-piggene på EKG med en frekvens på 1000 Hz. Du blir altså nødt til å bruke et brystbelte eller elektroder. I motsetning til de fleste andre medisinske funn, viser i tillegg HRV-data en sterk alders- og kjønnsavhengighet. De fleste smartklokker vil ikke differensiere dette, men det må tas hensyn til hvis du skal få utbytte av en HRV-analyse. I tillegg er det helt nødvendig at målingen settes i sammenheng med hvilke aktiviteter du har gjort i løpet av døgnet. Denne informasjonen bør igjen analyseres gjennom en avansert programvare. Når du ønsker å forstå din individuelle rytme slik at du kan bruke denne kunnskapen for å optimalisere helsen din trenger du (etter min mening) hjelp av en utdannet HRV-proffesional. Slik får du detaljerte forklaringer og anbefalinger som kombinerer alle relevante HRV-parametere til lett forståelige utsagn. Du kan se nøyaktig hvordan du har det under individuelle aktiviteter og hva det betyr for din egen helse.


Siste fra Hemali

Frisk rødbetelatte laget i blender
Nedtrapping fra psykofarmaka: Fra psykiaterne fikk Jørgen nye piller og diagnoser. Fra Sandra fikk han håp.
Karl-Erik Hordnes lager arbeidsgruppe for vaksineskadde: De må lyttes til og få hjelp!
E-stoffer: – Ødela jeg leverposteien?

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *