Søk
Close this search box.

Psykologspesialist i Hamar tingrett: – Skam er en giftig følelse

Psykologspesialist Silje Schevig om forskjellsbehandling på arbeidsplassen: – I ytterste konsekvens kan det føre til selvmord.

Det er andre og siste dag i rettssaken som sykepleier Iris Frohe har anlagt mot Hamar kommune. Hun fikk tilbud om omplassering fra Hamar legevakt da hun ikke ville rette seg etter krav om jevnlig testing og bruk av munnbind fordi hun var uvaksinert. Dette anså hun å være diskriminerende ettersom kravene ikke gjaldt for vaksinerte. Tilbudet fra kommunen var at Iris kunne bli vaksinatør, det ønsket hun ikke. På dette tidspunktet var det ikke vist at vaksinerte smittet mer enn uvaksinerte.
Her og her og her kan du lese mer om saken.


Sakens hovedspørsmål er om det foreligger grunnlag for erstatning. Frohe saksøker Hamar kommune for kr 479.816,-

Om det blir synlig for dine kolleger at du har tatt et personlig valg som ikke er akseptert, kan ytterste konsekvens bli at du blir sosialt utestengt og mobbet.

Psykologspesialisten: – Psykisk belastende

Psykologspesialist Silje Schevig leder selvmordsforebyggende team i Bærum kommune, hun vitnet i dag som sakkyndig, uavhengig av sin arbeidsplass.
– Sanksjon kan oppleves som tvang, om du blir fratatt noe dersom du ikke retter deg etter krav, kan det true det grunnleggende behovet for autonomi, selvbestemmelse. Det er psykisk belastende når et slikt behov ikke blir ivaretatt.

-Annonse-

– I fellesskapet som en arbeidsplass er, har vi behov for å være inkludert og akseptert. Om du behandles annerledes, blir du på en måte ikke et likeverdig individ. Et arbeidsmiljø som ikke legger opp til likebehandling er helseskadelig.
– Hvis relasjonen mellom deg og den som krever noe av deg er asymmetrisk, blir maktforholdet ekstra belastende. Når man ikke blir akseptert, respektert og hørt, bidrar dette til maktesløshet. Om det blir synlig for dine kolleger at du har tatt et personlig valg som ikke er akseptert, kan ytterste konsekvens bli at du blir sosialt utestengt og mobbet.

Psykisk stress

– Det kan bli spesielt ille når arbeidsgiver legger opp til forskjellsbehandling fordi det da kan oppleves sosialt akseptert å hetse. Det kan ha store konsekvenser for den psykiske helsen som søvnvansker, depresjon, angstlidelser, posttraumatiske stressymptomer og psykosomatiske lidelser som kan føre til sykemelding og vansker med å komme tilbake i jobb. Langvarig psykisk stress gjør at vi skiller ut kortisol som bidrar til redusert immunforsvar.
– Skam er en giftig følelse som man typisk kjenner på når man blir ekskludert fra fellesskapet.

– Summen av disse følelsene kan i sin ytterste konsekvens bidra til selvmordstanker og selvmord.

ung kvinne med langt hår står ute i bymiljø
Psykologspesialist Silje Schevig

Siste fra Hemali


– Var det ikke for valdresdialekten min, ville YouTube sensurert meg for lengst.
Så mye vitamin D trenger immunforsvaret ditt.
Om innleggelser, overdødelighet og vaksinering.


– Annonse –

– Annonse –

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *