Søk
Close this search box.

Bakteriene i tarmen påvirker det meste. Også vekten.

Når tarmen er god, er det meste godt. God tarmflora senker betennelse, og styrker immunforsvaret.

Kostholdet påvirker tarmmikrobiomet, som igjen påvirker immunsystemet. I en nylig studie fra Stanford School of Medicine, undersøkte forskerne hvordan plantebasert fiber og fermentert mat påvirker tarmfloraen og immunsystemet hos friske voksne. Forskerne viste at fermenterte matvarer kan berike tarmfloraen, og dempe betennelse. I tillegg viste fire typer immunceller mindre aktivering i gruppen som spiste fermentert mat. Nivåene på 19 inflammatoriske proteiner målt i blodprøver reduserte også. Ett av disse proteinene, interleukin 6, har vært knyttet til tilstander som revmatoid artritt, type 2 diabetes og kronisk stress.

Bedre vekt med bedre tarmflora

God tarmflora for “alt”: Visste du at god tarmflora hjelper deg som vil ned i vekt? At du kan «mate» de gode bakteriene i tarmen? At dårlig tarmflora knyttes til alt fra overvekt til plager og sykdom i både kropp og hode?
Ny kunnskap om tarmen viser at dens flora påvirker oss mye mer enn vi tidligere har trodd. Dess mer forskning på tarm, jo klarere blir det bildet. Tarmfloraen påvirker det meste: fra fordøyelse til stoffskifte til hvorvidt du har sug etter dårlig mat eller ei.
Når de gode tarmbakteriene får riktig næring, produserer de fettsyrer som styrker tarmveggen og immunforsvaret. Det forebygger betennelser, og reduserer risikoen for sykdom og overvekt.

Fôr tarmen med fiber!

Grønnsaker er prima kilde til fiber, og fiber gir god tarmflora.  
Tarmen er som en megaby der «beboerne» tjener ulike formål: «beboerne» avhenger gjensidig av hverandre for å møte byens behov. Byen trenger folk som utfyller hverandre, som tarmen trenger spekteret av bakterier.

Når de gode tarmbakteriene «sulter», blir de slitne, og får ikke gjort jobben sin. Deres løsning kan bli å tære på tarmveggen, i ren overlevelse. Når tarmveggen brytes ned, kan bakterier og andre stoffer trenge gjennom veggen og ut i kroppen. Da blir immunforsvar og fordøyelse svekket. Et dårlig utgangspunkt for å gå ned i vekt.

-Annonse-

Årsaker til dårlig tarmflora kan være:

  • for mye bearbeidet mat
  • for mye raske karbohydrater fra sukker, korn, poteter, ris…
  • for mye tilsetningsstoffer
  • for mye stress

Vi har lært at det er bra med fiber fra grove kornprodukter. Men hva om du ikke kan eller vil spise brød? Korn har mye karbohydrater, og gir høyt blodsukker, som kan gi overvekt. Dessuten kan gluten være et problem for noen. Er det ikke flott, da, at du kan få fiber fra andre kilder? Grønnkål er super, og avokado, nøtter, bær, frukt…

Tarmbakteriene har viktige oppgaver:

  • Styrer fordøyelse
  • Styrer appetitt
  • Styrer metabolisme (stoffskifte/energiomsetning)
  • Styrer immunsystem
  • Epigenetisk: påvirker geners uttrykk, altså hvordan gener «skrus av og på»
  • Påvirker humøret – visste du at ca. 80 prosent av kommunikasjonen mellom hjernen og tarmen går fra tarmen til hjernen, ikke omvendt?


Referanser og mer lesning

Dårlig tarmflora og jojo-vekt.
Fire bakterier i tarmen kan avsløre om du blir overvektig.
Nature: Tarmflora og metabolisme.
PubMed, tarmflora og vekt.
Candida: Derfor er det lurt å fermentere
Kronisk betennelse: Dette bør du spise mer av, og mindre av

– Annonse –

– Annonse –