Søk
Close this search box.

Kostrådenes bakteppe er sensur og inhabil forskning

nærbilde av kalvestek og asparges og tomat

Som om ikke rådet om å spise mer margarin og mindre smør er ille nok. Men mer bør vi vel ikke forvente når forskningen er inhabil og hemmelighold og sensur råder.

Kostråd: For to dager siden kom de nye kostrådene: mer korn, mindre kjøtt, mer margarin, mindre smør… Det er mye bra med kostrådene, men de er for mennesket som ikke finnes: gjennomsnittsmennesket!

Tilliten til dem svekkes ettersom befolkningen søker kunnskap bredere utifra eget individ. Mange erfarer også at helsen blir bedre ved å gjøre grep som strider mot kostrådene. Avsløringer om inhabile forskere og dårlige metoder hjelper heller ikke på tilliten.

Sviktende vitenskapelig grunn

Prosessen mot rådene har skjedd på sviktende vitenskapelig grunn. Nye, nordiske kostråd (NNR2023) danner grunnlaget for utkastet til våre nye kostråd. For eksempel er det sådd tvil ved hvordan NNR-komiteen har «oversatt» kunnskap til kostråd.

Simon Dankel, Elling Bere, Siv Hilde Berg og og Marit Kolby i Tidsskrift for Den norske legeforening:
«Vi mener at i praksis har komiteen kunnet inkludere, forkaste og tolke evidens etter eget forgodtbefinnende og formulere råd gjennom en prosess som ikke kan reproduseres».

-Annonse-

Videre: “Sterke anbefalinger har blitt gitt på svakt evidensgrunnlag for enkelte matvarer som rødt kjøtt, mens egne anbefalinger for ultraprosessert kosthold ikke er gitt.”


Marit Kolby om mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen.
Video med lege Stig Bruset: – Hjernen trenger kolesterol, særlig viktig for å forebygge demens.
Professor Simon Nitter Dankel i Hemalipodden: – Nye kostråd uten evidens.


Sensur

Flere andre fagfolk har kritisert NNR-komiteen for manglende metodisk forankring og transparens, men kritisk journalistikk fra våre store mediehus har uteblitt. I stedet gjengir de direktoratets nye kostråd ukritisk.

Faktisk kom en av komitémedlemmene – Helle Margrete Meltzer – med en slags innrømmelse, gjengitt 18.3. i Nationen:
«Men, jeg er enig i at den aller siste skrittet der, den har vi ikke vært åpne … Vi hadde fryktelig dårlig tid på slutten fordi pengebeholdningen tok slutt, men om det er god nok unnskyldning for ikke å bruke en metodisk tilnærming, mere transparent, som ville ha tatt mye mere tid».

Etter at avisa Nationen gjenga Meltzers uttalelse, ble den trukket og Nationen bragte ikke saken videre.

Paneldebatten under IDF-dagen 8. 2. der uttalelsen fant sted er blitt redigert, og opptaket er fjernet. Kritikk skal vi altså ikke ha noe av.

Kostrådene skal på høring til 20. mai. Det er en tid for kritisk, åpen debatt! Dessuten for at myndighetene anbefaler oss å spise det vi selv kan produsere!

Vi mener at i praksis har komiteen kunnet inkludere, forkaste og tolke evidens etter eget forgodtbefinnende og formulere råd gjennom en prosess som ikke kan reproduseres.
Dankel, Bere, Berg og Kolby i Tidsskrift for Den norske legeforening 27.11. 2023.

Referanser

Bere ET. De nye nordiske kostrådene lider av nutrisjonisme. Forskersonen 13.7.2023.
Morgenbladet. Ernæringsforsker: Kostrådene er på kollisjonskurs med kroppen.
Morgenbladet. – Matvareindustrien har ødelagt isen vår.
Bere E, Dankel SN. Ja, hva kreves egentlig av kunnskap før man gir kostholdsråd? Tidsskrift for Den norske legeforening.
Kolby M. Mer redelighet i diskusjonen om ultraprosessert mat etterlyses. Tidsskrift for Den norske legeforening.

Mer om ernæring fra Hemali

Kolesterolet var skyhøyt, men Jon-Magnus ble ikke redd. For han visste grunnen.
Lege: – Lavt kolesterol forverrer Covid-19 og andre virussykdommer.
Professor: – Mettet fett er ikke farlig

– Annonse –

– Annonse –

Én kommentar

  1. Flott artikkel!

    I de nye nordiske kostholdsrådene er det mye feilinformasjon utarbeidet av inhabile forskere med tvilsomme bindinger til den store matvareindustrien. Rødt kjøtt, mettet fett og melkefett er noe av det sunneste vi bør spise mer av og ikke grunnen til høyt kolesterol og den stigende fedme-epidemien. Derimot er tomme karbohydrater, prosesserte plante/frø-oljer (deriblant margarin) og ultraprosessert mat de store synderne som fører til høyt insulin, inflammasjon og fedme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *