Ukens byttetips: Fras eller gryn, det er spørsmålet

Cereal Frokostblanding

Frokostblandingene kuppes om oppmerksomheten i butikkhylla -og om mest kreativ sunnvasking. Trauste og trofaste havregryn finnes ofte på nederste hylle.

Ukens byttetips: “78% fullkorn” er kanskje ikke all verdens kreativt og det er jo til og med sant. Problemet er prosesseringen og alt det andre du får i deg når du spiser Quakers Havrefras til frokost: Fullkornshavremel (78 %), hvetekli, sukker, byggmaltekstrakt, bakepulver (kaliumhydrogenkarbonat), salt. Alternativet er økologisk havregryn. Traust og kjedelig, kanskje, men til gjengjeld 100 prosent fullkorn. Og en forpakning helt uten halvsannheter av noen helsepåstander.

Havre = supermat

Havre er sunn supermat som er naturlig glutenfri og stappfull av næring. Ny forskning viser mange helsefordeler; havre senker kolesterol og blodsukker, bidrar til sunn tarmflora og immunitet.

Ikke bare er havre rik på jern, protein, sink, magnesium, folsyre, kalium og vitaminene B1 og B6 – havre er også rik på sunne plantestoffer som kostfiber og betaglukan. Og som en bonus på toppen: Havre er billig mat!

Skal du bruke havre til å lage grøt eller i bakverk, er det lurt å bløtlegge kvelden i forveien. Det samme gjelder nøtter du eventuelt skal toppe grøten med. Når korn og frø bløtlegges, tror de at de er kommet i god matjord og skal spire. Kapselen sprekker, enzymer aktiveres, antinæringsstoffer brytes ned og næring til en ny plante frigjøres. Spiret korn er både mer smaksrikt, næringsrikt og bedre for fordøyelsen.

-Annonse-

Så langt er alt såre vel. Havregryn er et tilnærmet ubearbeidet og rent naturprodukt. Problemet oppstår under heftig prosessering, slik som Havrefras har vært utsatt for.

Oppskrift: Pimpa havregrøt

Ekstrudering -skadelig for tarmen?

For å lage Havrefras er det brukt en teknikk som kalles ekstrudering. Ekstrudering er en rask prosess der sammalt mel av korn varmes opp ved høy temperatur, 120 – 140 °C, samtidig som det eltes og deretter presses gjennom en dyse med en rekke porer. I enden av dysen kommer det ut som en deig som kan formes. Ekstrudering gjør at fuktighetsinnholdet i maten reduseres, og det ferdige produktet er grundig kokt og tørket.

Frokostblandinger er ofte eksempler på korn som har vært gjennom denne prosessen. Behandlingen gjør at kornet holder lenger, samtidig blir kornet både luftigere og sprøere.

I 2016 gjennomførte en gruppe forskere fra Nofima studier på gris for å finne ut effekten ekstrudert korn har på tarmen. Grisene som spiste ubehandlet fullkorn, både fra bygg og havre, fikk en rikere tarmflora med flere gunstige bakterier sammenlignet med grisene som fikk ekstrudert fullkorn. I tarmen til grisene som hadde spist ubehandlet fullkorn var det for eksempel en høyere andel av gunstige melkesyrebakterier som bifidobakterier og laktobaciller. I tillegg kunne forskerne påvise mer smørsyre i tarmen til disse grisene, og dette samsvarte med påvisning av smørsyreproduserende bakterier. Dette er positivt fordi smørsyre har en betennelses- og krefthemmende effekt i tarmen.

Å spise sukker til frokost gir oss velvære i hjernen, men gir oss ikke energi

Jessie Inchauspé

Start dagen med jevn glukose

Jessie Inchauspé står bak Instagram-kontoen Glucose Goddess som har 2,7 milloner følgere og er forfatter av boken Glukoserevolusjonen – ta kontroll over blodsukkeret. Hun er en fransk biokjemiker og forfatter og deler med sine følgere viktigheten av å balansere blodsukkeret for optimal helse. Hennes budskap om stabilt blodsukker og at rekkefølgen på hva vi spiser er av betydning, brer om seg i miljøer som er opptatt av helhetlig helse og kosthold. I Norge er blant annet Biohacking Girls fremme med å belyse temaet.

Å spise sukker til frokost gir oss velvære i hjernen, men gir oss ikke energi, sier Inchauspé.

Å starte måltidet med en fett- eller proteinkilde, vil gi en mer stabil blodsukkerstigning. I denne ukens byttetips er rådet enkelt: Dropp frokostblandingen. Spis en skål havregryn med fet melk (inneholder både fett og protein) og topp med bær for søtning som ikke gir rask blodsukkerstigning. Bløtlagte nøtter og en klatt ekte meierismør bidrar også positivt. Bonusen på toppen: En mye billigere frokost!

Kilder

Berit Nordstrand
Mat for helsen -lege- og ernæringsforeningen
Bramat.no


Flere byttetips fra Hemali

Tacolefser med tre eller ni ingredienser -valger er ditt!
Det er ikke hipp som happ hvilken kanel du strør på grøten
Vi må snakke om monsteret i rommet
Det misforståtte saltet
Også høna blir det hun spiser

– Annonse –

– Annonse –

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *