Insulinresistens er underliggende årsak til diabetes 2 og Alzheimer. – Det betyr at vi kan forebygge, sier biolog Iver Mysterud.
Vi lærer at det ikke finnes kur mot demens og Alzheimer. Internasjonal forskning viser noe annet. Så visst finnes det håp!
Iver Mysterud er forfatter av boken «Håp ved demens og Alzheimers sykdom, hva alle bør vite».
Den dårlige nyheten om demens og Alzheimer er at stadig flere, og stadig yngre rammes. Den gode er at årsaker kan knyttes til livsstil. Så glem ordene om at eneste trøst for pasient og pårørende er «aksept og tilrettelegging».
– Hjernecellene trenger nok glukose, men ved insulinresistens får de ikke det. Hjernecellene hos alzheimerpasienter sulter, til slutt dør de. Slik svekkelse av hjernen er en sentral del av sykdomsutviklingen, forklarer Iver.
Alzheimer/demens er den største globale utfordringen for helse- og sosialomsorgen i det 21. århundre. The Lancets demenskommisjon
Prognosene for demens og Alzheimers sykdom viser en dobling i forekomst mot 2040.
Iver:
– Fastlegen har kunnskap om sykdomsforløp, symptomer, støttetiltak og medikamenter som kan forsøkes mot symptomer. Men om årsaker kan den typiske fastlege lite. Jeg tror de er for travle, det tar tid å fordype seg i internasjonal forskning. Jeg har gjort jobben som den travle allmennpraktiker ikke rekker.
Hjerneceller i dvale kan vekkes til live. Stikkord er ketoner, som dannes når vi forbrenner fett. Da får hjernen et alternativt brensel til glukose (blodsukker).
– En sentral årsak til sykdomsutviklingen er at hjernen over tid sultes. Den trenger mye langkjedede omega-3-fettsyrer.
– Men vi blir rådet til å unngå fett, særlig mettet.
– Jeg er uenig. Da de rådene kom, var det basert på synsing og fagpolitikk. Fra studier vet vi nå hvilken forskning som var tilgjengelig den gang. Det finnes ikke overbevisende forskning som viser at mettet fett skader. Tvert i mot. Mettet fett er i kosten som mennesker har spist siden tidenes morgen.
-Annonse-
for kognitiv helse må vi vende tilbake til et næringstett kosthold med lite karbohydrater, og nok av de næringsstoffene den kjempende hjernen trenger mest. Ernæringsfysiolog Amy Berger
– Årsakene til Alzheimer sykdom er sammensatt, men stadig dårligere kost kan være en viktig forklaring. Vi vet at sukker og raske karbohydrater over tid er med på å bryte ned hjernen.
– Er Alzheimers en livsstilssykdom?
– I stor grad. Det handler dels om kosthold, mosjon, røykevaner og inntak av alkohol og medikamenter. Samt forurensning og miljøgifter. Der er også en arvelig faktor. Men våre gener har ikke endret seg siste 100 år. Den voldsomme økningen i forekomsten av Alzheimers sykdom kan dermed ikke forklares genetisk. Det er vår livsstil som er endret. Sykdom oppstår hos genetisk sårbare individer i møte med et moderne miljø, sier Iver.
Hjernen som et utett tak ved demens og Alzheimer
Gjennom sitt arbeid med pasienter fant nevrolog Dale Bredesen at det er 36 faktorer som bidrar til nedbrytningen av hjernen ved Alzheimer.
– Et bilde på dette er et tak med 36 hull. Det vil lekke når det regner. Medisinindustrien kan bedre eller påvirke enkelthull, men ikke alle 36. Derfor må vi til underliggende årsaker for å motvirke sykdomsutviklingen.
Slik forebygger Iver
Forebyggende spiser Iver lavkarbo-høyfettkost med mye grønnsaker, kosttilskudd, trening, tur og mye dagslys. Og holder hjernen i trim ved å lese fagartikler.
– Bør vi ta kosttilskudd?
– Ja, og særlig om du begynner å bli glemsk. Maten har lavere næringsverdi enn tidligere, og vi lever i en verden med mye belastning.
Råd
- undersøk deg hos lege eller terapeut med kunnskap om funksjonell medisin. Da ser du hvilke tilskudd du eventuelt trenger.
- mål ditt langtidsblodsukker og insulinnivå ettersom forhøyet over tid gir økt risiko for Alzheimer og en rekke andre sykdommer. Mange tror feilaktig at om blodsukkerverdien er ok, så er alt greit.
- ved Alzheimer bidrar høyt insulinnivå til at det hoper seg opp plakk i hjernen.
- mye plakk kjennetegner Alzheimers sykdom.
Tall
- i Norge har nærmere 100 000 demenssykdom. De fleste av dem har Alzheimers sykdom. Tallet anslås å dobles mot 2040.
- hvert år rammes minst 3000 nordmenn av demens under 60 år.
Gluten
- gluten knyttes til problemer i tarmen, som kan gi inflammasjon i hjernen og disponere for Alzheimers og andre nevrologiske lidelser
- ca. 40 % av oss klarer ikke å bryte ned gluten til bare aminosyrer, resterende 60 % klarer det i varierende grad
- inflammasjon i hjernen er kjennetegn ved Alzheimers, derfor bør terapi søke å redusere inflammasjon
Forebygge/redusere risiko
- redusere sukker og andre ”raske” karbohydrater
- fjerne/redusere gluten
- redusere omega-6-fettsyrer, øke omega-3-fettsyrer
- øke inntaket av fett fordi leveren produserer ketoner og disse tar ”bakveien” til hjernen
- du kan også øke produksjonen av ketoner med faste
Derfor er trening essensielt
- reduserer insulinresistens, et viktig trekk ved sykdomsutvikling.
- øker bruken av fettsyrer i musklene, som kan øke produksjon av ketoner og vekstfaktor for nervevev BDNF (brain derived neurotrophic factor).
- hjernen er særs energikrevende, trening opprettholder hjernens tilførsel av energi.
- fysisk inaktivitet reduserer hjernens størrelse for å spare energi.
- stimulerer veksten til hjernens området hippocampus, nøkkelregionen for hukommelse.
- bedrer blodsirkulasjonen, tilfører kroppens celler mer oksygen og næring for optimal funksjon av nerveceller og synapser.
- reduserer kronisk stress, en utløser av inflammasjon.
- øker overlevelsen av nydannede nerveceller i hjernen.
Årsaker til Alzheimers kan være
- kosthold med mye høyglykemiske karbohydrater (sukker, stivelse)
- mye alkohol
- regelmessig eksponering for nitrosaminer
- for lite omega-3-fettsyrer, for lite B-vitaminer, andre næringsmangler
- for lite antioksidanter
- kronisk eksponering for aluminium eller kvikksølv
- luftforurensning
- røyking
- infeksjoner og stråling
- bivirkning av medisinsk behandling (særlig statiner)
- (Kilde: Iver Mysterdud «Håp ved demens og Alzheimers sykdom. Hva alle bør vite.»)
Les mer fra hemali
Gry Hammer: – Trist at innmat er blitt æsj og fy
hemali Mening om kreft: – Det mangler ikke omsorg, men god behandling mangler.
Henriette Lien: – Folk får tro hva de vil.
Referanser
Livingston G, Sommerlad A, Orgeta V mfl. Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet 2017; 390; 2673–734.
Berger A. The Alzheimer’s antidote: Using a low-carb, high-fat diet to fight Alzheimer’s disease, memory loss, and cognitive decline. White River Junction, VT: Chelsea Green Publishing, 2017.
Bredesen D. The end of Alzheimer’s:
The first programme to prevent and reverse the cognitive decline of dementia. London: Vermillion, 2017.
Ernæringsfysiolog Amy Berger
Bredesens pionerartikler
Bredesen DE. Reversal of cognitive decline: a novel therapeutic program. Aging 2014; 6: 707–17.
Bredesen DE, Amos EC, Canick J mfl. Reversal of cognitive decline in
Alzheimer’s disease. Aging 2016; 8: 1250–8.
Bredesen DE. Metabolic profiling distinguishes three subtypes of
Alzheimer’s disease. Aging 2015; 7: 595–600.
Alzheimers sykdom som type 3 diabetes
de la Monte SM. Type 3 diabetes is sporadic Alzheimer’s disease: Minireview.
European Neuropsychopharmacology 2014; 24: 1954–60.
Høykarbokosthold for utvikling av Alzheimers sykdom
Seneff S, Wainwright G, Mascitelli L. Nutrition and Alzheimer’s disease:
The detrimental role of a high carbohydrate diet.
European Journal of Internal Medicine 2011; 22: 134–40.
Aluminium som årsaksfaktor
Walton JR. Chronic aluminum intake causes Alzheimer’s disease: applying Sir Austin Bradford Hill’s causality criteria.
Journal of Alzheimer’s Disease 2014; 40: 765–838. Tomljenovic L. Aluminum and Alzheimer’s disease: after a century of controversy, is there a plausible link?
Journal of Alzheimer’s Disease 2011; 23: 567–98.
Kvikksølv som årsaksfaktor
Mutter J, Curth A, Neumann J mfl. Does inorganic mercury play a role in Alzheimer’s disease?
A systematic review and an integrated molecular mechanism. Journal of Alzheimer’s Disease 2010; 22: 357–74.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4947325/
Mikrober/infeksjoner som årsaksfaktor
Itzhaki RF, Lathe R, Balin BJ mfl. Microbes and Alzheimer’s disease.
Journal of Alzheimer’s Disease 2016; 51: 979–84.https://www.semanticscholar.org/paper/Microbes-and-Alzheimer’s-Disease.-Itzhaki-Lathe/2c628d7b0419c84b219667c6a9e2b13949afed3c[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]