Teposer laget av plast kom på markedet for et drøyt tiår siden. I kokende vann frigjøres milliarder av plastpartikler.
Bildet er tatt av laohai zhao fra Pixabay.
Teksten ble først publisert i Helsemagisinet VOF.
En tepose av plast frigjør nesten 12 milliarder mikropartikler og 3 milliarder nanopartikler i en enkelt tekopp. Slike teposer ble introdusert på markedet for drøye ti år siden og bruker polypropylen for å holde posene lufttette. Når posene blir oppvarmet av kokende vann, frigjøres milliarder av plastpartikler i koppen.
Flere tusen ganger høyere enn fastsatt sikkerhetsnivå
Kanadiske forskere testet fire kommersielle teer og effekten av plasten på en type vannlopper (dafnier). Plastpartiklene fikk vannloppene til å svømme mer tilfeldig, og til og med kroppsformen deres begynte å forandre seg. Jo høyere dose, desto sterkere effekter ble observert. Eventuelle effekter på mennesker av å få i seg slike plastpartikler er per nå ukjente, selv om mengdene som frigjøres fra teposer i plast er flere tusen ganger høyere enn fastsatt sikkerhetsnivå.
-Annonse-
Når posene blir oppvarmet av kokende vann, frigjøres milliarder av plastpartikler i koppen.
Problemer med atferd og utvikling
Forskerne frykter at de som daglig drikker mange kopper te fra plastteposer, kan oppleve atferdsmessige og utviklingsmessige problemer. Vann som selges i plastflasker, har langt lavere nivåer av plastpartikler enn det man ser i en kopp te (noen titalls til hundretalls partikler per liter).
Kilde:
Hernandez LM, Xu EG, Larsson HCE mfl. Plastic teabags release billions of microparticles and nanoparticles into tea. Environmental Science & Technology 2019; 53: 12300–10.
Siste fra Hemali
Toppidrettsutøvere spiser fortsatt feil!
Professor: – Hvorfor fikk vi ikke bedre covid-vaksiner?
Jon Holden: – Var det ikke for valdresdialekten min, ville YouTube sensurert meg for lengst.
Hemalis journalist Guro: – Min vei tilbake etter svineinfluensavaksinen
Én kommentar
Takk for interessant info, dette var helt ukjent for meg og skal spre denne videre.
Takk til redaksjonen