Oppdrettslaksen har blitt vegetarianer. Kua skal spise alger, tang og tare. Grisen skal spise trær og nå vil matindustrien at vi mennesker skal spise insekter. Er det bærekraftig?
Bildet er tatt av Ulrike Leone fra Pixabay
Anders Nordstad har jobbet i internasjonalt jordbruk med produksjon og handel i 25 år. På nært hold har han har sett hvordan dette matsystemet fungerer. Det er ikke noe vakkert syn, mener han.
– Mitt engasjement for norsk matproduksjon bunner i at vi fortsatt har en verdifull småskala matproduksjon, men at vi er på god vei til å etterligne det som skjer ellers i verden.
Mars 2022 gikk Anders Nordstad av som generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Her noen av hans ord om hvorfor:
– Jeg lurer på hvordan norsk jordbruk skal komme seg videre når enhver form for nytenkning blir tiet i hjel. Her kan du se Nordstads blogg på Facebook.
Foto: Josephine Nordstad Juul Møller
Er det bare jeg som stiller spørsmål ved om noe av dette er bærekraftig?
Jeg håper ikke det.
-Annonse-
Men man vet aldri.
Kanskje er det helt genialt?
At vi alle spiser noe vi fra naturens side verken har tilgang på eller har utviklet oss for å spise, altså.
Sammensurium av næringsstoffer
Kanskje mat til dyr og mennesker bare er noen greier som skal inneholde et eller annet sammensurium av næringsstoffer som vi trenger i større eller mindre grad? Energi er energi og proteiner er proteiner, liksom.
Jeg tror ikke det. Jeg tror at mat er helhet og at både dyr og mennesker gjør klokt i å spise den maten våre relativt komplekse systemer for fordøyelse og næringsopptak har utviklet seg til for å utnytte på en god måte. Mat er mye mer enn de enkelte næringsstoffer man kan analysere seg fram til i et laboratorium. Tror jeg.
Les også: Insekter er ålreite dyr. Men som mat?
Neppe lurt
Men hvem er jeg?
Jeg er bare en simpel siviløkonom.
Det vil likevel overraske meg mye om det viser seg å være lurt å spise ting det fra naturens side ikke er ment at vi skal spise.
Nettopp fordi vi har utviklet oss for å spise noe annet.
Møt oss på Litteraturhuset i Oslo 26.2.
- Jon Holden om «Det nye Norge»: samarbeid og fellesskap
- «Husbonden» Steven Maddix om soppens mirakler i mat og jordbruk
- Wenche og Even fra Teppa gård om hjemmedyrking, konservering og matauk
- Julia om sensur: Hva er det vi ikke får vite?
- Guro om veien tilbake til helse etter at hun lå nede av svineinfluensavaksinen
Rabatt på billettene fram til 10.2.
Siste fra Hemali
Iris Frohe om dommen: – Jeg trenger tid til å summe meg
Hemali kan bli litt eller mye ditt!
Kraft i bein og armer, slik koker du kraft enkelt!
Æresdoktor ved UiT Jan Raa: – Kan det tenkes at mRNA-vaksinene gir skadelige bivirkninger?
ABC-klnikken legges ned: Pengejakten på fødestuen.
Én kommentar
Kort, godt og poengtert skrevet.
Selv spiser jeg ikke lenger oppdrettsfisk, kun villfisk som flyndrefiskearter, steinbitt, kolje, makrell osv. osv og annen sjømat langt fra oppdrettsanleggene langs kysten vår. Og for ikke å glemme hvalkjøtt!
Samme gjelder rødt kjøtt og lam; elg og rein og sau fôret på usprøytet gras og på fritt beite i sommerhalvåret.