Gresselig god gresskarsuppe! Slik velger du rett gresskar.

gresskarsuppe fra Maren Aasen

Om du finner det rette gresskar, kan du spise skallet!

Snart halloween, sesong for gresskar. Det bugner av gresskar i butikkene, I love it! På hokkaidogresskaret blir skallet mykt og godt etter varmebehandling. Men halloweengresskar og spagettigresskar har ikke spiselig skall. Altså: Spør etter hokkaido – mindre arbeid, mer smak!
Jeg synes denne tiden er så koselig! Og gresskarsuppe, en oktoberfavoritt!
Sist jeg lagde den, fikk jeg tips om å bake gresskaret i ovnen i stedet for å koke det, og så blande det inn i suppa. Da skulle smaken bli enda bedre, så det gjorde jeg nå. Litt usikker på hvor stor forskjell det ble sånn smaksmessig, men veldig god ble den!

To gode ting: Du kan spise dekorasjonsgresskaret. Og hokkaidogresskar kan spises med skall!

Velg rett, da kan skallet forbli på

Jeg brukte en økologisk hickory gresskar, den typen kan brukes med skallet på! Jeg delte bare opp gresskaret i biter, stekte i ovnen med skallet på til de var myke, blandet det i suppa, og moste med stavmikser.
Gresskar inneholder lite karbohydrater, og er derfor en super lavkarbosuppe.
Basen med olje, løk, hvitløk, ingefær og kraft kan du bruke til mange forskjellige supper; søtpotet, blomkål, brokkoli, spinat, rødbete… Har du ikke kraft, eller vil ha den helt vegetar, kan du så klart bruke buljongterninger i stedet.

-Annonse-

Husk: jo større gresskar, dess hardere skall, og større risiko for trevlete kjøtt som er mindre egnet i mat. Mer om gresskar lenger ned i artikkelen.

Noen gresskar kan spises med skallet!

Du trenger

Gresskar (ca 1/2 lite, eller 1/4 stor)
1-2 søtpoteter (kan sløyfes, bruk evt. mer gresskar)
2 løk
4 fedd hvitløk
2-3 cm fersk ingefær
1 liter kraft (evt. buljong)
Olje til steking (f.eks. kokosolje)
2 dl kokosmelk, melk, fløte eller creme fraiche
1 ts muskat
Havsalt – smak til

Slik gjør du

  • Del opp gresskaret og søtpotet i store terninger. Bruker du økologisk hickory gresskar kan du beholde skallet på. Bak gresskarbitene og søtpoteten i ovenen på 200 grader til de er myke, ca 20 min.
  • Hakk opp løk, hvitløk og ingefær og stek i olje i en stor kasserolle til løken er mør
  • Hell over kraft/buljong og kokosmelk i kasserollen og kok opp.
  • Tilsett så gresskar og søtpoteten, og smak til med muskat og salt.
  • Mos med stavmikser. Ha i mere vann/kokosmelk om du synes konsistensen er for tykk.

Server med for eksempel en klatt creme fraiche/kokosmelk, ristede gresskarkjerner og et godt brød!

Spis opp gresskaret! Selv om det er såkalt “dekorasjonsgresskar”

Norge er selvforsynte med gresskar til Halloweenfeiringen. Samtidig sier de fleste oppskrifter at det er forskjell på dekorasjonsgresskar og matgresskar. Samt at du ikke skal bruke dekorasjonsgresskar som mat. Jovisst bør du det! Matsvinn er uting, og alle gresskar er spiselige.
Halloween-gresskaret veier typisk ti kilo, om lag åtte av dem er mat. Eneste grunn til å avbefale dekorasjonsgesskar er at disse smaker mindre enn andre gresskar.

Gresskar

Årlig produseres ca. 200.000 Halloween-gresskar i Norge for dagligvare.
I tillegg selges gresskar blomsterhandelen.
Norske produsenter har testet fram ulike sorter som pyntegresskar, Halloween-gresskar, Butternut og Hokkaido.

Gresskar fordi

VITAMIN A 
Gresskar har mye betakaroten, et provitamin, altså forstadiet til A-vitamin, og kan omdannes til aktivt vitamin A i kroppen ved behov.
Betakaroten er viktig for blant annet hud, syn og immunforsvar.
Gresskar har mindre betakaroten enn søtpotet og gulrot, men fortsatt mye i forhold til andre grønnsaker.


KAROTENOIDER 

Gresskar har også andre karotenoider som alfakaroten, betakryptoxantin, lykopen, lutein og zeaxantin.
Karotenoider er sterke antioksidanter som beskytter cellene mot skader fra oksidativt stress.
Oksidativt stress i hjernen kan svekke hukommelsen.
Oksidativt stress i huden gir rynker, og mindre glød og elastisitet.
Antioksidanter beskytter mot sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer, og Alzheimer.

ANDRE GODSAKER
Gresskar gir fiber, vitamin C og kalium.

LAVKARBO
Gresskar er lavglykemisk og lavkarbo med kun 1-2 gram karbo per 100g.
Dermed påvirker ikke gresskar blodsukkeret i særlig grad. Altså gunstig for stabil energi og god fettforbrenning.

LITE KALORIER
Ikke at jeg er opptatt av kalorier, og verken snakker eller skriver noe særlig om det, men kanskje er det verd å få med denne gangen…
Gresskar inneholder 13 kcal per 100g, sammenlignet med for eksempel søtpotet som inneholder 80 kcal per 100 g.

BRUKES TIL MYE
Det er jo kult som pynt, men kan også brukes til mye i matlaging.

Gresskar til ditt, gresskar til datt. Gresskarolje og gresskarfrø, gode ristet!

Flere oppskrifter fra Maren Aasen

Kokos pluss solbær er lik venner og panna cotta.
Soppsuppe – kremet, uten melk.
Glutenfrie, keto rundstykker – skikkelig luftige!
Langtidskokt viltgryte

– Annonse –

– Annonse –