Søk
Close this search box.

Hemalipodden: Maren ble ME-syk som 11-åring: – Det var en ensom kamp

Mann og jente Far og datter
Maren og Geir-Ståle Angeltveit.

Blodprøvene finner ingenting, var svaret fra norsk helsevesen. Det slo ikke Marens familie seg til ro med og reiste til USA for å få hjelp. Nå er Marens historie samlet mellom to permer.

Hemalipodden: Da Maren Angeltveit (18) begynte i 6. klasse kom hodepinen snikende. Utover høsten ble den stadig mer intens og gjennom vinteren og våren kom flere symptomer. I en alder av 12 år var Maren mer eller mindre sengeliggende alene på rommet sitt.

Blodprøvene hun tok i det offentlige helsevesenet fant ingenting galt. Diagnosen ble etterhvert ME (kronisk utmattelse). Det slo ikke Marens familie seg til ro med. Pappa Geir-Ståle Angeltveit begynte å nøste selv. Det førte dem først til Dr. Hexeberg og videre til USA.

– Det var en ensom kamp, men også lærerik, sier Geir-Ståle. Han har nå samlet Marens historie mellom to permer og håper boken kan gi håp og hjelp til andre ME-syke.

I ukens episode av Hemalipodden deler Maren og pappa Geir-Ståle sin historie og forteller hva som var nøklene til at Maren i dag er helt frisk.

-Annonse-

Les også: Kjersti fant veien ut av kronisk utmattelse


Flere episoder av Hemalipodden

Professor: – Nye kostråd uten evidens
Henriette Lien: – Føler meg tryggere i Kenya enn i Norge
Eva Fjelstad om ultraprossesert mat: – Derfor truer den helsa
I kropp og sjel holdt Tine på den grusomme hemmeligheten i 35 år.
Kjersti Rinde Omsted: – Det er helheten som skaper helse

– Annonse –

– Annonse –

6 Responses

 1. Hei, og takk for livsviktig informasjon angående årsaker til ME.

  I år 2000 opplevde jeg som 41-åring å kollapse fullstendig av samme årsak. 4 vanlige leger avviste meg, men den 5, han tok Bioresonans på meg, og i tillegg sendte han meg til sykehus for å ta et utall blodprøver, som ble sendt til Haukeland sykehus. Da blodprøvene kom tilbake, viste de helt samme resultater som Bioresonansens måleresultater. Resultatet var full score på total mangel av næringsstoffer i kroppen min, og jeg hadde da selvsagt ikke tilbake noe fordøyelsessystem som tok opp næring i det hele tatt. Jeg ble satt på et halvt års gjenoppbyggingsprogram med alle næringsstoffer, og B12-sprøyter, og en meget streng diettliste, der ostestoffer, melk, og gluten, kaffe, sukker, og alkohol mm. var eliminert bort. Jeg hadde intet valg, og tok alt på 100% alvor, og etter bare 14 dager merket jeg endring. Og jeg begynte sakte å få tilbake energi nok til å sove om natten, ta til meg føde uten å få smerter, og kroppen avtok i å kjennes ut som en tørr og stiv svamp innvendig. Jeg kunne etter hvert klare å gå opp en liten bakke uten å helt miste pust og krefter. Sakte ble livet mitt eget. Økonomisk fantes ingen støtte fra legevesenet, så tusenvis av kroner gikk ut fra egen lomme. Og etter et halvt år var jeg i bedre form enn noen gang. I dag, 23 år etter, har jeg lært så mye fra denne legen som reddet livet mitt, og jeg følger alltid hans råd. Nå er jeg 63 år. Norges leger har så mye å lære. Men det har pasientene også. Takk til Maren og familien som står støtt i sine gjenoppbyggende erfaringer. Jeg vil virkelig anbefale norske leger og myndigheter til å lytte til deres erfaringer. Og takk til Hemali som formidler av Marens budskap.

  1. Tusen takk for at du deler din historie, Vigdis! Beretninger som din og Marens, gir håp til så mange. Nyt tilværelsen med god helse!

   Varm hilsen fra Guro

 2. Jeg kjenner meg veldig igjen i mye av Marens historie, og også metoder for å bli frisk.
  Å kutte gluten og melk gjorde at jeg stabiliserte min ME fra svingende moderat – alvorlig til stabil moderat – mild. Det er en ganske stor forskjell, for de som ikke vet det.

  Men jeg hører av pod’en at jeg ikke har vært nøye nok, i og med at jeg har byttet over til glutenfritt korn (og et par momenter til) og fortsatt er syk, så jeg skal ta Maren og Geir Ståles historie til meg og tenke nytt. Og sikkert kjøpe boka for enda mer kunnskap ettersom jeg føler at Marens reise er veldig relevant for meg og siden jeg har store problemer med mage/tarm og kosthold, og har hatt det helt fra jeg ble syk.

  Ellers ønsker jeg å si at det var en rørende historie som treffer meg rett i hjertet, og jeg er så glad for at Maren har kommet seg ut av sin ME. ME er reversibelt, det har jeg alltid trodd. Og Marens friskhistorie er godt for øret. Ønsker likevel å minne andre om at ME er kompleks, og det er ikke sikkert at det som fungerte for Maren fungerer for andre. Og at uansett løsning så er veien sjeldent enkel.

  Jeg heier Maren fram og ønsker både henne og familien hennes alt godt i fremtiden. En god solskinnshistorie og en god podcastepisode.

  Takk til dere.

  Måtte ME-gåten snart bli løst!

  Hilsen ME-syk.

  1. Tusen takk for tilbakemelding, Adrian. Du har helt rett: ME er komplekst. Men Marens historie viser at det er reversibelt, selv om den enkelte må finne sin vei til tilfrisking.
   Ønsker deg all mulig god bedring!

   Beste hilsen Guro

 3. Hei, takk for fin pod. Vet man blodtypen sin kan man justere kosten sin og få bedre helse. I Norge ties denne kunnskapen for folk flest. Dette er politisk styrt tror jeg. Lag gjerne en pod om denne kunnskapen som allerede finnes godt beskrevet, til folk flest.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *