Søk
Close this search box.

Histamin-intoleranse kan være forklaringen på en rekke helseplager

Mat Frokost
Histamin-intoleranse er betegnelsen på sykdomsplager som skyldes histamin i maten vi spiser og som ikke blir brutt ned i tarmen.

Histamin-intoleranse er betegnelsen på sykdomsplager som skyldes histamin i mat som ikke blir brutt ned i tarmen.

Bildet er tatt av StockSnap fra Pixabay.

Av mikrobiolog Jan Raa, artikkelen ble først publisert på Raas blogg.
Om Jan Raa: I 2010 utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Tidligere professor i mikrobiologi ved UiT, æresdoktor i 2006. Forskningsdirektør ved NIFES og NOFIMA, styreformann i Biotec Pharmacon ASA.

Histamin forårsaker inflammasjoner som påvirker kroppstemperatur og blodtrykk og fører til sammentrekning av glatt muskulatur, for eksempel i bronkiene, og utvidelse av små blodkar. Histamin-intoleranse kjennetegnes ved blant annet magesmerter, kvalme, forstoppelse, allergi og søvnforstyrrelser. Sykdommen har mye til felles med vestlige livsstilssykdommer som IBD, IBS og Crohns når det gjelder forstyrrelser i mikrobiologien i tarmen (mikrobiell dysbiose).

Årsaken? Inflammasjon

Histamin i maten blir normalt nedbrutt av enzymet DAO (= diamino oksydase) som blir produsert i tarmcellene. DAO forhindrer derfor uheldige virkninger av histamin. Men mange mennesker produserer for lite DAO, og hos dem blir histamin tatt opp i kroppen. For lite DAO kan ha en genetisk årsak, men i de fleste tilfeller kan det skyldes betennelsesreaksjoner (inflammasjoner) i tarmen.  

-Annonse-

Histamin («vevs-amin») er et signalmolekyl som også kroppen selv produserer og lagrer i immunceller, først og fremst i mast-cellene i hud og tarm. Lageret av histamin i disse cellene blir frigjort i vev som blir infisert eller mekanisk skadet, og det gir seg synlige utslag som rød og opphovnet hud rundt sår og hudskader. Inflammasjonen som blir startet av histamin, er viktige for rask og effektiv immunologisk beskyttelse mot infeksjoner og for reparasjon av vevsskader. Men vedvarende inflammasjon i kroppen er skadelig, også når den er lavgradig.

Enzym i pilleform

De fleste har opplevd at berøring av brennesle fører til svie og rødt utslett i huden. Men ikke alle er klar over at dette skyldes histamin som finnes i de sylskarpe hårene på denne planten og som kommer inn i huden når planten berøres. Det kan kanskje sammenlignes med det som skjer hos personer med histamin-intoleranse: Histamin i maten blir ikke brutt ned i tarmen, men tatt opp og forårsaker vedvarende inflammasjon i kroppen. 

Den vanligste anbefalingen for å unngå histamin-intoleranse er å begrense inntaket av matvarer som inneholder mye histamin.

Den vanligste anbefalingen for å unngå histamin-intoleranse er å begrense inntaket av matvarer som inneholder mye histamin, på samme måte som folk med laktose-intoleranse unngår melk og gluten-allergikere unngår kornprodukter med mye gluten. Men det er mye vanskeligere å unngå matvarer med mye histamin, fordi histamin forekommer i svært mange matvarer, riktignok i svært ulike mengder. Derfor har det i de senere år vært gjort mange forsøk på å bryte ned histamin i maten ved hjelp av enzymet DAO i pilleform, og på den måten forhindre inflammasjoner forårsaket av histamin.

Lovende resultater

Resultatene er svært lovende og fører blant annet til reversering av mikrobiell dysbiose i tarmen hos personer med histamin-intoleranse. Men enzymet DAO trenger «forsterkning» av et ecoceuticum som «gjenoppliver» bakterier som dør ut (Faecalibacterium pausnitzii, PrevotellaceaeRuminococcus) og samtidig undertrykker bakterier som blir altfor dominerende (Staphylococcus, ProteusEnterobacteria, Enterococcus faecalis) hos personer med histamin-intoleranse.

DAO som har vært brukt så langt, blir utvunnet av biologisk materiale fra svinenyre og bønneskudd. Produktet som er blitt døpt ecoceuticum, har en sammensetning som tilsvarer den svarte komponenten i gammel skogsjord. Dette produktet er sterilt og ufordøyelig, og det verken stimulerer eller hemmer veksten av mikrober når de lever isolert, hver for seg. Men produktet påvirker samspillet mellom artene i komplekse økosystemer slik at noen arter blir favorisert mens andre blir holdt nede. Dette er et helt nytt prinsipp som skiller seg fundamentalt fra måten prebiotika, probiotika og postbiotika påvirker det mikrobielle økosystemet i tarmen.

Jan Raa holdt i november et foredrag i Barcelona på en fagkonferanse om histamin-intoleranse der han dette temaet. Power point-presentasjonen av foredraget er lagt ut på hans hjemmeside.


Symptomer ved histamin-intoleranse

Symptomene varierer i både type og intensitet, men er til forveksling lik allergi. Derfor er det også grunn til å tro at plagene gjerne settes på «allergikontoen» slik at histaminintoleransen ikke blir diagnostisert.

Plagene er knyttet til de ulike oppgavene histaminet har i kroppen.

 • Huden: For mye histamin i huden kan gi rødme, utslett, kløe, hevelse, rennende øyne og vekselsvis tett og rennende nese.
 • Tarmen: For mye histamin i tarmveggen kan irritasjon og kløe i halsen, kvalme, oppkast og diaré. Sure oppstøt og halsbrann kan også forekomme.
 • Blodåresystemet: Histaminopphopning i blodet kan gi lavt blodtrykk, høy puls og besvimelser.
 • Luftveiene: Irritasjonshoste, kløe og tungpust.
 • Nervebaner og hjernen: Uro, irritabiltetet og hodepine. Noen kan også rammes av utmattelse og mangel på energi.

Hva kan hjelpe?

 1. Eliminere bort matvarer som kan gi symptomer som:
 • fermentert mat er rik på aminosyren histidin og på histamin som vin, eddik, ost, yoghurt, syrnet melk,
 • råvarer nedlagt i eddik som syltagurk, rødbeter, pickles og relish
 • røkt, hermetisk og saltmodnet/tørket fisk
 • kjøttvarer som er lagret, røkt og modnet til skinke
 • alkohol
 • egg
 • sitrusfrukt
 • bær
 • tørket frukt
 • spinat
 • tomat
 • ketchup og sennep
 • kunstige tilsetninger i maten som fargestoff og konservering
 • krydder som kanel, chili, nellik
 • urtete
 • kakao og sjokolade

2) Tilskudd av DAO-enzymer hvis du får påvist lave nivå på blodprøve. Du tar da tilskudd av DAO-enzymer til måltidet, slik at histaminet lettere brytes ned.

3) Naturlige anti-histaminer. Produserer du for mye histamin, kan du ta naturlige anti-histaminer som quercetin og bromelain.

4) Probiotika: Bakterietyper som Lactobacillus plantarum and Bifidobacterium infantis kan hjelpe deg å bryte ned histamin i maten. Mens du styrer unna bakterier som kan produsere histamin, slik som Lactobacillus casei, Lactobacillus delbrueckii, og Lactobacillus bulgaricus. De finnes naturlig i yogurt og andre syrnede meieriprodukter.

(Kilde: Berit Nordstrand)


Møt oss på Litteraturhuset i Oslo 26.2.

 • Jon Holden om «Det nye Norge»: samarbeid og fellesskap
 • «Husbonden» Steven Maddix om soppens mirakler i mat og jordbruk
 • Wenche og Even fra Teppa gård om hjemmedyrking, konservering og matauk
 • Julia om sensur: Hva er det vi ikke får vite?
 • Guro om veien tilbake til helse etter at hun lå nede av svineinfluensavaksinen
Mennesker Glede

Siste fra Hemali

Overdødeligheten fortsetter å øke, historiens dom kan bli brutal
Professor: – Hvorfor fikk vi ikke bedre covid-vaksiner?
Jon Holden: – Var det ikke for valdresdialekten min, ville YouTube sensurert meg for lengst.
Hemalis journalist Guro: – Min vei tilbake etter svineinfluensavaksinen

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *