fbpx

Ketogen diett kan bedre psykisk helse

Bedre psykisk helse uten medikamenter og elektrosjokk. Ketogen diett kan være en nøkkel, erfarer internasjonale psykiatere.

Av den prisbelønnede vitenskapsjournalisten Lynne McTaggart, – oversatt og bearbeidet av hemali.

Ketogen diett for psykisk helse? Det virker for enkelt til å være sant. Men anerkjente leger som Sarah Myhill i Storbritannia og Joseph Mercola i USA gir ketogen diett som et godt svar. Ketogen diett har mye fett, og lite karbohydrater. En diett der kroppen er i ‘ketose’, altså at du forbrenner fett for drivstoff. Prinsippet er å unngå sukker, korn, annen stivelse og bearbeidet mat.

  • Plante- eller animalsk protein av god kvalitet
  • Rikelig med stabilt, mettet fett: olivenolje, kokosolje, nøtteoljer, avokado-olje, rapsolje og animalsk fett (smør, andefett..)
  • Mye grønnsaker i alle regnbuens farger
  • Mat som ikke er prosessert

Et slikt kosthold får systemet fra å bruke sukker (glukose) som energi, til å bruke og forbrenne fett i stedet. Begrepet «ketose» og «ketogen kost» kommer av det faktum at fett omdannes til ketonlegemer i leveren når du reduserer sukker og stivelse og spiser mer fett.
Slik kost likner den våre forfedre levde på, og samsvarer mer med vår genetiske arv enn dagens moderne kost. 

Ketogen kost ga mer energi i cellene

For flere år siden ble Dr. Mercola interessert ketogen kost som metode for å reparere celler, og å minske symptomer ved tilstander som fibromyalgi, kronisk utmattelse, leddgikt. Mercola oppdaget at ketogen kost evner å forbedre funksjonen til mitrokondriene, der energi skapes i cellene.

Energiproduksjon krever en rekke kjemiske reaksjoner, som igjen skaper overskudd av molekyler. Resultatet av disse prosessene er dannelse av frie radikaler, en viktig kilde til betennelse. Men: På ketogen kost – altså mer fett og lite karbohydrater, faller blodsukkeret ditt, og stabiliserer seg. Da kan mitokondriene bruke ketoner som drivstoff, og disse produserer langt færre frie radikaler enn om systemet ditt bruker glukose som energi. Altså mindre betennelse.

Visste du at ketogen diett er etablert behandlingsmetode for epilepsi i Norge?

Ketogen kost ved epilepsi, og ved psykisk uhelse

Internasjonale leger som anbefaler keto-dietter har sett effekter på alt fra ulcerøs kolitt til kreft. Men så langt har få snakket om at slik diett kan påvirke psykiske lidelser positivt.
Dr. Christopher Palmer ble nysgjerrig: Ettersom ketogen diett brukes for å forhindre anfall av epilepsi, kunne dette overføres til andre sykdommer i hjernen? Ja, viser Palmers resultater. Ketogen diett påvirker ikke bare kropp og organer, men også hjernen.

Psykiater Palmer: En av utfordringene er at de færreste sykehus støtter en slik diett.I en publisert studie viser Palmer med flere at pasienter med langvarig schizofreni i løpet av uker på ketogen diett fikk betydelig færre symptomer. Det samme skjedde hos pasienter med depresjon og angst. Også barn med ADHD og autisme erfarte at symptomer ble dempet etter innføring av ketogen diett.

Professor i nevrologi, Dale Bredesen, erfarer også at ketogen kost kan reversere Alzheimers sykdom. Prinsippet er det samme: På ketogen diett får hjernen bedre tilgang til energi enn når kroppen bruker sukker og stivelse til forbrenning.
Det viktigste grepet for 2021 er kanskje mindre sukker og stivelse, og mer godt fett?

Referanser og litteratur

Psykiater Chistopher Palmer ved Harvard har eksperimentert med ernæring som del av behandling ved psykiatriske tilstander. Se video der han utdyper.
Sarah Myhill: The Paleo, Ketogenic Diet – a diet we all should follow.
Dr. Dale Bredesen: Reversing Cognitive Decline.
PubMed: Ketogenic diet for schizophrenia.
Flere studier fra PubMed.

Les mer fra hemali

Ketogen metode får fettet til å brenne.
Keto, glutenfrie rundstykker – gode og luftige!
Lege: – Prekært behov for annen type kost til kreftpasienter.
Alzheimer kalles også diabetes type 3. Slik forebygger du.

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

Siste tall om bivirkninger etter vaksinering: – Høye tall for de unge

Med tiden får vi bedre data om vaksinenes fordeler og ulemper. Som tall fra over 166 sider fra Eudravigilance.

«Alle» leser steigan nå. –Om vi slapp sensuren, ville tallene eksplodert.

Pål Steigan startet blogg i 2011. Nå er steigan.no landets største motstandsavis. – Jeg kan ikke tro det, hvor ble de andre av?

Slik har barnehagen vært med restriksjoner og smittevern

På tide å la barnehagene organisere seg selv etter barnehagelovens paragraf tre. For barnets beste.

Les mer om ...

Siste tall om bivirkninger etter vaksinering: – Høye tall for de unge

Med tiden får vi bedre data om vaksinenes fordeler og ulemper. Som tall fra over 166 sider fra Eudravigilance.

«Alle» leser steigan nå. –Om vi slapp sensuren, ville tallene eksplodert.

Pål Steigan startet blogg i 2011. Nå er steigan.no landets største motstandsavis. – Jeg kan ikke tro det, hvor ble de andre av?

Slik har barnehagen vært med restriksjoner og smittevern

På tide å la barnehagene organisere seg selv etter barnehagelovens paragraf tre. For barnets beste.

Debatten med Svein Østvik: Kjennes det godt, NRK?

Jeg har fått innsikt i noe som skjedde i forkant av Debatten med Svein Østvik. «Folkeopplysning», kalte NRK det da kritikken kom. Nei. Mine skattepenger gikk til regissert, offentlig ydmykelse.

Når Aftenbladet setter stråmenn i gapestokk

Så gjennomsyret av nedlatende holdninger, at man lurer på om den anonyme kommentatoren egentlig er uinteressert i et fritt ordskifte. Eller bare har hatt en dårlig dag på jobb.