–Kongen oppfordrer oss til å møte andre med nysgjerrighet. Det gjorde ikke legene.

I sin nyttårstale oppfordret Kong Harald oss til å spørre: Hva kan jeg gjøre for deg? For å få til det, må vi være nysgjerrige og imøtekommende. Det var ikke legene jeg møtte på min vei.

Av Hilde Aalling Syvertsen, bygningsingeniør

Flere ganger i livet har helsen min blitt satt på prøve og jeg har behøvd hjelp. Fra jeg var 20 til 33 år trengte jeg årlige kontroller på grunn av uteblitt syklus. De 13 årene innebar også medisinske behandlinger for å bli gravid, men uten resultat. Flere av legene sa at jeg aldri ville kunne bli gravid. Etter et siste forsøk ved en privat klinikk fikk jeg et brev der det står at «i vårt tilfelle er graviditet umulig i Norge.»

Da jeg traff min nåværende mann, spurte han om jeg hadde forsøkt akupunktur. Nei, men jeg var villig til å forsøke. Kort fortalt: I dag er vi foreldre til to i 20-årene.

Liten interesse fra legene

Etter første fødsel oppsøkte jeg flere av legene jeg hadde vært i kontakt med, jeg tenkte min erfaring kunne bety noe i deres videre karrierer. Dessverre. Svarene deres lød at mitt tilfelle må ha vært et «under», eller at «norske myndigheter ikke godtar annen behandling enn den de allerede hadde tilbudt». Ingen leger var nysgjerrige, dermed lærte de heller ikke noe.

-Annonse-

Min mann og jeg hadde heldigvis ikke slått oss til ro med informasjonen fra det skolemedisinske miljøet, og sammen med akupunktøren fortalte vi historien vår på God morgen Norge på TV 2.  

Overfølsom for stråling

For 15 år siden ble jeg utsatt for en overbelastning på jobben som byggleder. Jeg hadde smertefulle og alvorlige plager og utmattelse, blant annet galopperende hjerterytme og skade på øye. Jeg oppdaget en 1600-kVA (kilo-volt-ampere) transformator rett under kontoret vårt, den var nettopp skiftet til dobbel kapasitet. Vi flyttet ut av kontorene, og de elektromagnetiske feltene i kontoret ble målt. Norconsult beskrev strålingen som svært høy, men likevel innenfor tillatte grenseverdier i Norge.

En lege med erfaring med denne type skader fra transformatorer sendte meg til Østlandske hjertesenter for undersøkelser. En 24-timers Holter-registrering konkluderte med et uvanlig høyt antall ekstraslag per døgn. Heldigvis avtok plagene gradvis etter at vi hadde forlatt kontoret, men det viste seg at jeg var blitt overfølsom for elektromagnetisk stråling. Først gjaldt det den lavfrekvente strålingen, den fra strømnettet. Siden også den høyfrekvente, altså alt som er trådløst.

Legene hadde liten eller ingen kunnskap om hvordan slik stråling kan påvirke helsen.

Liten interesse fra statens strålevern

Min helse hadde fått en alvorlig knekk, og immunforsvaret var slått helt ned. Jeg var totalt utmattet. Mye ressurser gikk til ulike behandlinger samt tilskudd av vitaminer og mineraler som jeg i henhold til blodprøver var tappet for. Legene hadde liten eller ingen kunnskap om hvordan slik stråling kan påvirke helsen.

Jeg kontaktet Statens strålevern, nå DSA, for å fortelle min historie. Jeg trodde at de ville ta den på alvor, men de fastslo umiddelbart at «slike skader oppstår ikke av de strålings-verdiene som var oppgitt» og ønsket ikke å høre mer. Det eneste og generelle rådet DSA har gitt, er kognitiv terapi.

Det finnes mye og anerkjent forskning internasjonalt som viser fysiske skader på mennesker ved stråling langt under tillatte grenseverdier i Norge. Dette synes imidlertid ikke å være forskning som norske strålevernmyndigheter tar hensyn til. Jeg måtte selv finne ut hvordan jeg kunne unngå eller begrense strålingen jeg var blitt overfølsom for.

Råd fra farmasøyter om forebyggende mot covid-19

Da korona-viruset slo til, føltes det tryggest å oppholde seg i Norge en periode. Det meste av 2021 befant vi oss imidlertid i vårt «andre hjem» i Italia, og fikk derfor ikke tilgang til vaksiner like raskt. Vi kontaktet et lokalt apotek for råd, og farmasøytene sa at dersom vi gjennomførte deres anbefalinger, forebyggende og eventuelt behandlende i tilfelle infeksjon, ville vi klare oss fint. Rådene lød naturlige preparater og vitaminer.

Jeg og våre barn har fulgt det norske vaksineprogrammet, men selv om myndighetene hevder at mRNA-vaksinene er trygge, var jeg likevel bekymret på grunn av mitt allerede utsatte immunforsvar. Normalt krever et nytt medisinsk produkt mange års forskning for å dokumentere sikkerhet og effekt.  

Min mann og jeg fikk covid-19 etter at vi kom tilbake til Norge. Vi fortsatte å følge rådene fra apoteket, og fikk begge kun lette symptomer. Det kan naturligvis være tilfeldig, men sykdomsforløpet sammenfalt med farmasøytenes erfaring.  

Hilde Aalling Syvertsen i Italia

Lite nysgjerrighet ble vist når jeg forsøkte å fortelle at jeg flere ganger i livet har måttet stole på egen dømmekraft.

Møtt med misbilligelse som uvaksinert

Stor var overraskelsen da jeg i Norge stadig møtte personer som tydelig viste sin misbilligelse over at jeg ikke hadde tatt vaksinen. Få stilte spørsmål om bakgrunnen for mitt valg. Lite nysgjerrighet ble vist når jeg forsøkte å fortelle at jeg flere ganger i livet har måttet stole på egen dømmekraft.

Særlig overrasket det meg at jeg ble satt i bås med samtlige uvaksinerte og merket «illojal» og «konspiratorisk». Mange tar lite ansvar for egen helse og belaster helsevesenet med livsstilssykdommer, med eller uten vaksine. Men den diskusjonen var avblåst.  

I starten av det nye året er det naturlig for hver og en, inkludert myndighetspersoner, å reflektere over hva vi har erfart og lært. Hvis noen fra helsemyndighetene tok på seg brillene til vår konge og spurte meg «hva kan jeg gjøre for deg?», ville jeg svart:

Fortell at dere tok feil da dere sa at uvaksinerte smitter mer enn vaksinerte.
Fortell at Pfizer aldri testet om vaksinen hindret smitte.
Fortell at vaksinens mange bivirkninger tilsier åpenhet om risiko og stor varsomhet omkring videre koronavaksinering.
Fortell hvor viktig det er å styrke immunforsvaret med livsstil og tilskudd som vitamin D

Tusen takk Kong Harald, for at du inspirerte til å vise respekt og nysgjerrighet overfor våre medmennesker. Jeg håper at dine ord finner grobunn.


Siste artikler fra Hemali

Uvaksinerte Iris ble oppsagt som sykepleier, nå kommer rettssaken.
Hvor mye D-vitamin trenger immunforsvaret ditt?
Om innleggelser, vaksinering og overdødelighet.
Hemalis journalist ble syk etter svineinfluensavaksinen: Veien tilbake måtte jeg finne selv.

– Annonse –

– Annonse –

2 kommentarer

  1. Takk for at du deler, det eneste som er større enn inkompetansen i norsk helsevesen, er arrogansen. Å stole på egen intuisjon og dømmekraft er det eneste som nytter. En leges ord må aldri taes ukritisk, det kan være både skadelig og fatalt. En god lege er verdt sin vekt i gull, men det er langt mellom dem.

    Den nysgjerrige, kunnskapsrike, vise, ydmyke og fremoverlente legen er det sjelden man treffer. Hele samfunnsystemet er lagt opp til å følge instrukser, ikke for selvstendig tenking og kompetansevekst.

    Mennesker med formidlingsønsker må formidle selv f.eks. på internett, det er naivt å tro at en instans er interessert i læring, i mitt lange liv har jeg aldri opplevet at en offentlig innstans er interessert i læring.

  2. Hva kongen sier skal man ta med en klype salt, man kan liksågodt lese Fantomet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *