Der noen ser ugress, ser andre mat og medisin. Nå er brenneslen på sitt beste og den har mange bruksområder.
Hvis du har brennesle i hagen din er du heldig og du må ikke finne på å utrydde dem. Det finnes ingen unnskylding for ikke å ha store mengder av den i huset, sa den kjente, franske urtelegen Maurice Mességué.
Der mange ser ugress, ser andre mat, medisin, gjødsel og fôr. Mest brukt er bladene, men hele planten kan brukes. Nå på våren er planten på sitt aller beste, men nye skudd kan sankes hele sommeren gjennom. Til høsten kan du sanke og tørke frøene som kan gi kroppen næring gjennom hele vinteren.
Brenneslens egenskaper
I Norge er brennesle en av de mest brukte urtene, både i fersk og i tørket form. Historisk har den vært brukt som styrkemiddel om våren for å øke energien. Brennesle sies å ha en positiv effekt på kvinner med ujevn menstruasjonssyklus. I tillegg virker den vanndrivende, urindrivende, utrensende, blodsukkersenkende og avgiftende. Brenneslepulver er også en god kilde til protein og fiber.
Gravide, mødre som ammer og andre som trenger å øke blodprosenten, kan med fordel spise brennesle som gir en rask virkning og som ikke gir forstoppelse som jerntablettene kan gi.
-Annonse-
Brennesle inneholder:
- Jern
- Vitamin C
- Klorofyll (bidrar til å styrke bloddannelse)
- Betakaroten
- Kalsium
- Kalium
- Vitamin K
- Magnesium
- Kisel
- Flavonoider
Tørket brennesle
Oppbevart i lufttette bokser vil tørket brennesle ha lang holdbarhet. Bruk hansker når du sanker og husk at du lar være å sanke nær trafikkerte veier.
For å beholde næringsstoffene bør brenneslen ikke tørkes i temperaturer over 40 grader. Den kan henge å tørke i romtemperatur eller du kan bruke en dehydrator. Stekeovn med ovnsdøren på gløtt fungerer også.
Tørket brennesle har flere bruksområder:
- Trekkes som te
- I bakst
- Tilsetning i gryter
- Tilsetning i stuinger
- Strøssel over salater og supper
Fersk brennesle
Unge brennesleskudd kan erstatte spinat, for eksempel i pai. Fersk brennesle kan også være basen i en velsmakende pesto. Aller vanligst er nok suppe. Et internettsøk gir mange ulike oppskrifter, men denne suppen kan også fint lages på slump. Med kokosmelk får du en helt melkefri variant.
Brenneslesuppe på slump
Brennesle som fyller en bolle på 3 liter
2 gule løk
4 fedd hvitløk
2 gulrøtter
Hønsekraft (buljong kan også brukes)
Kokosmelk
Fersk ingefær
Salt
Pepper
Muskat
Bruk løk og hvitløk i kokosolje. Tilsett kokosmelk, brennesle, gulrot og ingefær. Kjøres glatt med stavmikser og spe ut med hønsekraft til ønsket konsistens. Tilsett krydder til ønsket smak er oppnådd.
Kan serveres med kokte egg, ristede kikerter, stekte pølsebiter eller bacon. Og ferskt brød!
Forvelling
En god måte å oppbevare brennesle, er å forvelle den. Det er fort gjort og krever kun et dørslag, en stor bolle og en kjele.
Slik gjør du:
- Skyll først brenneslen i kaldt vann
- Skjær av de grove stilkene
- Kok opp vann i en kjele og hell de rensede bladene i
- Fosskok i ett minutt
- Hell av vannet og hell brenneslen i et dørslag
- Legg dørslaget med brenneslen i en stor bolle med kaldt vann i ett minutt
- Ta dørslaget opp og la vannet renne av
- Frys ned i passe porsjoner
Lag næringsrik gjødsel
Nesle er nitrogenrikt og inneholdet av fosfor, kalium, kalsium, magnesium og svovel får plantene til å vokse og trives. En liten advarsel før du setter i gang: Det lukter stramt! Men gjør desto godt for vekstene både innendørs, i hagen og drivhuset.
Slik lager du neslevann:
- Bruk en bøtte eller dunk som rommer omlag 10 liter vann
- Forholdet mellom brennesle og vann skal være 1:10. Legg over et lokk, men sørg for at det ikke blir helt tett da blandingen trenger luft
- Rør om i dunken når du går forbi, da tilfører du oksygen til blandingen. Etter noen dager vil neslevannet begynne å gjære og lukte. For å redusere den vonde lukta kan du røre litt ekstra eller tilsette litt jord i blandingen. Steinmel kan også tilsettes for å hindre litt lukt
- Neslegjødselen er ferdig etter cirka 14 dager. Sil neslene fra. Neslegjødsel skal ikke brukes ufortynnet, men blandes ut i forholdet 1:10, 1 del neslevann til 10 deler vann
Kilder
Urtekilden
HERBS with ROSALEE
Alternativ.no
Margit Vea
Det Norske Hageselskap
Siste fra Hemali
Barnelegespesialist: – Vi bør ikke finne oss i at barn ikke har det bra!
Kunnskapsløst valgflesk fra Høyre
Psykisk sykdom – vår tids største misforståelse?
– Ille at Oslo-byrådet vil forby kjøtt i barnehagen!
Én kommentar
Brennesle kan tilberedes som spinat. Lag en stuing, godt til fisk, den også.