Søk
Close this search box.

Oppdatert liste over sprøytegift i mat: Importerte varer på gifttoppen!

Mann i grønne omgivelser
Markus Hustad, daglig leder i Økologisk Norge. Foto: Marit Lundby

Økologisk Norge har lansert sin oppdaterte liste over sprøytegift i mat. Importert tar førsteplassen. Se hele listen her!

Begge foto: Økologisk Norge

Økologisk Norge er en ideell medlemsorganisasjon som samler både bønder, bedrifter og vanlige forbrukere med interesse for økologisk mat og produkter, økologisk landbruk, miljø og helse. 
Det er et fellesskap for alle som ønsker en bedre, sunnere og mer rettferdig verden.

Nylig lanserte Økologisk Norge en oppdatert liste over sprøytegifter i mat som baserer seg på Mattilsynets nyeste tall. Tallene viser lite tegn til bedring for sprøytegiftrester i konvensjonell mat. Importerte varer tar de fleste av topplasseringene i årets liste.

Alle de ti ripsprøvene som ble tatt, inneholdt to eller flere sprøytemiddelrester, opptil ni ulike i en og samme prøve.

-Annonse-

Importert på topp

Tidligere het listen Skitten Nitten -en variant av Dirty Dozen og Clean 15 som er begreper som ofte brukes internasjonalt.

Etter tilbakemeldinger og bekymringer fra bransjen om at bruk av ordet “Skitten” påvirker forbrukere til å spise mindre frukt og grønt, og at det undergraver produkter fra konvensjonelt norsk landbruk, har Økologisk Norge valgt å endre navnet til Sprøytegift i mat.

Rips er verstingen

Importert rips tar førsteplassen blant varene med høyest innhold av sprøytegifter. Alle de ti ripsprøvene som ble tatt, inneholdt to eller flere sprøytemiddelrester, opptil ni ulike i en og samme prøve. I 2019 ble det tatt tre prøver av rips, alle av importert rips og med funn i alle. Tolv ulike giftstoffer ble påvist. Før det må vi tilbake til 2014 for å finne prøver av rips. Da ble det i ripsprøver fra Norge ble funnet 10 ulike giftstoffrester. Siden da er det ikke tatt prøver av norsk rips.

Rosiner, druer og sitrus er de varene som fyller opp de neste topp-plasseringene. På den positive siden var alle prøver av barnemat, spirer, bygg og havre, samt hodekål og rødbete uten funn av giftrester.

Frukt og grønt
Her er oversikten over frukt, grønt og bær med mest rester av sprøytegifter. Illustrasjon: Økologisk Norge

Velg økologisk

Økologisk Norge har et brennende ønske om å opplyse forbrukerne og vil derfor fortsette å publisere resultatene fra Mattilsynets rapporter og oppfordre til å utvise forsiktighet i omgang med sprøytegifter fra maten. Et sted å begynne, er å velge mer økoligsk, sier Markus Lohne Hustad, daglig leder i Økologisk Norge.

– Vi bør spise mer frukt og grønt. Ved å velge mest mulig økologisk, kan vi samtidig minske mengden skadelige miljøgifter vi får i oss. Heldigvis inneholder norsk mat mindre giftrester enn maten vi importerer. Men veldig mye av maten vi får kjøpt, er ikke dyrket i Norge.

48 prosent av grønnsakene og hele 96 prosent av frukten vi får kjøpt i Norge, er importert.

– Mengden av de farligste sprøytegiftene i mat fra EU øker kraftig, særlig hormonforstyrrende stoffer og gifter som kan påvirke nervesystemet og skjoldbruskkjertelen, noe som gjør fostre og barn spesielt utsatt, forklarer Lohne Hustad.

På den positive siden var alle prøver av barnemat, spirer, bygg og havre, samt hodekål og rødbete uten funn av giftrester.

Stadig mindre selvforsynt

Mattilsynet tar bare om lag 1200 prøver av matvarer i løpet av et helt år. Økologisk Norge mener de burde få ressurser til å ta langt flere prøver, slik at flere varer og varepartier kan kontrolleres.

– Selvforsyningsgraden i Norge blir lavere og lavere, og vi har gjort oss avhengige av å importere, mest fra EU-landene. Gang på gang ser vi dessverre at varene som kommer over grensen, har rester av svært mange sprøytegifter, sier Hustad.

– Løsningene må først og fremst være politiske. Vi mener at det offentlige bør ha et krav på seg til å kjøpe økologisk mat, særlig til sårbare grupper som barn i barnehager og skoler, og pasienter i sykehus og sykehjem.

– Løsningene må først og fremst være politiske.

Markus Lohne Hustad, daglig leder i Økologisk Norge.

Lurer du på de neste 20 i listen?

I årets liste er det ikke skilt mellom frukt og grønnsaker. Én samlet liste gjør det lettere å vise hvordan importerte varer troner på toppen, og at det er der vi finner de mest problematiske antall og typer av sprøytegifter. Er du derfor nysgjerrig på de neste 20 kan du finne dem her:

21. Blåbær
22. Chili
23. Mynte
24. Oregano
25. Sellerirot
26. Pastinakk
27. Bønner (tørkede)
28. Epler
29. Aubergine
30. Fersken
31. Bønner med belg
32. Gojibær (tørket)
33. Bjørnebær
34. Bringebær
35. Rosenkål
36. Slangeagurk
37. Melon
38. Granateple
39. Spinat 
40. Gressløk


page1image59043072

Etter pandemien: Hvordan kunne splid oppstå? Hvordan bygger vi nå bro? 

Møt Guro, Julia og Silje på Litteraturhuset i Bergen! 2. mai.

Hva har frykt, moralisering og sensur gjort med oss som folk?
Hvordan bidrar tekgiganter, media og myndighet til å kontrollere ytringer og påvirke hva som er «god moral»?
Hvordan kan vi forstå nordmenns adferd de siste tre årene?
Med Hemalis journalist Guro Skjelderup, Hemalis redaktør Julia Schreiner Benito og psykologspesialist Silje Schevig. Se arrangementet her.


Mer fra Hemali

Naviger trygt i E-stoff-jungelen
E-stoffer: – Ødela jeg leverposteien?
Ukens byttetips: Skinke er skinke, vel?
Sønnen fikk diagnosen barneautisme og AD/HD: – Jeg skulle få ham frisk!

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *