Søk
Close this search box.

Oppvaskmaskinmiddel kan gi lekk tarm

person med rød skjorte setter inn i oppvaskmaskin, glassbolle
Oppvaskmaskinmiddel kan gi lekk tarm fordi kjemikalier sitter igjen etter skylleprosessen, mener et forskningsteam. Foto: Pexels

Oppvaskmaskinmiddel kan ødelegge tarmbarrieren, og dermed føre til blant annet allergier, autoimmune sykdommer og metaboliske sykdommer.

Tekst: Miriam Ekelund Foto: Pexels

Visste du at det bare er en tynn barriere som skiller mellom tarmen og det indre immunforsvaret? Dersom denne barrieren begynner å lekke, vil partikler fra tarmene trenge gjennom til immunceller på utsiden av tarmveggen. Deres oppgave er å stoppe inntrengere. Når immuncellene oppdager fremmede stoffer eller mikroorganismer, setter de i gang en betennelsesreaksjon for å uskadeliggjøre inntrengeren. Flere forskere mener at nettopp lekk tarm er årsaken til cøliaki, inflammatorisk tarmsykdom og andre autoimmune sykdommer.

Selv en liten mengde av denne forbindelsen induserer celledød og betennelse som resulterer i epitelbarrieredefekter.

Fant rester av kjemikalier

Nå har et forskningsteam sett på hvordan rester fra oppvaskmaskinmiddel kan skade tarmbarrieren og forårsake lekk tarm. I en artikkel i “The Journal of Allergy and Clinical Immunology”, konkluderer de med at rester fra oppvaskmaskinmiddel på tallerkener, glass og bestikk, finner veien inn i kroppen. Der kan de skade tarmfloraen og forårsake lekk tarm.

-Annonse-

– Vi ble spesielt sjokkerte over å se at alkoholetoksylater, en ingrediensklasse som brukes i kommersielle skyllemidler, forblir som rester på vasket og klar-til-bruk servise. Selv en liten mengde av denne forbindelsen induserer celledød og betennelse som resulterer i epitelbarrieredefekter, sier Professor Cezmi Akdis til seed.com. Han er direktør for Swiss Institute of Allergy and Asthma Research (SIAF), og en av forfatterne bak forskningsartikkelen.

Det har vært en kraftig økning i allergiske og autoimmune sykdommer, som har nådd epidemiske proporsjoner og påvirker nå mer enn én milliard mennesker over hele verden.


Les også: Bakteriene i tarmen påvirker det meste. Også vekten.


Omfattende problem

Professor Cezmi Akdis og kollegaene hans studerte skadevirkningene av middelet som brukes i profesjonelle oppvaskmaskiner, som man finner på restauranter og storkjøkken. I publikasjonen viser de at konsentrasjonen av kjemikalier i en oppvaskmaskin for husholdninger vil være rundt åtte ganger lavere.

Akdis har tidligere skrevet en artikkel som viser at problemet med kjemikalier er omfattende. Han mener det gjelder mange av de produktene vi omgir oss med. I en artikkel publisert i Nature i 2021, viser han hvordan mange husholdningsprodukter kan skade barrierene i huden, tarmen, lungene og andre slimhinner. Disse kalles for epitel-barrierer, og de er viktige for å beskytte oss mot infeksjoner, miljøgifter, forurensning og allergener.

I Nature-artikkelen påpeker han at det har vært en eksplosiv økning av kroniske helseplager i den industrialiserte delen av verden siden 1960-tallet:

“Det har vært en kraftig økning i allergiske og autoimmune sykdommer, som har nådd epidemiske proporsjoner og påvirker nå mer enn én milliard mennesker over hele verden. Disse sykdommene er mer vanlige i industrialiserte land, men de øker i utviklingsland parallelt med urbanisering og industrialisering.”

Han peker på en rekke produkttyper som kan øke gjennomtrengeligheten i kroppens barrierer. Dette gjelder rengjøringsmidler – både for klesvask, oppvaskmaskin, kroppsvask og sjampoer. Det er også forskning som viser at overflatemidler, enzymer og emulgatorer i prosessert mat kan gi lekk tarm.

Hva kan vi gjøre?

De senere årene har det kommet mange naturlige rengjøringsmidler på markedet. Disse kan skåne både miljøet og kroppen, men de kan være veldig dyre. Du kan spare penger på å lære deg å lage såpene selv. Det finnes flere blogger på nettet som tilbyr slike oppskrifter.

Mange av oppskriftene på såpe for husvask, vaskemaskin og oppvaskmaskin er basert på natron. Det kalles «baking soda» på engelsk, og er noe annet enn det tradisjonelle bakepulveret, som heter «baking powder» på engelsk.

Dersom natron (sodium bicarbonate, NaCHO3) varmes opp, endres noen av molekylene, slik at man får «washing soda» (sodium carbonate, Na2CO3). «Washing soda» har høyere PH-verdi og er mer kraftfull som rengjøringsmiddel enn vanlig natron.

hvitt pulver i krukke på bord
Dersom du varmer natron på 220 grader i en time, får du “washing soda.” Det egner seg godt til mange typer rengjøring. Foto: Pexels

Slik lager du «washing soda»

  1. Varm stekeovnen opp til 220 grader.
  2. Spre 2-3 kopper med natron ut over et bakepapir i en langpanne.
  3. La det steke i rundt en time. Rør godt i det minst en gang midtveis under steketiden.
  4. Den kjemiske endringen skjer når natron varmes opp til over 200 grader.  Du vet at den er klar når den endrer tekstur. Natron er lett og luftig, mens «washing soda» er mer kornete.

Nå har du en grunningrediens som brukes i mange hjemmelagede rengjøringsmidler. Her er noen blogger som gir deg oppskrifter:

Vaskemaskinsåpe: https://insteading.com/blog/homemade-laundry-detergent/

Oppvaskmaskinmiddel: https://www.thespruce.com/dishwasher-detergent-recipes-1387928 Oppvaskmaskinmiddel: https://mommypotamus.com/homemade-dishwasher-detergent/

Ulike ting «washing soda» kan brukes til: https://wellnessmama.com/natural-home/washing-soda-uses/


Siste fra Hemali:

Varmende og smaksrik gresskarsuppe på menyen
En liten hyllest til livets sirkel
Lege Dvergsdal: – Favipiravir er god behandling

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *