Søk
Close this search box.

Varmende og smaksrik gresskarsuppe på menyen

Tallerken med suppe

Høsten banker på døren og varmende supper skal tilbake på menyen. Her er oppskrift på smaksrik gresskarsuppe.

Gresskar har sin opprinnelse i Amerika og arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar 3 – 4000 år før Kristus. Gresskar har et tykt, hardt skall som kan være glatt, knudret eller med langsgående riller. Fruktkjøttet er gult til oransje, fast og søtt.

I denne suppen er det brukt hokkaidogresskar som stammer fra den japanske øya Hokkaido. Fruktkjøttet er fast, uten tråder og har en sterk oransje farge. Smaken er søt og nøtteaktig og passer bra i de fleste gresskaroppskrifter. Skallet på hokkaidogresskar kan spises.

På grunn av det tykke skallet kan store gresskar lagres i månedsvis. Gresskar som er delt i stykker har kortere holdbarhet, og bør brukes raskt.

Beta-karoten og kostfiber

Gresskar har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av beta-karoten og kostfiber. Gresskar er også en kilde til protein og kalium. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen som bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens protein bidrar til vekst i muskelmasse. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

-Annonse-

I tillegg inneholder suppen flera antiinflammatoriske ingredienser som hvitløk, ingefær og gurkemeie. Har du kraft, blir suppen ekstra næringsrik, men buljong kan fint benyttes. Det anbefales å velge buljong uten tilsetningsstoffet natriumglutamat, ofte forkortet MSG (E621). Glutamater kan ved inntak av store mengder gi overfølsomhetsreaksjoner i form av hodepine, svetting, halsbrann, svimmelhet, trykk for brystet og kvalme. I European Food Authoritys siste sikkerhetsevaluering fra 2017 ble det konkludert med at barn og unge står i fare for å få i seg for mye glutamat (E620-E625) og anbefalte derfor en reduksjon av de tillatte nivåene. Dette er imidlertid ennå ikke implementert (våren 2023).

Du trenger

Oppskriften rekker til fire personer.

Gresskar på ca 2 kg (som gir ca 1 kg ferdig fruktkjøtt)
3 mellomstore gulrot
1 stor gul løk
3-4 fedd hvitløk (kjør på med flere om du er glad i hvitløk)
1 boks kokosmelk (400 ml)
8 dl hønsekraft (evnt grønnsaksbuljong)
2-3 cm fersk ingefær
1 ts gurkeimeiepulver
Havsalt (smakes til)

Kokosfett eller meierismør til steking
Koriander og chiliflak til topping

Slik lager du gresskarsuppe

Fjern innmaten fra gresskaret og del i passe biter. Skrell og del gulrøttene i biter. Finhakk løk, hvitløk og ingefær.

Stek løk og hvitløk sammen med gurkeiemeiepulver på middels varme noen minutter før du tilsetter gresskar, gulrot og ingefær. Stek videre i noen minutter før du tilsetter kokosmelk og kraft. Har du god tid kan du la grønnsakene trekke på svak varme i flere timer. Skal middagen på bordet fort, kan du koke grønnsakene til de er møre. Kjør suppen glatt med en stavmikser og smak til med havsalt. Toppes med koriander og chiliflak.

Suppen nytes med godt speltbrød som du finner oppskrift på her eller bokhveteknekkebrød.

Kilder

Frukt.no
Kolonihagens oversikt over tilsetningsstoffer


Flere oppskrifter fra Hemali

Næringsrike bokhveteknekkebrød
Frisk rødbetelatte laget i blender
Leverpostei på gamlemåten
Pimpa havregrøt
Rå kakao med sopp

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *