Havregrøt er en frokostvinner -særlig om vinteren. Ekstra god er denne pimpede varianten!
Havre er sunn supermat som er naturlig glutenfri og stappfull av næring. Ny forskning viser mange helsefordeler; havre senker kolesterol og blodsukker, bidrar til sunn tarmflora og immunitet.
Ikke bare er havre rik på jern, protein, sink, magnesium, folsyre, kalium og vitaminene B1 og B6 – havre er også rik på sunne plantestoffer som kostfiber og betaglukan. Og som en bonus på toppen: Havre er billig mat!
Bløtlegg kvelden i forveien
Vet du allerede kvelden i forveien at du skal lage havregrøt til frokosten dagen etter, er det lurt å bløtlegge havregrynene. Det samme gjelder nøtter og frø du eventuelt skal bruke som topping på grøten.
Når korn og frø bløtlegges, tror de at de er kommet i god matjord og skal spire. Kapselen sprekker, enzymer aktiveres, antinæringsstoffer brytes ned og næring til en ny plante frigjøres. Spiret korn er både mer smaksrikt, næringsrikt og bedre for fordøyelsen.
-Annonse-
Har du en følsom mage vil du antagelig merke stor forskjell når du bløtlegger. Det er fordi frø og korn som allerede har startet sin egen ”fordøyelse” er lettere å fordøye. Enzymer som aktiveres av fukt, bryter ned gluten og antinæringsstoffer.
Ingredienser til pimpet havregrøt
Oppskriften gir en porsjon.
2 dl store havregryn
En liten neve mandler
4 dadler
1/2 eple
En liten neve valnøtter
Hempfrø
Meierismør
Himalaysalt
Kardemomme
Ceylonkanel
Fremgangsmåte
- Bløtlegg havregryn kvelden i forveien (eller i minst fire timer). Fyll vann så det akkurat dekker havgrynen.
- Bløtlegg også mandler og valnøtter natten over.
- Kjør mandler og dadler glatt i en blender med ca 1 dl vann og hell over de bløtlagte havregrynene. Kok forsiktig opp på svak varme. Tilsett en liten klype salt og litt kardemomme.
- Del det halve eplet i biter og stek på svak varme i stekepanne sammen med meierismør og valnøtter. Strø over ceylonkanel.
- Når grøten har fått riktig konsistens, ha den over i en skål og topp med de varme eplene og valnøttene. Tilsett en stor klatt meierismør og strø hempfrø over til slutt.
Inspirasjon til eple- og valnøttoppingen er hentet fra Kostholdsarkitekten.
Kilder:
Berit Nordstrand
Mat for helsen -lege- og ernæringsforeningen
Møt Jon Holden, Hemali og flere på Litteraturhuset i Oslo 26.2.
- Jon Holden om «Det nye Norge»: samarbeid og fellesskap
- «Husbonden» Steven Maddix om soppens mirakler i mat og jordbruk
- Wenche og Even fra Teppa gård om hjemmedyrking, konservering og matauk
- Julia om sensur: Alt vi ikke får vite, sensur i «vitenskapens» navn
- Guro om veien tilbake til helse etter at hun lå nede av svineinfluensavaksinen

Siste fra Hemali
Overdødeligheten fortsetter å øke, historiens dom kan bli brutal
Professor: – Hvorfor fikk vi ikke bedre covid-vaksiner?
Jon Holden: – Var det ikke for valdresdialekten min, ville YouTube sensurert meg for lengst.
Hemalis journalist Guro: – Min vei tilbake etter svineinfluensavaksinen