Ukens byttetips: Det er ikke hipp som happ hvilken kanel du strør på grøten

Kanel
Ukens byttetips ser på cassiakanel vs ceylonkanel.

Kumarin finnes naturlig i kanel. For høyt inntak av stoffet kan gi leverskade. Et enkelt byttetips gjør at du kan trygt kan spise kanel!

Kanel: Denne uken er begge produktene rene naturprodukter, helt uten ingredienslister. Allikevel er et bytte bra for helsen din. Denne uken ser vi på cassiakanel og ceylonkanel. Cassiakanel som er mest brukt i Norge i dag, inneholder mer kumarin enn ceylonkanel.

I 2010 vurderte Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), på oppdrag for Mattilsynet, hvor mye kumarin det er trygt å spise og om norske forbrukere får i seg for mye kumarin gjennom mat og drikke. Ut i fra nordmenns beregnede inntak av cassiakanel og den tolerable inntaksverdien var en av hovedkonklusjonene til VKM at det er en risiko for at storforbrukere av cassiakanel får i seg for mye kumarin.

Ved inntak av mengder som overskrider tolerabelt inntak øker risiko for at kumarin kan føre til leverskader. VKM understreker imidlertid at leverskadene hos mennesker i all hovedsak kan gå tilbake når inntaket av kumarin opphører, det vil si at kroppen kan reparere skadene selv.

Tabell
Tabellen viser hvor mye cassiakanel ulike aldersgrupper kan ha på grøten og hvor mye kanelbasert te de kan drikke uten at inntaket av kumarin blir for høyt. En teskje kanel veier ca 2,7 gram. (Kilde: Vitenskapskomiteen for mat og miljø)

Stoffet kumarin

Kumarin er en fargeløs, krystallinsk organisk forbindelse med behagelig og særegen lukt som minner om nyslått høy. Kumarin finnes i mange planter, gjerne glykosidisk bundet, men mest eksponert for stoffet blir mennesker gjennom inntak av kanel. Stoffet forekommer derfor i matvarer som inneholder kanel, som tyggegummi, bakverk og visse typer te.

-Annonse-

Parfymert kosmetikk og kroppspleieprodukter antas også å være viktige kilder til kumarin både for voksne og barn. På grunn av mangel på data kan ikke VKM vurdere hvilken betydning kumarineksponering fra kosmetikk har for den norske befolkningen.

Når kanel høstes, strippes barken av og blir soltørket. Etterhvert som kanelbarken tørker, krøller den seg og blir til de karakteristiske og velkjente kanelstengene. (Foto: Дарья Яковлева)

Ettertraktet handelsvare

Kanel kommer fra barken av de eviggrønne trærne fra slekten Cinnamomum. Når kanel høstes, strippes barken av og blir soltørket. Etterhvert som kanelbarken tørker, krøller den seg og blir til de karakteristiske og velkjente kanelstengene. Hvis den ikke blir malt til pulver, blir den solgt som hel kanel eller kanelstenger. Ser du forskjellige kanelstenger er det den med tynnere blader som er den ekte ceylon-kanelen.

Kanel var en gang en av de mest ettertraktede handelsvarene i verden. Dette krydderet har vært i bruk i flere tusen år som medisin, som et viktig middel i balsameringsprosessen, som et konserveringsmiddel for matvarer, og som en smakstilsetning som forsterker andre kryddere. De tidligste rapportene om kanel daterer seg helt tilbake til oldtidens Egypt, 2000 f.Kr.

Cassiakanel inneholder 700-12.200 kumarin mg/kg, mens Ceylonkanel inneholder mindre enn 200 mg/kg.

Hundrevis av typer kanel

Det finnes hundrevis forskjellige typer kanel, men det er bare fire varianter som brukes til kommersielle formål. Den eneste som er anerkjent som “ekte kanel” er Ceylon (Cinnamomum verum) og kommer opprinnelig fra Sri Lanka. De fleste andre variantene er kjent som Cassia (Cinnamomum aromaticum) og har sin opprinnelse i Sørøst-Kina.

Ceylon er den som har den søteste og mildeste smaken og den lyseste fargen. Den er også tre til fire ganger dyrere enn de andre variantene. Ceylon har et vesentlig lavere innhold av kumarin enn de andre kaneltypene og derfor kan større mengder inntas per dag uten risiko for leverskade. Cassiakanel inneholder 700-12.200 kumarin mg/kg, mens Ceylonkanel inneholder mindre enn 200 mg/kg. Ved å ta utgangspunkt i tabellen ovenfor, kan du regne ut hvor mye Ceylonkanel du kan innta per dag uten å overskride anbefalt daglig inntak.

Kanel og helse

Forskjellen i smak, konsistens og mengden kumarin skiller Cassiakanel og Ceylonkanel. Når det kommer til næringsverdi, stiller de imidlertid ganske likt.

Kanel inneholder:

  • Polyfenoler, antioksidanter, og mineraler som mangan, kalsium, jern og kostfiber. Den inneholder også vitamin B1, vitamin C, jern, kalium, fosfor og kalsium.
  • Antioksidanter
  • Mangan
  • Kalsium
  • Kalium
  • Jern
  • Fosfor
  • Kostfiber
  • Vitamin B1
  • Vitamin C

Kanel er:

  • Blodfortynnende
  • Blodsukkerregulerende
  • Antibakteriell
  • Soppdrepende
  • Antiviral
  • Antiparasittisk

Kilder

Vitenskapskomiteen for mat og miljø
Altshop
Store Norske Leksikon
Mattilsynet


Flere byttetips fra Hemali

Vi må snakke om monsteret i rommet
Det misforståtte saltet
Også høna blir det hun spiser
Valg av fet fisk er ikke ett fett
Ikke bare rent mel i posen

– Annonse –

– Annonse –

Én kommentar

  1. Mener det er Kiwi som selger økologisk kanel, som smaker mye mer kanel en vanlig. Men vet ikke om den er Ceylon, men jeg kjøper bare den fra nå av.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *