Søk
Close this search box.

Ukens byttetips: Latskapen til nye høyder?

Egg
Ukens byttetips: Ta deg bryet med å knekke egget selv og unngå tilsetningsstoffer.

Egg på flaske skapte reaksjoner da det ble lansert. Unødvendig emballasje, var tilbakemeldingen. Skadelig også?

Denne uken tar vi en nærmere titt på egg. Eldorado tilbyr nemlig både egg og eggehvite på flaske. Førstnevnte med tilsetningsstoffene E234 (nisin) og salt, sistnevnte med E234 og eddik.

Byttetipset er oppe i dagen: Kjøp egg med skallet på! Helst fra frittgående høner som har fått økologisk, soyafritt fôr. Det er nemlig med høner som mennesker: Du blir hva du spiser! Mer om det senere.

Skapte reaksjoner

Eldorado lanserte sine eggprodukter på flaske i februar 2022 og reaksjonene lot ikke vente på seg. Kritikken gikk blant annet på at egg har naturlig emballasje og at plastflaskene er overflødige miljøsvin.

På sine hjemmesider svarer NorgesGruppen på kritikken:

-Annonse-

Eldorado flytende gårdsegg er lansert først og fremst fordi vi ønsker å bidra til økt konsum av egg og en utvidelse av bruksområdene. Samtidig er dette et produkt som møter kundenes ønske og behov for enklere løsninger. (…) Vi ser at noen reagerer på at egg har naturlig emballasje, og at det derfor er unødvendig med flytende egg på plastflasker. Da er det greit å ta med i vurderingen at vanlige egg også pakkes inn i ekstra emballasje i form av kartonger. Kort sagt er dette produktet kommet på markedet som et supplement til ordinære egg og for å bidra til økt forbruk og enklere anvendelse.

Enklere løsninger? Eller snarere latskap til nye høyder?

Les også: Forbrukermakten er din -bruk den!

Eggeskall -naturlig BPA-fritt

La oss ta emballasjen først. Egg kommer naturlig “pakket inn” i skall. Eldorado vil det annerledes og selger egg på plastflasker. Disse flaskene inneholder ftalater og bisfenol A (BPA) som begge er kjemiske stoffer som har hormonhermende effekter. Stoffene finnes i omtrent all matemballasje.

I perioden 2016 til 2017 gjennomførte Folkehelseinstituttet (FHI) EuroMix-studien. Studien hadde til hensikt å kartlegge hvilke kjemikalier vi blir utsatt for samtidig i løpet av et døgn, og om det finnes omdanningsprodukter, eller såkalte «biomarkører» for disse kjemikaliene i blod eller urin. I 2020 ble de første funnene presentert.

Hovedfunnene i studien viste at:

  • Omtrent alle urinprøvene inneholdt ftalater og bisfenol A
  • Mat knyttet til eksponering av fenoler er kjøtt, brød, drikkevarer, smør og oljer
  • Mat knyttet til eksponering av ftalater er søtsaker, smør, olje, frukt, bær og annen mat
  • Ftalat-eksponering er også knyttet til bruk av dusjsåpe, håndkrem, tannkrem, antirynkekrem og barberskum

European Food Safety Authority (EFSA) foretok i 2012 en nyrisikovurdering av bisfenol A hvor all ny vitenskapelig litteratur publisert siden 2010 skulle inkluderes. Vurderingen ble offentliggjort i januar 2015. EFSA konkluderte med at bisfenol A hadde en sannsynlig effekt når det gjaldt økt cellevekst i brystvev og generell helseskade i nyre og lever.

Ftalater som blir tilsatt en plast eller gummi binder seg ikke til materialet, men kan lekke ut fra produktet så lenge det eksisterer. Ftalater er funnet både i ferskvann, saltvann og i jorda, samt i inneluft og husstøv.

Flaskene til Eldorado er derfor langt fra synderen alene. Men når du skal handle inn egg, er det ingen dum idé å notere seg dette bak øret og velge vekk unødvendig emballasje der du kan. Eggeskall er tross alt naturlig BPA- og ftalat-fritt.

90 prosent av norske høner ser ikke dagslys

På småbruket Skoglyhøy i Innlandet tripper 200 høner rundt i gresset. Om natten bor de i en spesialbygget vogn på henger og hver tredje dag flyttes de til et nytt sted på det store jordet. Her er hønene en viktig del av den regenerative driften.

Hønene spiser gress, urter, innsekter, rekeskall og økoligsk kraftfôr uten soya. Disse hønene er det som på engelsk kalles “pastured raised chicken”. På norsk finnes det ikke et etablert begrep, men la oss bruke “beitehøns”. Hva er forskjellen på eggene fra beitehøns kontra egg fra burhøns?

Høner
Hens
Hønene på Skoglyhøy lever utendørs og har god plass. De spiser gress, urter, insekter, rekeskall og økologisk kraftfôr uten soya.

I Norge får du kjøpt egg fra frittgående høns, egg fra burhøns og økologiske egg. De aller fleste eggene du får kjøpt i norske butikker er fra høns i frittgående systemer innendørs, kalt aviar. I 2020 levde cirka 82 prosent av norske verpehøner i slike konvensjonelle systemer med maks ni høner per kvadratmeter. Hønene har tilgang til reder, vagler, vann og mat, og gulvarealet er dekket av strø. Det er ikke krav om tilgang til utearealer i denne driftsformen, men noen gårder har dette.

Burhøns har tilgang til vagler, rede, strøbad, mat og vann, som gjør at hønenes viktigste behov dekkes. De vanligste burløsningene i Norge har en gruppestørrelse på syv eller ni høner og plassene hønene har til rådighet er begrenset. I 2020 sto burhøns for ni prosent av eggproduksjonen.

I økologisk eggproduksjon går hønene fritt innendørs. Her har hønene større plass, med maks seks høner per kvadratmeter. I tillegg skal hønene ha tilgang til utearealer (fire kvadratmeter per høne), og noen har tilgang til ekstra miljøberikelse. Fôret skal være økologisk produsert. I 2020 utgjorde økologisk drift 7,5 prosent av produksjonen.

Hønene på Skoglyhøy er en viktig brikke i den regenerative driften.

Også høna blir det hun spiser

90 prosent av norske høner lever livet innendørs og ser ikke dagslys. Maten består av kraftfôr laget av korn (hvete og havre), oljevekster (raps, rybs), soya, erter og åkerbønner. Hvordan påvirker levesett og ernæring kvaliteten på eggene?

Forskere fra Penn State’s College of Agricultural Sciences fant ut at sammenlignet med egg fra konvensjonelle høner har fra egg fra beitehøns:

  • Dobbelt så mye vitamin E
  • 38% høyere konsentrasjon av vitamin A
  • Mer enn dobbelt så mye omega 3-fettsyrer
  • Mer enn halvparten av omega 6 (grunnet blant annet soya-fritt fôr)
  • Eggene er ferskere fordi de som oftest selges direkte fra bonden og ikke blir liggende lenge i butikkhyllen

Lite har skapt så mye forvirring i ernæringsdebatten som egg. De er helsebomber den ene dagen og skadelige den neste. For å nyansere debatten bør kanskje både eggets kvalitet og dyrevelferd opp på agendaen?

Egg på flaske, egg i kartong fra butikkhyllen eller beiteegg direkte fra bonden -valget er ditt.

Et lite PS helt til slutt: Skoglyhøy har blitt kontaktet av både en lokal iskremprodusent og makronbaker. Den ene trenger eggeplommer den andre trenger eggehvite. Det jobbes derfor med å finne en løsning for å selge dette separat. Helt uten tilsetningsstoffer, selvfølgelig.

Rykende ferske egg fra beitehøns.

Kilder

Science Direct: The Norwegian biomonitoring study from the EU project EuroMix: Levels of phenols and phthalates in 24-hour urine samples and exposure sources from food and personal care products
Bok: Takk for maten?
Folkehelseinstituttet
Svanemerket
Matprat
Piedmont
Cambridge University press: Vitamins A, E and fatty acid composition of the eggs of caged hens and pastured hens


Flere byttetips fra Hemali

Iskremspesial: Ikke mye som minner om idyll
Hvor fersk er salamien, sånn egentlig?
Valg av fet fisk er ikke ett fett
Nyrørt jordbærsyltetøy med lus
Ikke bare rent mel i posen

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *