Spis mer fet fisk, sier helsemyndighetene. Men det er ikke ett fett hvilken fisk du velger, og dét sier ikke kostrådene et pip om!
Inspirasjon til denne ukens byttetips er hentet fra kostholdsveileder Inger Anne Guldvik på hennes Instagram.
Helsedirektoratet anbefaler:
Man bør spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og gjerne bruke fisk som pålegg. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon. Rådet tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Velg gjerne fiskeprodukter merket med Nøkkelhullet.
Denne uken tar vi for oss to tilsynelatende like produkter. Begge inneholder fet fisk. En skive makrell i tomat om dagen skal angivelig dekke dagsbehovet for omega 3. Men én av dem er ultraprosessert.
-Annonse-
Heller søl enn ultraprosessert
Det er altså ikke ett fett hvilken makrell i tomat du velger. Den tradisjonelle hermetikkboksen med filet i tomatsaus inneholder 60 % makrellfilet, 40% tomatsaus (tomatpuré, vann, rapsolje, sukker, salt, antioksidant (askorbin- og sitronsyre).
Mens “den praktiske tuben som er enkel i bruk uten å søle”, skal vi tro Stabburet, inneholder 50 % makrellfilet, 50% tomatsaus (tomatpuré, vann, sukker, salt, antioksidant (askorbinsyre, sitronsyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), fortykningsmiddel (guarkjernemel, xantangummi), rapsolje).
Valget står altså mellom fare for søl eller ultraprosessert.
Ultraprosessert rettet mot barn
Av de to makrell-produktene er tuben definitivt førstevalget til småbarnsforeldre: Den kan lagres lenger og, for å si det med Stabburets egne ord, den søler mindre. Konsistensen på fisken i tuben er i tillegg mer barnevennlig. Men med på kjøpet kommer både flere konserveringsmidler og mindre fisk. Ikke et spesielt godt bytte for små barnemager!
Kaliumsorbat (E202) dukker opp “overalt”; i saft, brus, majones, syltetøy, ketchup og sennep, lomper og lefser, margarin og reker i lake for å nevne noen produkter. Men Stabburet har altså klart å unngå den i sin makrell i tomat på boks. I tuben, derimot…
Kaliumsorbat er blant de mest brukte konserveringsmidlene, og hindrer først og fremst sopp (mugg og gjær) og i mindre grad bakterievekst. Kaliumsorbat forekommer naturlig, men som konserveringsmiddel er det et syntetisk produsert produkt. I følge Kolonihagens oversikt over tilsetningsstoffer er kaliumsorbat “et stoff det finnes nok faresignaler og underlag på, til at man bør holde seg unna stoffet i sin helhet.” Stoffet kan forårsake allergisk reaksjon som kløe i munnen, halsen, øynene og huden samt rennende nese og magesmerter.
Les også: Naviger trygt i E-stoff-jungelen
Alternative kilder til omega 3
Helsemyndighetenes oppfordring om å spise fet fisk handler først og fremst om omega 3. Omega 3 er viktig for en rekke prosesser i kroppen og med et vestlig, moderne kosthold er faren stor for at det blir overvekt av omega 6.
Makrell er fiskesorten som inneholder mest omega 3. Noen skiver makrell i tomat på et brød av god kvalitet, er derfor ingen dum idé så lenge du husker å lese ingredienslisten. De senere årene har den klassiske makrellboksen fått konkurranse av flere ulike varianter med lengre ingredienslister enn originalen.
Det finnes også flere veier til Rom. Noen gode råd til å få i seg nok omega 3 kan også være:
- Ta et godt tilskudd av omega 3
- Bytte ut margarin (som inneholder mye omega 6) med ekte meierismør
- Spise sardiner, ansjos, sild, tunfisk og villfisket laks og ørret
- Spise kjøtt og innmat av beitedyr (og gjerne unge dyr)
- Økologisk kjøtt gir 50 prosent mer omega 3-fettsyrer enn ikke-økologisk
- Minimer bruken av oljer fra mais, soya og solsikke -erstatt med meierismør, ghee (klarnet smør), kokosolje og extra virgin olivenolje
Kilder
Verdensmat
Kolonihagen
Bok: Takk for maten?
Flere byttetips fra Hemali
Nyrørt jordbærsyltetøy med lus
Ingen Kims, ingen kos?
Skinke er skinke, vel?
Ikke bare rent mel i posen
2 Responses
Den største boksen inneholder enda høyere andel fisk, 71%, så tenker at det er et enda bedre bytte.
Det har du aldeles rett i! Takk for tilbakemelding! Mvh Guro