Søk
Close this search box.

Kolesterolmedikament på blå resept fra nyttår

medikamenter ved høyt kolesterol

Fra nyttår kan det kolesterolsenkende legemiddelet Praluent forskrives på blå resept for flere pasienter enn i dag. En god nyhet for pasienten?

En anbudspilot på kolesterolsenkende legemidler har ført til lavere pris på PCSK9-hemmere.

– Vi vil at flest mulig skal få tilgang til gode og effektive legemidler som oppfyller prioriteringskriteriene, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

-Annonse-

Tid for å nyansere påstanden om at høyt kolesterol er farlig. Fagfolk snakker i ulike retninger om kolesterol, så la oss se mot uavhengig vitenskap. Den viser at immunforsvaret vårt trenger kolesterol.

– Høyt kolesterol er fint, kroppen trenger det. Men mange leger er redde for kolesterol, og setter pasientene på statiner (kolesterolsenkende medikamenter), sier lege Sjur Even Aunmo til Hemali.
Sjur ser klare paralleller mellom forskningen på vaksiner og statiner.
– Et av verdens mest anerkjente medisinske tidsskrift, British Medical Journal, har etterlyst grunnforskningen på vaksiner og statiner. En trenger rådataene for å bekrefte forskning, men produsentene oppgir den ikke. Spørsmålet er hva statiner og vaksiner beskytter mot, påpeker Aunmo.

Myten om mettet fett

– Under legestudiet lærte vi at fett kunne være farlig, særlig mettet fett, og jeg rådet mine pasienter etter det. Men et kosthold med lite fett, helst flerumettet, og grove karbohydrater fungerte ikke så godt på dem. De gikk som regel ikke vesentlig ned i vekt eller blodtrykk. Siden så jeg at forskningen har avklart at mettet fett ikke er farlig. Og at det heller kunne være det flerumettede fettet og karbohydratet som var problemet. Etter å ha lest den, gikk jeg i 2019 over til lavkarbo, sier legen.

– Tidenes dyreste studie på kvinner, «Womans Health Initiativ, fant at kvinner som gikk på statiner hadde 71 prosent høyere risiko for diabetes type 2 enn kontrollgruppen. Også Felleskatalogen opplyser om risiko for diabetes 2 ved bruk av statiner. Diabetes 2 er sterkt forbundet med hjerte- og karsykdom, nyresykdom, nervesykdom, demens og øyesykdom. Kreft lever dessuten av druesukker, som det er for mye av i blodet ved diabetes.

Mettet fett er bra, sier allmennlege Sjur Even Aunmo.


Uvitenskapelig å hevde at høyt kolesterol gir hjerteshykdom

Det finnes ikke vitenskapelig grunnlag for å hevde at høyt kolesterol gir risiko for hjertesykdom. Kolesterol som fraktes i blodet er en viktig del av vårt immunforsvar. Derfor er det ikke gunstig å senke LDL-kolesterolnivået ved hjelp av kolesterolsenkende medikamenter. Også fordi disse reduserer kroppens produksjon av den viktige antioksidanten koenzym Q10.
Slik konkluderer den danske legen, forskeren og forfatteren Uffe Ravnskov. Han leder forsknings-nettverket THINCS (The International Network of Cholesterol Skeptics, www.thincs.org). Ravnskov har publisert en rekke uavhengige, vitenskapelige artikler om kolesterol, og utgitt en rekke bøker om temaet.  

Kolesterol som fraktes i blodet er en viktig del av vårt immunforsvar.

Mars 2020 ble det publisert en artikkel om kinesiske pasienter som var rammet av covid-19. Det viste seg at de hadde lavt serumkolesterol sammenliknet med friske personer. Ravnskov så skremmende implikasjoner av dette, og skrev en faglig kommentar til det britiske legetidsskriftet.

Norsk standard tilsier at fastlegen skal gi kolesterolsenkende medikamenter ved «høyt» kolesterol. Ifølge Norsk helseinformatikk finnes det gunstig og ugunstig kolesterol, sitat: «LDL-kolesterol (low-density lipoprotein) er den skadelige delen av kolesterolet. Det betyr at lavt nivå av HDL- og høyt LDL-kolesterol er spesielt ugunstig for hjertet.»

Kolesterol kan inaktivere virus

Ravnskov, og en rekke internasjonale spesialister med ham, påviser altså noe annet: Siden LDL-kolesterol også er i stand til å inaktivere virus, mener Ravnskov at pasienter på kolesterolsenkende behandling og med en livstruende covid-19-infeksjon bør stoppe denne behandlingen. I det minste inntil de har kommet seg fra infeksjonen.


Lege Bjørnar Brændeland i videointervju:
– Jeg ble dødssyk av kolesterolsenkende. Aldri hatt det bedre enn etter at jeg sluttet.


Les mer fra hemali

Kolesterolet var skyhøyt, men Jon-Magnus var ikke redd, for han visste hvorfor.
Lege: – Lavt kolesterol forverrer covid-19 og en rekke andre virussykdommer
Vidar: – Ødelagt av medikamenter.
Optimalt immunforsvar? Få i deg dette.
Gode bakterier forebygger lekk tarm.Referanser

– Annonse –

– Annonse –