Tarmfloraen påvirker hele vår organisme. Det er håp ved autoimmune tilstander. Se maten som fôrer tarmen.
Livet i tarmen er som et eget økosystem. Et økosystem i god balanse er avgjørende for god helse. Dessuten demper det suget etter dårlig mat.
Tilsynelatende uforklarlige “dillaer” kan ha sin forklaring i tarmen. Faktisk kan bakterier “snakke” til deg, og påvirke deg uheldig. Alt fra sug etter raske karbohydrater til magevondt, betennelser, dårlig fordøyelse og vektøkning. Derfor: Fôr tarmens gode bakterier med maten de elsker!
En ny studie viser at gode bakterier kan være effektiv behandling av Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Studien ble publisert i Nature Communication, forskerne er optimistiske:
– Resultatene gir håp for framtidig behandling av tarmbetennelser og autoimmune tilstander, sier professor Balfour Sartor, leder av studien.
Forekomsten av inflammatoriske tarmsykdommer som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt øker, særlig i den vestlige verden. Miljøfaktorer, “lekk tarm” og overaktiv immunrespons mot noen tarmbakterier kan i sum gi flere inflammatoriske tilstander. Altså en ond sirkel av uhelse.
-Annonse-
Årsak i ubalanser
Økt forekomst av tarmbetennelser har særlig årsak i såkalt dysbiose i tarmen, altså en ubalanse. Som god behandling søker en derfor å gjenopprette balansen i tarmen: flere gode bakterier, færre dårlige.
Dagens behandling av tarmbetennelser er i hovedsak en som demper symptomer med medikamenter. Flere av medikamentene har avtagende effekt og potensielt alvorlige bivirkninger.
Prebiotika er tarmens venn
Prebiotika er en form for fiber som de gode bakteriene liker. Velg mat som er rik på prebiotika, det styrker tarmen og helsen. Dessuten kan det hjelpe deg ned i vekt.
De gode tarmbakteriene liker:
- Asparges
- Artisjokk
- Brokkoli
- Bønner
- Fennikel
- Endivie
- Hvitløk
- Jordskokk
- Linser
- Løk
- Purre
- Umoden banan
- Potetmel: inneholder inneholder 78 % resistent stivelse, altså den stivelsen som tarmbakteriene liker. Du kan blande en spiseskje potetmel i smoothie.
Forskjellen mellom probiotika og prebiotika
Prebiotika er næring til bakteriene i form av ufordøyelige karbohydrater som styrker vekst av de gode bakteriene i tykktarmen. De går ufordøyd fra tynntarmen til tykktarmen, der de spaltes og brytes ned av probiotiske bakterier.
Probiotika er melkesyrebakterier med gode egenskaper. Du kan få dem både fra mat, og fra tilskudd. Probiotika finnes i fermentert mat – mat med melkesyrebakterier som har gjæret/syrnet:
- Kefir
- Yoghurt
- Sauerkraut/surkål/fermentert kål
- Kombucha (fermentert te)
- Vannkefir (fermentert vann med smak)
- Ost
- Spekemat
- Misosuppe
- Oliven
- Surdeigsbakst
Kilder: Tarmens medisin, av lege Berit Nordstrand.
Sjarmen med tarmen, av Giulia Enders.
Studie fra mai -21 om fremtidens behandling av tarmbetennelser.
Mer fra hemali
Tarmbakteriene påvirker det meste, også vekten
Ned i vekt med gode tarmbakterier.
Ny teknologi for testing gir bedre svar om din tarmflora.
Immunforsvaret har to nivåer, det ene kan du påvirke. Men det hører vi knapt om.
Optimalt immunforsvar? Få i deg dette!
3 Responses