Søk
Close this search box.

–Trodde det skulle bli verre å spise så lite!

kvinne med langt, lyst hår smiler mot kamera, hyttestemning i bakgrunnen

Med lite mat og minimalt av proteiner, er målet å få fastens helsefordeler.
– Endringer i matvaner var det som endelig gjorde meg frisk, sier Anette Bakås Råmunddal.

På fasteimiterende diett – juksefaste, om du vil – spiser du maks 700 kalorier om dagen. Proteinene er begrenset til 16 gram. Hemali møter Anette (38) under fasteretreat på Opaker gård i Solør, mellom Finnskogen og Kongsvinger. Her er mye kunnskap og lite mat.

– Betennelser og antibiotika så lenge jeg kan huske

Anette måtte gå årelange omveier for å erfare at nettopp kostholdsendring var det som fikk henne frisk.
– Jeg har hatt halsbetennelser så lenge jeg kan huske. Til jeg var 28 år, avløste den ene antibiotikakuren den andre. Likevel undersøkte ingen leger tarmhelsen min, eller viste interesse for temaet.
– Kan det være noen næringsstoffer jeg mangler, spurte jeg. Men fikk til svar at «prøvene dine er helt fine.»

Anette bor i Morgedal i Telemark der hun jobber som lærer i ungdomsskolen. Hun vokste opp på gården med grasfôra ammekyr, dagene på fasteretreat har inspirert henne til mer enn faste. God helse starter med jordsmonnets og tarmens økologi, erfarer hun. Og begge kan trenge regenerering.

Kan det være noen næringsstoffer jeg mangler, spurte jeg. Svaret var at «prøvene dine er helt fine.”

-Annonse-

– Foredraget til Kjersti Rinde Omsted her var inspirerende. God helse starter med matproduksjon i pakt med den lokale naturen. Dessuten må vi gi bønder anerkjennelse og uttelling for jobben de gjør for fellesskapet. Nå er jeg inspirert til å ta gården vår ytterligere et skritt mot helt økologisk drift, sier hun.
Dessuten klekker hun planer om å ha fasteretreat på gården hjemme også.


Med egne grep fant Kjersti Rinde Omsted veien ut av kronisk utmattelse.


Fasteimiterende diett passer min praktiske hverdag

– Der er tusenvis av gode råd, men jeg hadde aldri funnet noen som fungerer praktisk i min hverdag. Fasteimiterende diett gjør, og nå har jeg avtalt med andre på kurset her at vi skal fortsette sammen etter dette.

– Målet med oppholdet var å få ny inspirasjon til det nye året. Det har jeg fått til gangs og på et plan jeg ikke hadde tenkt; viktigheten av å finne de tingene i livet som gir ro. Jeg merker den fasteimiterende dietten godt i kroppen, og jeg føler meg lettere og klarere i hodet. Følelsesmessig kjenner meg meg mer «naken» enn ellers. Som en nærhet til noe ubestemmelig … kanskje til meg selv. Det er spesielt, nesten litt skummelt, smiler Anette.

Ettersom jeg ikke fikk hjelp hos legene, oppsøkte jeg en homeopat.

Faste gir ro og refleksjon

Bevissthet og nærvær er sentrale temaer for foredragene her.
– Det er ikke uten grunn at faste er vanlig i mange religioner. Den innbyr til ro og refleksjon. Jeg ser nå at mye av matinntaket mitt handler om ytre påvirkning og vane. I fem dager spiser vi begrenset, og jeg har nesten ikke vært sulten. Det er en ahaopplevelse at sult kan komme som et blaff og så gå over.

Verken ro eller velvære var følgesvenner i hennes unge år.
– Jeg klarte så vidt jobben, etterpå sov jeg på sofaen. Ettersom jeg ikke fikk hjelp hos legene, oppsøkte jeg en homeopat. Med mine hyppige halsbetennelser hadde jeg blitt rådet til å fjerne mandlene.
– Vi prøver å se hele kroppen, sa homeopaten.
– Om du har vondt i en finger, så fjerner vi ikke fingeren. Dine plager skyldes trolig ubalanser, sa han og spurte om sykdomshistorien min, noe legene ikke hadde gjort. Han snakket om lekk tarm og tok en prøve. Den ga utslag på en rekke matvarer: sukker, gjær, koffein, hvetemel … Jeg kuttet dem ut og ble mye, mye bedre. Etter at jeg også var hos en akupunktør for ti år siden – også hun jobbet ut ifra helhet – har jeg ikke hatt noen betennelser.  

– Jeg kan fort gli tilbake til gamle uvaner, og det gir noen kilo ekstra. Stadig mer tror jeg at overvekt og uvaner har sammenheng med moderne mat som mer eller mindre blir presset på oss med markedsføring. «Matsminke» er ett eksempel, jeg har ikke tatt bevisste valg om å unngå mat som er «sminket».

Anette har tidligere prøvd både juicing og vannfaste.

– Det er mer velbehag og ro med denne fasten. Jeg hadde ikke begitt meg ut på fem dagers vannfaste.

Anette Bakås Råmunddal får god effekt av fasteimiterende diett
Sammen med Susann Stave har ernæringsfysiolog Inge Lindseth skrevet boka Femdagers nullstilling.

Mer fra Hemali om faste og fasteimiterende diett

Dette er faste uten fandenskap, mener Hemalis redaktør.
Ernæringsfysiolog Inge Lindseth: Faste pluss mat er lik sant!
Periodisk faste, virker det?

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *