Søk
Close this search box.

Faste uten fandenskap

tulipaner på bord med vinterlandskap og sol i bakgrunnen ute

Jeg har prøvd mye rart, som å juice i 28 dager og å vannfaste i fire. Det var lidelser som ga mord i mitt blikk. På fasteimiterende diett har jeg ingen lyst til å slå.

Fasteimiterende diett: 16 gram protein om dagen, 700 kalorier og fire lette måltider. Vi juksefaster fordi det ifølge forskning gir samme helsefremmende effekt som full faste: Målet er autofagi, som er gresk for selvspising.

Når du inntar lite eller null energi, bruker cellene skadede og døde komponenter som «mat». Kall det børstebilen eller gjenbruk. Cellene resirkulerer, altså er det renselse og fornyelse i praksis. Når du er sulten, hjelper cellene seg selv med autofagi, og når cellene får det bedre, får jeg det bedre.

På fasteimiterende diett er inntaket av protein begrenset til 16 gram om dagen

Mer salt!

Aldri om jeg hadde trodd at appelsin, valnøtt og kanel kunne smake så godt til frokost! Heller ikke at å tygge er slik en fest. Det knaser i rødkål og braker i blomkål. Vi ser på hverandre og sier:
– Tenk at noen gram salat kan være så digg! At litt dressing er alt vi trenger på!
Så sier vi:
– Send saltet!
Om kroppen virkelig trenger salt, eller om vi vil ha salt fordi det er det eneste vi får ubegrenset av, det vet jeg ikke.

Null matsvinn

Hver ingrediens er veid og komponert, og den har aldri blitt mer verdsatt. Fra kjøkkenet er meldingen at mer skrapa tallerkener har aldri noen sett. Her på Opaker gård utenfor Kongsvinger er null svinn og passe sult.

-Annonse-

Når du lurer på om torden er på vei, er det bare symfonien av rumling. Da ser jeg for meg bakteriene og uhumskhetene som dyttes fra tynntarmen der de ikke bør være til tykktarmen der de kan brukes som energi. En real renselse det og, denne heter migrerende motorkompleks. Rumling er ikke kroppens rop om mat, men en god prosess som støtter tarmhelsa.

Det føles som juksefaste, men uten lidelsen er den lett å gjennomføre. På dag to av fem er det nærmest en lettelse at hodet murrer litt og at jeg er en slapp gjesp. Det er vel en effekt av «fasten»? Dag tre har jeg energi igjen og går en liten skitur.

Popcorn! Noe rart som lunsj, men også noe gøy…

Hva pulsklokken sier

Den dokumenterte effekten av fasteimiterende diett? God nok, sier noen lærde mens andre mener at forskningen er for mangelfull til å hevde det. Mange mener også at informasjonen fra de moderne pulsklokkene ikke er pålitelig nok. Vel, de bør ta seg en tur til Opaker gård:

Av 20 deltakere bærer nesten alle en pulsklokke, og rapportene om bedre søvn, mindre stress og mer energi er unisone. Skyldes det den fasteimiterende dietten? Yogaen? Roen? Den vakre naturen? Det fine samværet? Aner ikke, og det er godt nok for meg. For første gang siden jeg fikk klokken for tre måneder siden våkner jeg med fulladet batteri og god nok søvn.

Å gå på fasteimiterende diett er bevisstgjøring. Nå ser jeg klarere at jeg bruker mat til mye som ikke har med sult å gjøre. Mat er også kos, trøst, glede, tidsfordriv, og vanene spikrer seg som avhengighet: Jeg MÅ starte dagen med den store kaffekoppen med masse helmelk og fløte i. Nei, jeg må visst ikke det.

Ikkeno melk eller fløte på fasteimiterende diett!


Mer om fasteimiterende diett, faste og autofagi

Autofagi – en nøkkel for aldring og sykdom.
Ernæringsfysiolog: Faste pluss mat er lik sant.
Cellenes kraftsenter: Mitokondriene er avgjørende.
De med diabetes type 2 har ekstra god grunn til å faste.

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *