Jordbruk: Nå kom regningen!

Røyk fra piper og vindmølle
– Det vi nå opplever i Norge er resultatet av den politikken som har vært ført - både i energipolitikken og i jordbruks- og matpolitikken, mener Anders Nordstad.

Moderne jordbruk og matproduksjon – som også av politikere har blitt hyllet som effektivt jordbruk og matproduksjon – er basert på tilgangen på ekstreme mengder med billig energi og ditto kapital.

Mann i sola

Anders Nordstad har jobbet i internasjonalt jordbruk med produksjon og handel i 25 år. På nært hold har han har sett hvordan dette matsystemet fungerer. Det er ikke noe vakkert syn, mener han. 
– Mitt engasjement for norsk matproduksjon bunner i at vi fortsatt har en verdifull småskala matproduksjon, men at vi er på god vei til å etterligne det som skjer ellers i verden. 
Mars 2022 gikk Anders Nordstad av som generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Her noen av hans ord om hvorfor:
– Jeg lurer på hvordan norsk jordbruk skal komme seg videre når enhver form for nytenkning blir tiet i hjel. Her kan du se Nordstads blogg på Facebook.
Foto: Josephine Nordstad Juul Møller

Faktisk bruker moderne jordbruk i dag betydelig mer energi enn det produktene inneholder av energi – for oss mennesker som mat.

I tillegg brukes det store mengder med energi for å transportere og prosessere disse jordbruksråvarene til noe som skal minne om mat.

Og når dette er gjort har maten blitt så billig at vi kaster 30-40% av den. Uten å blunke.

-Annonse-

Mat som drivstoff

Som om ikke dette er nok, har vi begynt å bruke mat som drivstoff. Og jo høyere energiprisene blir desto høyere blir etterspørselen etter mat som drivstoff. Dermed øker prisen på mat enda mer.

Derfor burde det ikke overraske noen at høye energipriser medfører enda høyere matpriser.

Og dette kan verken jordbruket, matindustrien eller handelen klandres for – dette har vært muligheten deres til å etterkomme politikernes og forbrukernes krav om billig mat!

Nå kom regningen

Politikerne og forbrukerne må gå i seg selv, altså!

Nå kom regningen.

Og norske politikere burde snarest slutte med å legge skylda på jordbruket, matindustrien eller dagligvarekjedene – det vi nå opplever i Norge er resultatet av den politikken som har vært ført – både i energipolitikken og i jordbruks- og matpolitikken.


Siste fra Hemali

Statens anbefaling om vitamin D ivaretar ikke immunforsvaret
–Var det ikke for valdresdialekten min, ville YouTube sensurert meg for lengst
Ble oppsagt, nå kommer Iris´ rettssak: – En prinsippsak for flere enn meg selv
Hvor mye D-vitamin trenger immunforsvaret ditt?

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *