Belgvekster: Kikerter, bønner og erter erstatter kjøtt, er det lurt?

hvit tallerken med ulike belgvekster inndelt på den

Motstandere av kjøtt fremhever belgvekster som gode alternativer. Men belgvekster kan gi alvorlige forgiftninger og sykdommer.

Av biolog Dag Hongve Bildet er tatt av Sandie Barbot fra Pixabay

Biolog Dag Hongve

Belgvekster: Motstandere av kjøttprodukter fremhever belgvekster som alternative produkter. Bønner, linser, erter, soya, kikerter og peanøtter gir proteiner og andre næringsstoffer, fremheves det.

I 2016 erklærte FN at det var “internasjonalt år for belgvekster” fordi belgvekster er erklært som bærekraftige og næringsrike.

Et eksempel på belgveksters essensielle næringsstoffer er kikerter, som gir folat, kopper, fosfor, jern, magnesium, molybden og mangan 1.

-Annonse-

Belgvekstene hører botanisk til erteblomstfamilien 2, en av de største plantefamiliene med mer enn 20 000 arter. Noen er akutt giftige, som gullregn, også noen viltvoksende urter i Norge, vikkeslekta (Vicia), har giftige frø/erter. 3

Belgvekster kan gi forgiftning og sykdom

Det er mulig at man ikke ukritisk bør innta alle produkter av belgvekster som frambys som mat. Noen av dem kan være årsak til alvorlige forgiftninger og sykdommer:

Pollenallergikere og peanøttallergikere kan reagere mot lupin.

Lupin

Planteslekta Lupinus 4,5 har rundt 450 arter. Noen av dem er giftige, og noen benyttes som nyttevekster. Lupinfrø ansees som en billig proteinkilde, og har vært spist av mennesker og dyr i århundrer. 
Av frøene lages mel som forbedrer bakeegenskaper og næringsverdi i matvarer. Lupinmel brukes nå i blant annet brød, kaker, pasta, sauser og som erstatning for melk og soya. Bakevarer med lupinmel er blitt laget i Norge de siste fem årene. Lupinfrø kan også spises som snacks (lupini).

EU har innført obligatorisk merking av alle produkter som er tilsatt lupin. Pollenallergikere og peanøttallergikere kan reagere allergisk mot lupin. Vanlig hagelupin inneholder mange alkaloider og er giftig. Når barn har smakt på norske hagelupiner, er dette vanligvis ufarlig, og inntak av inntil fem belger kan ses an hjemme.

Latyrisme

Latyrisme 6,7,8 er en sykdom forårsaket av å spise frø, helst i form av ertemel, fra ulike arter av planteslekta flatbelg/erteknapp (Lathyrus), blant annet Lathyrus sativus, (fórflatbelg/gresserter). Den skyldes giftige ikke-protein aminosyrer.

Latyrisme  har flere former som kan finnes hos mennesker og dyr: Nevrolatyrisme er en nevrologisk sykdom som gir lammelse.
Osteolatyrisme påvirker bein og bindevev.
Angiolatyrisme påvirker kollagenet i blodkapillærene. 

Latyrisme knyttes til matmangel

Den underliggende årsaken til overdrevent inntak av Lathyrus-frø er mangelen på andre matkilder. Det er en konsekvens av fattigdom og politiske konflikter. Forebygging av latyrisme er derfor en sosioøkonomisk utfordring. Sykdommen har vært utbredt i India i tider med hungersnød.

I løpet av perioden etter den spanske borgerkrigen, under Franco da landet var isolert, var det flere episoder med latyrisme. Årsaken var at matmangel førte til at befolkningen konsumerte store mengder ertemel.

Limabønner må aldri spises uten å ha kokt relativt lenge.

Favisme

Sykdommen Favisme 9 skyldes en genfeil og som kan gi hemolytisk anemi hvis vedkommende spiser mye bondebønner (Vicia faba), også kalt favabønner eller hestebønner. Favabønner inngår noen steder i matretten falafel i stedet for kikerter, og er spesielt utbredt i Middelhavsområdet.

Kikerter10 og limabønner, også kalt store hvite bønner, smørbønner, sievabønner, dobbelbønner, madagaskarbønner og voksbønner11 er en deilig, kremet og myk belgfrukt. Denne må aldri spises uten å ha kokt relativt lenge. Ukokt inneholder disse cyanogene glykosider og kan gi cyanidforgiftning. Spiser du disse rå, kan du ende opp med alvorlig cyanidforgiftning.


De tradisjonelle belgvekstene som erter, bønner og linser er god og næringsrik mat som du med fordel kan spise mye av som del av et ellers sunt og variert kosthold. De kan være en fullgod erstatning for kjøtt. I tillegg til fiber og protein kan de også gi viktige tilskudd av essensielle næringsstoffer, som for eksempel vitamin A, C, K og B1, folat, mangan, fosfor, sink og jern.

Men her som ellers gjelder det at du bør vite hva du spiser og hvordan det skal tilberedes.


Kilder:

1 https://www.nrk.no/livsstil/derfor-bor-du-spise-kikerter-1.4863576
https://snl.no/erteblomstfamilien
3 https://www.miljolare.no/data/ut/art/artsinfo/?or_id=81,120,254,268,288,603,608,1409,1455
4 https://forskning.no › bakgrunn-fakta-om-lupin-og-lupinallergi…
https://www.helsenorge.no › planter-og-bar-a-a › lupin

6 https://snl.no/lathyrisme
7  https://no.frwiki.wiki/wiki/Lathyrisme
8  https://hmn.wiki/nn/Lathyrism
9  https://snl.no/favisme,2021
10  https://www.smakelig.com/glemmer-du-dette-kan-du-forgifte-bade-deg-selv-og-resten-av-familien-din/
11 https://www.ta.no › lise-og-tom-ble-forgiftet-na-vil-de-ad…


Siste fra Hemali

Se hvordan du kan kombinere mat og faste for å oppnå helsefordeler
Dette kostholdet kåres til det beste – igjen.
Statens anbefaling for vitamin D ivaretar ikke immunforsvaret.
Jon Holden: – Var det ikke for valdresdialekten min, ville YouTube sensurert meg for lengst.

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *