Søk
Close this search box.

«Alle bærene ingen kommer til å plukke, gjør meg litt trist»

Mannen min og jeg har satt oss et hårete mål: Vi skal være selvberget med bær frem til jul. Eller enda lenger?

Det vil egentlig si, jeg har satt oss hårete mål. Men jeg er så heldig å ha en mann som nesten alltid blir med på mine forslag. Vi er velsignet med bakhagen full av bringebær. Og nå bugner skogen av blåbær. Snart titter tyttebæra frem. Multene er i ferd med å modnes.

Utstyrt med nye bærbøtter, kaffe på termos i sekken og et «i dag regner det jammen ikke» strøk vi til skogs. Hjemme hos oss spiser vi bær hver dag, mye bær. På havregrøten, som smoothie, syltetøy og i bakst. Vi har regnet ut hvor mye vi må plukke for å være selvberget frem til jul. Måleenheten er mengden bær per smoothie. Det blir temmelig mange liter, men nå er vi i gang!


Blåbær

Blåbær er en kilde til vitamin E, vitamin C og folat. I tillegg har blåbær et høyt innhold av kostfiber. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber er bra for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 gram vare.


Skogens diamant

På huk i bærtuene veksler vi mellom samtale og stillhet. Det har vært stille en liten stund, da mannen min sier: «Alle bærene ingen kommer til å plukke, gjør meg litt trist». Det er som om han har lest tankene mine. Jeg har i nesten samme nå tenkt det samme. At selv om vi plukker alt vi bare makter, ser det nesten ikke ut som vi har vært der. Det er så mye bær.

Det er da journalisten i meg våkner: Dette må jeg skrive en liten tekst om i forsøket på å få enda flere til å stryke til skogs med bærbøtta. For der kantarellen er skogens gull, må blåbæra være skogens diamant.

-Annonse-

Jeg kjenner meg ydmyk der jeg står bøyd over risene med solmodne vitaminbomber. Takk, sier jeg høyt, mens det lander enda flere diamanter i bøtta.

I fire timer står vi vekselsvis krokbøyd og på huk mens bøttene blir stadig fullere. «Det skulle vært like selvfølgelig med tre dager bærplukkefri fra jobb som det er å få være hjemme med syke barn», sier jeg. Mannen min nikker. Å ha fryseren full av bær er jo folkehelsetiltak.

Les også: Nå er det tid for sopptur!

Selvberget til neste sommer?

Smått om senn er bøttene fulle. Nå gjelder det bare å ikke snuble på vei tilbake til bilen. 10 liter er med hjem. Et kjapt overslag forteller oss at skulle vi kjøpt dette på butikken, hadde vi måttet bla opp en tusenlapp. Helt uten garanti for at de er like ferske.

Vi setter oss i bilen, ser på hverandre og sier: «La oss bli selvberget helt til neste sommer!» «Også må vi sette hengelås på fryseren, for fryseren begynner å bli det mest verdifulle i hele huset vårt», humrer jeg.

Uansett hvor hardt du og jeg jobber, vil vi ikke klare å tømme skogen for bær. Noen blir igjen til de ville dyrene -og det er ingen jeg heller deler broderlig med enn dem. Men la oss fylle fryserne rundt i det ganske land. Når vinteren kryper på, halsen lugger og du lengter til sommer, vil ingenting smake bedre enn ferske blåbær. Jeg lover!

Smoothiebowl med blåbær

Smoothiebowl er min favorittfrokost! Prøv min mettende frokost du også:

Du trenger (til 1 porsjon)

 • Ca 100 gram blåbær
 • 2 dl Kefir eller kokosmelk
 • 1 liten, grønn banan¨
 • 1/2 avokado
 • 1 eggeplomme
 • 1 ts linfrøolje

Fremgangsmåte

Kjør alle ingrediensene glatte i en blender. Hell over i en skål og topp med nøtter, frø og friske bær etter ønske. Nyt!

Kilde

Frukt.no


Siste fra Hemali

Hvor mye Pepsi Max drikker du og dine?
Aspartam: … og slik ble det likevel godkjent
Vaksineforsker Birger Sørensen: – Et eksperimentelt genprodukt
Etter dose to: Når livet tar en ny vending

– Annonse –

– Annonse –

3 kommentarer

 1. En kort, men artig, god og ikke minst tankevekkende tekst.

  Vi er to i husholdningen og har fortsatt bær i fryseren fra forrige bærsesong.
  Men det hindrer oss ikke til å høste hva vi kan denne sesongen også!

  Og her vi bor bugner det med bringebær, blåbær og tyttebær.
  Kjøper aldri syltetøy i butikken.

  1. Så hyggelig at den traff deg! Teksten kom “seilende” mens jeg sto der i blåbærlyngen, så det var bare å få den skrevet ned da jeg kom hjem. Herlig å høre at dere er selvberget året rundt -godt jobba!

   Mvh Guro

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *