Søk
Close this search box.

Aspartam på WHOs liste over kreftfremkallende stoffer

Brus
Brus med aspartam

Verdens helseorganisasjon vil gå inn for å klassifisere aspartam som mulig kreftfremkallende. – Endelig, sier ernæringsterapeut.

Foto: Ernesto Rodriguez

Verdens helseorganisasjon (WHO) ønsker å klassifisere det kunstige søtningsmiddelet aspartam som et mulig kreftframkallende middel, melder Reuters, som har opplysningen fra to kilder med kjennskap til saken. l følge Reuters vil International Agency for Research on Cancer (IARC), som er en del av WHO, føre opp aspartam på listen over stoffer som er mulig kreftfremkallende for mennesker. Den endelige beslutningen skal offentliggjøres 14. juli.

– Dette er svært gledelige nyheter og må bety at det foreligger nok forskning som gjør at WHO nå tar farene ved inntak av aspartam på alvor, sier ernæringsterapeut og forfatter av bøkene Takk for maten? og Takk for maten!

Aspartam (E 951) er en kunstig søtning 120 til 180 ganger søtere enn sukker. Aspartam finnes i en rekke varer, blant annet i sukkerfri brus, kjeks, desserter, tyggegummi og yoghurt. Et internettsøk gir resultater som spriker fra “helt trygt” via “skadelig for tarmhelsen” til “kreftfremkallende”.

-Annonse-

Glad dame
Eva Fjeldstad er ernæringsterapeut og forfatter av bøkene Takk for maten? og Takk for maten! Foto: Guro Høgberg

Ei heller i slankeøyemed

Kunstig søtning forbindes gjerne med sukkerfrie lettprodukter som markedsføres som gunstige for vektnedgang. 15. mai i år lanserte WHO nye retningslinjer om kunstig søtning. Disse slår beina under de sukkerfrie alternativene i et slankeperspektiv. I rapporten heter det blant annet:

Å erstatte fritt sukker med kunstig søtning hjelper ikke med vektkontroll på lang sikt. Folk må vurdere andre måter å redusere fritt sukkerinntak på, for eksempel å spise mat med naturlig forekommende sukker, som frukt, eller usøtet mat og drikke.

Rapporten peker videre på at det kan være potensielle uønskede effekter ved langtidsbruk av kunstig søtning, som økt risiko for type 2 diabetes, hjerte- og karsykdommer og dødelighet hos voksne.


– Aspartam, og annen kunstig søtning, øker insulinnivået i kroppen, fordi den tror den får søtt. Dette igjen øker sultfølelsen som gjør at du spiser mer og vektøkning kan bli resultatet, forklarer Fjeldstad.


Mer fra Hemali

Sukkerfri, men…
Forbrukermakten er din -bruk den!
Smør versus margarin og planteoljer; hvilken vinner?
Norge på verdenstoppen i forekomst av tarmkreft. Hvorfor bruker vi ikke solid kunnskap?

– Annonse –

– Annonse –

3 kommentarer

  1. Aspartam ble erklært kreft fremkallende for flere 10 år siden. Nå er det plutselig WHO, den korrupte organisasjonen vi skal lytte til? Og hva med denne greia som følger med i de fleste hjem, der du kan få middagen på bordet null komma null. Røntgen stråler en masse. Skal vi vente på at WHO skal komme på banen og erklære den ovnen for kreft fremkallende? Det dreier seg om 5G, og etterfølgende G,er. Når skal dette debatteres, da? Tankevekkende!

  2. NRK var raskt ute meds brannslokking og hentet inn to «eksperter» som åpenbart bare var positive til Aspartam. Dette får dermed ingen effekt på norske forhold. FHI mener søtingsstoffet aspartam er trygt i de mengdene vi får i oss i Norge.

    For en del år siden leste jeg at Aspartam en gang stod på en liste over kjemiske våpen i USA, men jeg har ingen god dokumentasjon på det. Det er likevel urovekkende at spedbarn og småbarn fylles med dette da Aspartam også brukes som insektsmiddel. Man dreper maur og maurtuer med f.eks Sun ligft.

    Tøm en desliter konsentrert Fun Light i maurtua, og de er borte for godt. Årsaken til at Fun Light er så effektivt for å knerte maur er at safta er full av søtningsmiddelet Aspartam. Når stoffet blir brutt ned blir nervecellene til mauren overaktivert slik at dei døyr. https://www.nrk.no/norge/fun-light—ukult-for-maur_-1.6214299

    Kanskje Aspartam dreper hjerneceller også? I hvertfall om vi skal tro denne studien på Forskning.no fra 2001. https://forskning.no/ntnu-partner-mat-og-helse/sotingsstoff-drep-hjerneceller/987118

    Men det finnes nyere forskning om dette «ufarlige» middelet.

    SØTSTOFFER PÅVIRKET TARM­BAKTERIENE OG BLOD­SUKKERET
    (Forskning.no 25.08.2022) Kalorifrie søtningsmidler har større virkning på kroppen enn tidligere antatt, ifølge en ny studie. https://forskning.no/mat-og-helse/sotstoffer-pavirket-tarmbakteriene-og-blodsukkeret/2067605

    LETTBRUS KAN GI FLERE ANTIBIOTIKA-RESISTENTE BAKTERIER I TARMEN
    (Forskning.no 24.03.2021) En ny laboratorie-studie har funnet sammenheng mellom kunstig søtstoff og økning av antibiotika- resistente bakterier i tarmen. https://forskning.no/bakterier/lettbrus-kan-gi-flere-antibiotika-resistente-bakterier-i-tarmen/1831217

    Flere store studier, viser også en klar sammenheng mellom fedme og lettbrus. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28402535/

    Barn av mødre som drakk kunstig søtet drikke hver dag, hadde dobbelt så stor sannsynlighet for å bli overvektige som ettåringer uavhengig av morens BMI, kaloriinntak eller andre kjente faktorer som kan gi fedme. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27159792/

  3. I recently hired a contractor in favour of some home renovations, and I obligated to say that I am exceptionally pleased with their work – Roofing Contractors Zarephath NJ . They were trained, prompt, and went superior to before and beyond to safeguard that all was done to my satisfaction. They were also very communicative all the way through the thorough treat, keeping me conversant with of any issues that arose and addressing them promptly. Inclusive, I highly approve this contractor to anyone in need of eminence clockwork and irregular customer service. Hold responsible you!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *