Det er ikke sukker alt som er søtt. Men er kunstig søtning bra for oss?
Denne ukens byttetips ser på Biola Jordbær & Rabarbra Uten Tilsatt Sukker versus Økologisk Kefir. Begge fra Tine.
Førstnevnte inneholder: skummet melk, 2 % jordbærpuré fra konsentrat, 2 % jordbærjuice fra konsentrat, 1 % rabarbrapuré fra konsentrat, aromaer, aronia fra konsentrat, oligofruktose, yoghurtkultur, Lactobacillus acidophilus La-5 (A), Bifidobacterium Bb-12 (B), Lactobacillus rhamnosus GG (LGG®), søtstoff (aspartam, acesulfam K), vitamin D.
Kefiren: Økologisk melk 3%fett, økologisk kefirkultur.
Les også: For feit for nøkkelhullet?
Omstridte aspartam
Puré fra konsentrat har vi tatt for oss i en tidligere utgave byttetips. Vi lar derfor den ligge nå, selv om dét faktisk er et kapittel for seg.
-Annonse-
Denne uken ser vi nærmere på omstridte aspartam (E 951), en kunstig søtning 120 til 180 ganger søtere enn sukker. Et internettsøk gir resultater som spriker fra “helt trygt” via “skadelig for tarmhelsen” til “kreftfremkallende”.
Kunstig søtning forbindes gjerne med sukkerfrie lettprodukter som markedsføres som gunstige for vektnedgang. 15. mai i år lanserte Verdens helseorganisasjon (WHO) nye retningslinjer om kunstig søtning. Disse slår beina under de sukkerfrie alternativene i et slankeperspektiv. I rapporten heter det blant annet:
Å erstatte fritt sukker med kunstig søtning hjelper ikke med vektkontroll på lang sikt. Folk må vurdere andre måter å redusere fritt sukkerinntak på, for eksempel å spise mat med naturlig forekommende sukker, som frukt, eller usøtet mat og drikke.
Rapporten peker videre på at det kan være potensielle uønskede effekter ved langtidsbruk av kunstig søtning, som økt risiko for type 2 diabetes, hjerte- og karsykdommer og dødelighet hos voksne.
Rødt lys
Aspartam er ikke tillatt i økologisk produksjon og får rødt lys i Kolonihagens oversikt over tilsetningsstoffer. Hvilket betyr at “aspartam er et tilsetningsstoff det finnes nok faresignaler og underlag på, til at man bør holde seg unna stoffet i sin helhet”. Aspartam inngår også i et blandet søtstoff som er salt av aspartam og acesulfam (E 962) som også får rødt lys.
Aspartam smaker ganske likt sukker, men vil brytes ned over tid i sure løsninger, ved lagring og tåler ikke koking. Drikkevarer med aspartam vil dermed ha kortere holdbarhet enn sukkerholdig drikke. Kjemisk er det et metylert dipeptid dannet av de to naturlig forekommende aminosyrene L-asparginsyre og L-fenylalanin som er bundet sammen syntetisk. Det er derfor en mellomting mellom et naturlig og et syntetisk søtstoff.
Med sprikende forskning er det til syvende og sist opp til deg om du ønsker å være føre-var. Det er jo ikke verre enn å lese ingredienslisten og velge de reneste alternativene?
På Tines hjemmeside kan du lese om forskjellene på Biola, Kefir og Kulturmjølk.
Pimpa Kefir
Kefir stammer opprinnelig fra fjellområdene i Kaukasus, og er en av de eldste surmelkstypene man kjenner til. Tines Kefir ble lansert på 1930-tallet og er syrnet melk fremstilt fra økologisk melk og ekte kefirkorn. Kefir inneholder minst seks ulike melkesyrebakterier og to ulike gjærarter.
I all syrnet melk blir laktosen, melkesukkeret, brutt ned av laktase. Kaseinet, melkeproteinet, blir delt opp i mindre peptider som gjør dem lettere å fordøye. Peptider er en kjede av aminosyrer som er bundet sammen og danner proteiner. Tåler du vanlig melk dårlig kan det være at du kan drikke Kefir uten problemer.
Surmelk ER sur. Men for tarmen er Kefir et langt bedre alternativ enn Biola med aspartam. Med litt pimping, blir Kefir både sur, søt og frisk -helt uten hverken sukker eller kunstig søtning. Tilsett friske bær, nøtter, frø og flytende honning og du har et velsmakende, tarmvennlig og proteinrikt måltid som ikke tar lang tid å tilberede.
Eller hva med en smoothiebowl?
Lang tid tar det heller ikke å lage en frisk og næringsrik smoothiebowl. Aller enklest lager du den med en blender, men stavmikser fungerer også bra.
Med Kefir som base, sikrer du en fyldig og kremete smoothiebowl. Bruk bærene eller frukten du liker best!
Smoothiebowl med Kefir
2 dl Kefir
1 ss kaldpresset linfrøolje
En neve valgfrie bær
1 liten banan (evnt en halv stor) -jo grønnere, jo lavere glykemisk indeks
1 eggeplomme (kan sløyfes)
Kjør alt i en blender. Toppes med nøtter, frø, kokosmasse, oppskåret frukt ++
Kilder:
Ren Mat
Berit Nordstrand
Store norske leksikon
Flere byttetips fra Hemali
Pølse i brød eller lompe?
Skinke er skinke, vel?
Ikke bare rent mel i posen
Ingen Kims, ingen kos?
Én kommentar
Det er pussig at gammel kunnskap må gjentas. Det er flere 10 år siden det ble bekreftet at aspartam er kreft fremkallende. Mye går inn det ene øret og ut det andre. For ikke å snakke om alle de kreft fremkallende e-stoffene. Mia