Søk
Close this search box.

– Jeg savner en helhetlig debatt om hva som holder oss frisk

Hoppe Glad Solnedgang
Foto: Fancycrave1/Pixabay

Helse er ikke bare hjerte- og karsykdom, kreft og diabetes. Det er heller ikke bare kosthold. Helse er helhetlig.

Tekst: Susann Stave, master i samfunnsærnæring og prosjektleder i Barnematbyen. Teksten ble først publisert på hennes Instagram.

Susann Stave – Foto: Ida Bjørvik

Helhetlig helse: Om du kjenner deg igjen i slik jeg var for noen år siden, og tildels fortsatt er: stresset fra avtale til avtale, jobbet gjerne 14-timers lange dager, og prioriterte ikke søvnen min fordi jeg ikke forsto hvor viktig den var. Da hjelper det litt, men ikke nok, å bytte ut loffen med rugbrød, fordi vi blir fortalt at vi skal spise 90 gram fullkorn per dag. 

Helse er ikke bare hjerte- og karsykdom, kreft og diabetes. Det er heller ikke bare kosthold.

Jeg savner at vi snakker om hva vi kan gjøre for å forhindre at folk blir deprimert, får irritabel tarm, migrene eller leddsmerter.

-Annonse-

Sykdommer stjeler gode leveår

 Det er mange sykdommer som stjeler gode leveår fra oss.
Vi har ikke forskningen som forklarer alle årsakene, og derfor blir det vanskelig å gi tydelige råd eller sette inn tiltak. Men likevel er det fem pilarer som går igjen:

  • Nok søvn
  • Stressmestring
  • Regelmessig fysisk aktivitet
  • Råvarebasert kosthold
  • Nære relasjoner

Hvis du ivaretar disse, gjør du så godt du kan for å ha god helse. Det er ikke avansert, men enn så enkelt det kan høres ut, er dette ganske vanskelig i dagens samfunn. Livene våre er fullpakket av jobb, hverdagsaktiviteter og forventninger – alt vi gjør for å ha det bra i livene våre.

– Jeg savner at vi snakker om hva vi kan gjøre for å forhindre at folk blir deprimert, får irritabel tarm, migrene eller leddsmerter.

Summen av alle valgene vi tar

Jeg mener det blir for snevert å tenke på helse som de enkelte råd man får i avisene. Slik som at man «trygt» kan drikke opp mot fire liter Pepsi Max om dagen. Vi vet at det kan ødelegge søvnen, og slite hardt på tennene, selv om gammel forskning sier at det er «trygt». 

Et helhetlig perspektiv på helse ville fokusert på livsstilen som helhet, altså summen av alle valg vi tar. De rådene vi får burde gjenspeile dette.

Samfunnet og livsstilen vår spiller oss dårlig, uten at vi kanskje er klar over det. Jeg vet dette veldig godt. Fordi jeg selv har levd i en stressboble i alt for mange år, og hatt helseplager relatert til dette. Jeg vet også at det ikke alltid er enkelt å gjøre noe med det. Men ved å bli bevisst kan jeg ta litt bedre valg, litt etter litt, i de periodene livet tillater det.


Siste fra Hemali

Glutenfrie og næringsrike rundstykker til feriefrokosten
Line og de fleste får nei til erstatning for vaksineskade
Mattilsynet har godkjent genmodifisert raps
Advokat Reikerås i Hemalipodden: – Jeg mistet tilgangen til eget liv

– Annonse –

– Annonse –

Én kommentar

  1. Helt enig at vi trenger en debatt ???? men du bør ikke glemme Han som har skapt oss. Leger som har engasjert seg i kreft pasienter, oppdaget for flere år siden det faktum at mennesker med en sterk tro på vår Skaper overlever kreft angrepet. Ja svulsten forsvant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *