Lær å lage leverpostei på gamlemåten

Hjemmelaget leverpostei
Lær å lage leverpostei på gamlemåten helt uten tilsetningsstoffer.

Lag leverposteien selv og ta full kontroll på ingrediensene. Det krever litt innsats, full fryseren når du først er i gang.

Hemali har vært hos Wenche Sundby på Teppa gård og laget leverpostei. Her lærer vi videre det vi lærte!

Er ikke dette unødvendig mye arbeid når dagligvarebutikken selger leverpostei, tenker du? Vel, leverpostei er ikke hva det en gang var. Først må du lete deg frem til en med kjøtt som første ingrediens i ingredienslisten. Deretter luke bort dem med flest tilsetningsstoffer. Da vil du erfare at det er svært få igjen å velge mellom. Enkelte butikker har ingen uten det omstridte tilsetningsstoffet natriumnitritt (E250).

Les også: Ødela jeg leverposteien?

Wenche Sundby på Teppa gård lager leverpostei av kjøtt og spekk fra egne, økologiske griser. Hemali fikk komme på besøk for å lære!

Ingredienser du vanligvis ikke har i kjøleskapet

Kanskje vil oppskriften være nok til å ta motet fra deg? Den gode nyheten er at du får tak i alt du trenger i dagligvarebutikker med godt utvalg. Et godt råd er også å ta kontakt med en lokal gårdbruker eller sjekke tilbudet hos din nærmeste REKO-ring.

-Annonse-

For å lage hjemmelaget leverpostei trenger du:

  • Foodprosessor eller kjøttkvern
  • En stor bolle
  • Glassbokser med lokk som tåler frysing (idell størrelse er 5-6 dl)
  • Spekk
  • Storfe- eller svinelever
  • Løk og hvitløk (kan sløyfes)
  • Melk
  • Hermetiske ansjoser
  • Hvetemel eller glutenfritt mel
  • Egg
  • Salt og pepper
  • Merian (kan sløyfes)

Les også: Naviger trygt i E-stoff-jungelen

Tradisjonell oppskrift

Lang erfaring med å lage leverpostei til tross, Wenche tyr til oppskrift fra en så velbrukt kokebok at den er lappet sammen med teip. Leverpostei kommer i flere varianter, vi lager dansk type fra Cappelens kokebok utgitt i 1991.

Oppskriften gir cirka 1 kilo leverpostei med et fettinnhold på 30 prosent. Tilberedningstid er regnet til to timer.

Oppskrift

  • 200 g spekk
  • 400 g lever
  • 1 middels stor løk
  • 1,5 dl melk
  • 4-5 rensende ansjoser
  • 1,5 ts salt
  • 2 krm pepper
  • 1 ts merian
  • 2 egg

Vi brukte også to fedd med fersk hvitløk som ga leverposteien ekstra smak.

Start med å skjære spekket i strimler og fjerne eventuelt svor.
Leveren deles i biter og hinner og grove ganger fjernes før kverning.
Etter kverning av spekk, lever, ansjos og løk, blandes alle ingrediensene sammen for hånd.

Fremgangsmåte

  • Skjær spekket i strimler
  • Skjær leveren i mindre biter og ta bort hinner og grove ganger
  • Skrell løken og skjær den i biter
  • Mal lever og spekk to ganger gjennom en kjøttkvern. I andre runde med kverning tilsetter du også løk og ansjos.
  • Hell røren over i en bolle og tilsett krydder, mel og egg. Til slutt røres melken inn, litt etter litt.
  • Fordel i glassformene
  • Stekes på 200 grader til det har blitt en brun skorpe (avhenger av glassformenes størrelse)

Alternativt kan du bruke foodprosessor. Legg alle ingrediensene unntatt melken i beholderen og kjør i cirka ett minutt. Tilsett melken litt etter litt gjennom materøret.

Leverposteien kan fryses før den stekes. Stekt leverpostei anbefales ikke å fryses, da konsistensen forringes ved frysing.

Hjemmelaget leverpostei er holdbar minst en uke i kjøleskap, ofte lenger.

Leverposteien stekes på 200 grader til den har fått en fin skorpe på toppen. Steketid avhenger av både ovnen og størrelsen på glassbeholderen.

Mer fra Hemali

Skinke er skinke, vel?
– Vi er blitt lurt, høringen i EU bekrefter det ytterligere
Kjersti levde seg fri fra kronisk utmattelse: – Det er helheten som skaper helse.
Biopat Renate Elida Haug: – Vi må ta selvansvar for helsen
Terje Toftenes: – Jeg tror på en framtid uten frykten for kreft


– Annonse –

– Annonse –

2 Responses

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *