Selvforsyning i Norge: – Jeg vil slå et slag for potet

Poteter
Poteter

Poteter har lenge hatt et ufortjent dårlig rykte og dette har gjort at mange spiser mindre for å unngå karbohydrater. Dette er uheldig, både i et ernæring- og selvforsyningsperspektiv.

Tekst: Romy Rohmann, først publisert på Steigan.
Foto: Christos Giakkas fra Pixabay

Potetene har redda oss før og kan «redde oss igjen».

Steigan har tidligere skrevet om hvordan bærekraftkapittelet, som nå er på høring i forbindelse med revisjonen av de nordiske ernæringsanbefalinger (NNR), vil true mer enn folkehelsa. Det kan det slå beina under norsk jordbruk, øke matimporten og svekke forsyningssikkerheten.

“Grønn agenda”

Nå har også Jorun Henriksen, leder i Norges Bygdekvinnelag og Helle Cecilie Berger, redaktør i Norges Bygdekvinnelag gått ut i Dagsavisen og advart mot disse. De sier blant annet:

-Annonse-

Våre mattradisjoner er et resultat av samspillet mellom kultur, natur og nedarvet kunnskap.

Budskapet fra ekspertgruppa er: De nye kostrådene skal ikke handle om i hvilken grad de reflekterer lokal matproduksjon, men heller hvordan lokal matproduksjon utvikles til å reflektere de nye kostrådene.

Ekspertgruppa snur det hele på hodet, matproduksjonen skal ikke reflektere lokal matproduksjon, tradisjon og hva vi kan produsere med og på norske ressurser, men tilpasses en «grønn agenda». Men det er ikke særlig gunstig med vårt klima og vår natur i å basere kostholdet på å produsere belgvekster, oljevekster og nøtter, da blir det økt import.

Poteten inneholder nesten alle de næringsstoffene vi trenger.

Slår et slag for poteten

Hva er så det i poteter som vi trenger?

Poteten inneholder nesten alle de næringsstoffene vi trenger. Potet er en naturlig kilde til vitamin C, kalium og kostfiber og kostfiber bidrar til en metthetsfølelse som varer.

Vitamin C har mange viktige oppgaver, blant annet å bidra til et normalt immunforsvar og redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C øker også opptaket av jern i kroppen.

En nordmann spiser i gjennomsnitt 70 kilo poteter i løpet av et år, potet inneholder mye mer næringsstoffer enn ris og pasta. Poteter er mye mer klimavennlig enn alternativene, da du kan dyrke dem sjøl eller kjøpe dem av en lokal bonde.

Full av næring

Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm som også er kostholdsekspert i Vektklubb trekker fram poteten og skriver:  

Mange tenker at potet er noe man må spise mindre av for å gå ned i vekt, men poteten er full av næring og metter godt.

Visste du at potet, i tillegg til å være en god energi- og karbohydratkilde, gir deg mange andre næringsstoffer som vitamin C, folat, kalium og fiber?

En middels stor potet dekker omtrent 20 prosent av anbefalt daglig inntak av vitamin C, kalium og folat.

Hun forteller videre:

Pasta og ris inneholder ikke vitamin C, knapt noe fiber, folat, kalium eller andre vitaminer og mineraler andre sammenlignet med poteten.

Pasta og ris inneholder ikke vitamin C, knapt noe fiber, folat, kalium eller andre vitaminer og mineraler andre sammenlignet med poteten.

Lang holdbarhet

I tillegg kan poteter stort sett produseres over hele Norge, så kjøper du den lokalt er den kortreist. Den har også lang holdbarhet, slik at det er enkelt å unngå matsvinn.

Den kan lagres og spises som den er uten prosessering. Det finnes mange sorter potet og for oss potetelskere kjenner vi også forskjell på smaken.

Går du inn på hjemmesida til Gartnerhallen kan du lese om de ulike potetsortene.

Jeg har til gode å høre om noen som ikke tåler potet, men der må jeg ta et forbehold da sjøl om jeg ikke har hørt om det kan det jo sjølsagt finnes.

Poteter er morsomt å dyrke sjøl, de kan dyrkes i bøtter, pallekarmer og sjølsagt i hagen. De som ikke har deltatt i eller forsøkt å sette og ta opp potet bør gjøre det, det gir mestring og for noen stor glede og overraskelse over hvor mye potet det blir av ei settepotet.

Kanskje en ide for en familieaktivitet i år?


Mer fra Hemali

Ukens byttetips: Skinke er skinke, vel?
HRV -tilbake til de naturlige rytmene
Frisk rødbetelatte laget i blender
Nedtrapping fra psykofarmaka: Fra psykiaterne fikk Jørgen nye piller og diagnoser. Fra Sandra fikk han håp.

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *