Søk
Close this search box.

Skadelige stoffer i næringsdrikker

Næringsdrikker

Matindustrien elsker stoffet maltodekstrin. Det skader tarmveggen og forstyrrer mikrobiomet i tarmen, mener forskere.

Tekst: Margit Vea, først publisert på hennes blogg. Vea er samfunnsdebattant, matkursutvikler og daglig leder av Margit Vea AS. Hun har over 20 års erfaring i å holde matkurs og har skrevet flere kokebøker. Margit var i flere år fast spaltist i Aftenposten Junior og har laget flere matprogram på Matkanalen.tv, blant annet «Naturlig mat med Margit Vea» og «Hjemmelaget babymat».

Margit Vea
Margit Vea

Maltodekstrin øker fortjenesten, sødmen, gjør produktet mer fyldig, tykt og holdbart. Næringsdrikker, anbefalt syke og underernærte, som gis på blå resept, er eksempler på produkter som kan inneholde stoffet.

Maltodekstrin er et karbohydratholdig stoff, et polysakkarid, som ofte brukes som erstatning for sukker. Stoffet utvinnes fra stivelse i mais, ris, potet eller hvete. Selv om det utvinnes fra planter, er det ultrabearbeidet. Først kokes stivelsen, deretter tilsettes varmestabile syrer eller enzymer for å bryte den ytterligere ned.

Maltodekstrin skader tarmen

Ny studie viser at maltodekstrin reduserer slimproduksjonen og kan forandre vevet i tarmveggen, samt øker faren for betennelse tarmveggen, mucosaen. Det svekker tarmbarrieren og øker risikoen for å utvikle lekk tarm og andre tarmsykddommer som ulcerøs kolitt, Crohns sykdom og irritabel tarmsyndrom (IBS).

-Annonse-

Maltodekstrin finner vi i sportstilskudd og bearbeidede produkter som næringsdrikker anbefalt syke, små barn og andre som trenger å gå opp i vekt. Selv barn med Crohns og andre lignende sykdommer i tarmen, blir anbefalt næringsdrikker som inneholder Maltodekstrin. 

Næringsdrikker gis på blå resept til pasienter, barn og voksne. Bare i løpet av de to siste ukene har jeg møtt foreldre som er blitt anbefalt å gi barnet sitt næringsdrikk. Det ene barnet hadde Crohns, det andre var undervektig.
Denne studien viser at maltodekstrin (MDX) øker forekomst og alvorlighetsgrad av ulcerøs kolitt. Stoffet skader mikrobiomet. Denne favorittingrediensen til matindustrien, deriblant Nestlé, endrer sammensetningen av mikrober og mangfoldet av fordelaktige bakterier blir redusert. Antall slimproduserende celler reduseres og forskerne registrerte også økt mikrobiell aktivitet i tarmveggen.

Les også: Julianne Lyngstad om IBS: – Du kan bli mageplagefri!

Økt risiko for lekk tarm

Inntak av maltodekstrin reduserte antall begerceller, encellede kjertler som sitter i tarmveggen, luftrør og bronkier, celler som produserer slim som fungerer som glidemiddel og beskytter det omkringliggende epitelet, slimhinnene. På den måten bidrar stoffet maltodekstrin til at sykdomsfremkallende patogener når tarmbarrieren, den innerste veggen i tarmen (mucosa). Redusert slimproduksjon er et kjennetegn, symptom, på blant annet ulcerøs kolitt.

Dette tyder på at maltodekstrin har en direkt negativ effekt på tarmepitelet som resulterer i en svekket slimbarriere og økt risiko for lekk tarm.

Går man på internett og søker etter næringsdrikk for pasienter med Crohns og ulcerøs kolitt, så er maltodekstrin nettopp en av hovedingrediensene i flere produkter som anbefales foreldre å gi barn med mage- og tarmsykdommer.

50 ingredienser

Ingredienslisten til Nutriddrink Multi Fibre Næringsdrikk sjokolade er lang:

Vann, maltodekstrin, kumelkprotein, sukker, vegetabilske oljer (raps- og solsikkeolje), fiber (inulin, oligofruktose, resistent stivelse, soyapolysakkarider, akasiegummi, cellulose), Sjokolade, aroma, emulgator (soyalecitin), surhetsregulerende middel (sitronsyre), kaliumsitrat, magnesiumklorid, kalsiumhydroksid, kolinklorid, karotenoider (inneholder soya) (betakaroten, lutein, lykopen), dikaliumhydrogenfosfat, trikalsiumfosfat, natrium-L-askorbat, stabilisator (karagenan), kaliumhydroksid, natriumsitrat, kaliumklorid, jernlaktat, sinksulfat, nikotinamid, retinylacetat, kobberglukonat, DL-a-tokoferylacetat, natriumselenitt, mangansulfat, kalsium-D-pantotenat, kromklorid, D-biotin, kolekalsiferol, tiaminhydroklorid, pteroylmonoglutaminsyre, pyridoksinhydroklorid, cyanokobalamin, natriummolybdat, natriumfluorid, riboflavin, kaliumjodid, fytomenadion.

Det er ikke kun maltodekstrin som trigger betennelser i næringsdrikkene. I tillegg har vi betennelsesfremmende vegetabilske oljer, tilsetningstoffer som karregenan, og ikke minst kumelkprotein som vi vet er svært utfordrende for tarmen å bryte ned, særlig for de som sliter med betennelser og dysbioser.

En generell regel er at vi ikke bør innta en matvare som har flere enn 5 ingredienser. Her tilbys syke barn drikke med rundt 50 ingredienser, flere av dem skadelige for både tarmflora og tarmvegg.


Siste fra Hemali

Olivenolje kan redusere kognitiv svikt
Svingdøren mellom tilsynsmyndigheten og Moderna
EU utvider godkjennelsen til glyfosat
Fibromyalgi: – Jeg fant meg ikke i at “det er ingenting du kan gjøre selv”

– Annonse –

– Annonse –

Én kommentar

 1. Hørt om ønskebrønnen som oppfyller ønskene motsatt?

  Tenker på den hver gang jeg ser drittprodukter som dette, og tvilsomme vaksiner.

  Maltodekstrin har jeg unngått fordi jeg visste det var et fyllstoff, men visste ikke at det var så ille. Dette er bare et av mange stoffer som aldri skulle vært tillatt i mat.

  At dette drittet anbefales til syke, og i tillegg forverrer plagene er så motbydelig at jeg mangler ord. Sårbare mennesker søker fortvilet hjelp der de tror de får det. Mens de som liksom skal hjelpe kun gjør profitt på deres lidelse.

  Mange som jobber innen «helsearbeid»tror nok de gjør en god jobb, men det er ikke deres feil. Det er utdannelsen som ignorerer et naturlig kosthold som en viktig grunnstein i folkehelsen, og dermed en viktig del av pleien.

  Mange ønsker nok å gjøre en god jobb, og gjør bare det de har blitt lært. Dessverre er kunnskap om kosthold mangelvare i majoriteten av befolkningen.

  Vi har kjørt oss fast i et spor der vi blindt følger såkalte eksperter, kjøpt og betalt av industrien.
  Det jeg har sett av sykehusmat er ikke akkurat appetittelig, og jeg ble sint da jeg så hvordan den ble tilberedet.

  Personlig tror jeg mange tilstander kunne vært unngått til å begynne med, hvis vi hadde fjernet utraprossesert «mat» fra alle varehyller.

  Tar man en titt tilbake til 50 tallet, ser man også at folk generelt var mye slankere. Fedme var nesten ikke eksisterende, og noen få var bare litt lubne.

  Kroppene våre har helt klart forandret seg med all den drittmaten vi spiser. Fedmen er ikke det verste problemet, men alle de andre tingene som skjer på innsiden, som vi ikke har oversikt over.

  Er så lei av at folk flest gir ansvaret for sin egen helse til andre. Det ansvaret må man ta selv, og ikke stole blindt på andre.

  Såkalte eksperter har vist oss gjentatte ganger at de ikke er den tilliten verd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *