fbpx

Slankeoperasjon var en dårlig løsning for Helene. – For jeg er sukkeravhengig.

Slankeoperasjon ble et kortsiktig svar. Først da Helene fikk hjelp for sin sukkeravhengighet, kom hun til årsak. Og varig løsning.

Foto: Mats Sommer

40 kilo ned etter slankeoperasjon. Men så:
– Jeg gikk på en psykisk smell, fikk antidepressiva, vekten gikk opp igjen. Jeg følte meg mislykka og tung. Det var så sårt, sier Helene Drage Sommer (32).
Tusenvis kjenner Helene fra sosiale medier, der hennes budskap siden 2011 har vært at din selvfølelse ikke ligger i å være slank.
– Du er ikke overvekten din, det formidler jeg. Det er så mange fantastiske damer der ute som gjør så mye bra, men det gode skyves til side fordi de er overvektige. Vi må tørre å vise oss fram, ellers blir det ingen endring.

–Din selvfølelse bør ikke ligge i det å være slank, mener Helene Sommer Drage. Slankeoperasjon var ingen løsning for henne.

Slankeoperasjon for helsens skyld

Trivielt, vil noen si. At det å posere med utstråling, selvtillit og overvekt kan gjøre en forskjell. Men Helen er sikker på det. Derfor har hun posert og talt. Så valgte Helene operasjon for sin overvekt, ikke fordi hun ikke var god nok, men for helsens skyld.
– I min familie er det hjertesykdom og kreft. Selv om jeg var frisk med mine 150 kilo, så gir overvekt risiko. Målet med operasjonen var aldri å bli tynn, men bedre helse. Vekt handler ikke om hvor god eller dårlig du er som person, men om helse. Det er ikke negativt å ville ned i vekt, men å tro at du må det for å være bra nok.

I perioder hadde jeg overspist, hos psykolog fikk jeg hjelp til å ta tak i ting i bakgrunnen min. Sukkeravhengighet er som alkoholisme.


Helene Drage Sommer er gravid med sitt første barn

Helene er gravid med sin første. Hun bor i Fredrikstad, og har nettopp avsluttet jobben ved et treningssenter. Etter slankeoperasjonen, da vekten gikk opp og humøret ned, delte hun sin frustrasjon på Instagram. «Vet du at det er noe som heter sukkeravhengighet», spurte en. Nei, Helene hadde aldri hørt om det.
– Flåsete hadde jeg sagt at «jeg er avhengig av sukker», men ikke seriøst. Fra avhengighetsterapeut Bente Josefsen fikk jeg hjelp og kunnskap, da kunne jeg jobbe konstruktivt. I perioder hadde jeg overspist, hos psykolog fikk jeg hjelp til å ta tak i ting i bakgrunnen min. Sukkeravhengighet er som alkoholisme. Det var befriende å skjønne at det ligger noe bak, at jeg ikke var lat og udugelig. Gud vet hvor mange dietter jeg har prøvd, de er noe forbanna tull.

Er du sukkeravhengig/matavhengig? Ta testen!

Opp igjen i vekt etter slankeoperasjon

To år etter slankeoperasjonen går Helene drastisk fram. Hun har gått opp 20 kilo, psykisk er hun nede. Nå lærer hun hvilken kost som trigger avhengigheten, typisk sukker og stivelse. Det verste? Ikke å droppe sjokolade og potetgull, men Pepsi Max. Hun drakk gjerne to liter om dagen.
– På meg har kunstig søtning samme effekt som sukker, det trigger avhengigheten. Pepsi Max var min siste «kos», jeg gruet meg veldig til å kutte den ut. Men så gikk det overraskende greit, dette har blitt livsstil.
Hun gikk ned 30 kilo.
– Om du hadde spurt meg hvordan jeg hadde det før jeg kuttet ut sukker, ville jeg sagt «fint». Nå forstår jeg hvor fælt jeg egentlig hadde det.

Etter endringene opplevde Helene

  • Bedre søvn
  • Bedre hukommelse
  • Bedre fordøyelse
  • Mer energi
  • Klarere hode
  • Bedre og mer stabilt humør
  • I perioder var hun sykemeldt fordi tankene gikk i mørkt spinn, hun var deprimert – det ble historie etter sukkerkutt
    –Tanken slo meg aldri at disse problemene kunne knyttes til sukker.

–Noen av følgerne dine synes kanskje at du har «sviktet» dem?
– Ja. Og i personlig trener-miljøet er det ikke noe som heter sukkeravhengighet. Trist at en mener slikt uten å se på forskningen som viser noe annet.
Helene har lært forskjellen mellom sukkeravhengighet og skadelig bruk.
– Som avhengig må du gjøre varige endringer, ett kakestykke er nok til å trigge min avhengighet. Om jeg kun hadde hatt skadelig bruk, ville jeg ikke levd slik jeg gjør.

– Hva ønsker du å lære barnet ditt om kost?
– Måtehold. Ikke at sukker er farlig, men at sukkeravhengighet finnes.
– Hva er «kosen» din nå, da?
– Baconsvor!

Les mer fra hemali

Bok om sukkeravhengighet selger mest.
Linn holdt slankekurs: – Angrer min vranglære.
At Hanne drakk, var ikke problemet. Livet var problemet.
Mammografi: Én av tre blir overdiagnostisert.

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

Siste tall om bivirkninger etter vaksinering: – Høye tall for de unge

Med tiden får vi bedre data om vaksinenes fordeler og ulemper. Som tall fra over 166 sider fra Eudravigilance.

«Alle» leser steigan nå. –Om vi slapp sensuren, ville tallene eksplodert.

Pål Steigan startet blogg i 2011. Nå er steigan.no landets største motstandsavis. – Jeg kan ikke tro det, hvor ble de andre av?

Slik har barnehagen vært med restriksjoner og smittevern

På tide å la barnehagene organisere seg selv etter barnehagelovens paragraf tre. For barnets beste.

Les mer om ...

Siste tall om bivirkninger etter vaksinering: – Høye tall for de unge

Med tiden får vi bedre data om vaksinenes fordeler og ulemper. Som tall fra over 166 sider fra Eudravigilance.

«Alle» leser steigan nå. –Om vi slapp sensuren, ville tallene eksplodert.

Pål Steigan startet blogg i 2011. Nå er steigan.no landets største motstandsavis. – Jeg kan ikke tro det, hvor ble de andre av?

Slik har barnehagen vært med restriksjoner og smittevern

På tide å la barnehagene organisere seg selv etter barnehagelovens paragraf tre. For barnets beste.

Debatten med Svein Østvik: Kjennes det godt, NRK?

Jeg har fått innsikt i noe som skjedde i forkant av Debatten med Svein Østvik. «Folkeopplysning», kalte NRK det da kritikken kom. Nei. Mine skattepenger gikk til regissert, offentlig ydmykelse.

Når Aftenbladet setter stråmenn i gapestokk

Så gjennomsyret av nedlatende holdninger, at man lurer på om den anonyme kommentatoren egentlig er uinteressert i et fritt ordskifte. Eller bare har hatt en dårlig dag på jobb.