Visste du at alkoholholdig drikke er unntatt fra kravene om ingrediensliste og næringsdeklarasjon? Konvensjonell vin inneholder slett ikke bare druer.
Tekst: Inger Anne Guldvik, kostholdsveileder. Først publisert på hennes Instagram.

Produksjon av konvensjonell vin er blitt en del av det industrialiserte, moderne landbruket. Alkoholholdig drikke er unntatt fra kravene om ingrediensliste og næringsdeklarasjon. Dette er det lurt å være oppmerksom på, slik at du kan ta de beste valgene når du handler vin.
Dette er tillatt i framstillingen av konvensjonell vin:
- Kunstgjødsel
- Sprøytemidler
- Svovel
- Gjær
- Syre
- Sukker
- Enzymer
- Sterilisering
- Filtrering
- Tilsetningsstoffer
- Eikepreg
Økologisk vin
Økologisk vin er laget på druer som dyrkes uten syntetiske sprøytemiddel og kunstgjødsel. Det er strengere regler for tilsetninger, som for eksempel mindre svovel. Økologisk vin er sertifisert og Vinmonopolet har egne symboler for økologisk vin slik at det skal være enkelt å velge denne typen.
-Annonse-
Les mer om sertifisering på Vinmonopolets sider.
Biodymamisk vin
Biodynamisk vin opererer med enda strengere regler enn økologisk. Det brukes naturlige preparat og kompost, og vinen lages ut fra månefaser og eldgamle teknikker som stimulerer til liv og fremmer nitrogenopptak i jorden. Gårsdriften ses i et helhetlig perspektiv i tråd med naturens premisser. Biodynamisk vin er sertifisert og merket med Vinmonopolet egen merking.
Naturvin
Nataturvin er vin naturell, og lages uten bruk av annet enn druer. En vin hvor ingenting er tilsatt og ingenting fjernet. Kunstige sprøytemidler eller kunstgjødsel er ikke tillatt, men ikke alle har økologisk eller biodynamisk sertifisering.
Det er ikke tillatt med annen gjær enn naturlig gjær fra vinmarken, såkalt spontan fermentering. Det er ingen eller minimal bruk av svovel og det tilsettes ikke enzym, syre eller sukker. Eikefat benyttes ikke da disse kan sette smak på vinen. I stedet brukes det amforaer (leirkrukker). Naturvin er ikke regulert eller definert av EU.

Kilder
Vinmonopolet
Detaljerte regler for økologisk vin
Siste fra Hemali
En ny booster? Se sammenhengen mellom covid-19 vaksinasjon og dødelighet
Oppvaskmaskinmiddel kan gi lekk tarm
Varmende og smaksrik gresskarsuppe på menyen
En liten hyllest til livets sirkel
Lege Dvergsdal: – Favipiravir er god behandling
Én kommentar
Det eneste bevisste valg man kan ta når man skal velge vin er å velge alkoholfritt.
Global studie: All alkoholbruk er skadelig
(Forskning.no 24. august 2018) Selv et enkelt glass vin eller øl nå og da øker risikoen for helseproblemer og tidlig død, ifølge en stor studie i 195 land. https://forskning.no/alkohol-og-narkotika-ntb/global-studie-all-alkoholbruk-er-skadelig/1222818
WHO: Alkohol er en av hovedårsakene til kreft i nordiske land. https://www.lommelegen.no/kreft/artikkel/who-alkohol-er-en-av-hovedarsakene-til-kreft-i-nordiske-land/72112433
Også brystkreft hos kvinner knyttes ofte til, – selv moderat alkoholbruk. Og vi vet at brystkreft øker voldsomt. I 2022 var det mer enn dobbelt så mye brystkreft blant norske kvinner som i 1958, i følge kreftregisteret. Men det er også flere og flere kvinner drikker og kvinnene drikker stadig mer. Andelen eldre kvinner som oppga å drikke ofte økte fra 4% i 1985 til 20% i 2019.
– Alkohol viktigste årsak til psykisk utviklingshemming. tusen barn i Norge født med hjerneskader grunnet mors alkoholbruk i svangerskapet. https://www.bt.no/innenriks/i/vl7QB/alkohol-viktigste-aarsak-til-psykisk-utviklingshemming
Det meste av forskning vi tidligere har fått på alkohol og hvor ufarlig det er, eller hvor sunt det er med litt alkohol har vist seg å være feil. Det er betalt forskning og ironisk nok er forskerne og mediebransjen som skal advare oss mot alkoholens skumle sider de yrkesgrupper som drikker mest i arbeidstiden, og scorer også svært høyt i fritiden. https://www.universitetsavisa.no/campus/drikking-pa-jobb-mest-utbredt-blant-forskere/121612
Vi vet også at IQ nivået synker i vestlige land, https://forskning.no/helse-hjernen-iq/iq-en-var-faller-stadig-mer/2175625
og en studie ved Oxford og Bristol-universitetene i England har undersøkt over 4 000 barn. Funnene viser at de barna hvis mødre drakk mens de var gravide, hadde lavere IQ ved fylte 8 år – enn barn av mødre som avsto fra alkohol. https://www.dagbladet.no/nyheter/selv-de-minste-mengder-alkohol-pavirker-barnets-iq/63036084
Hver dag er det 14.000 fyllekjørere på norske veier. http://www.nrk.no/norge/14.000-i-alkorus-pa-norske-veier-1.11706382
Problemet med alkohol er at de som lager lovene selv er svært glad i alkohol. Tenk om det var Cocain eller andre narkotiske stoffer de brukte…
Sånn bare for å nevne litt av det jeg har på lager….