Søk
Close this search box.

Soya-framkalte helseproblemer: Underdiagnostisert og oversett?

Soya Soyamelk

Soya hylles som det sunne kjøttalternativet. Imidlertid er det ofte oversett at soya gir opphav til en rekke helseproblemer.

Tekst: Bjørn Johan Øverbye, pensjonert lege og forfatter. Først publisert på hans blogg.

Det finnes allerede i en rekke soyaprodukter på markedet som vegetarburgere, «fake meat», soyamelk, kjøttprodukter, mel, tofu, miso og en lang rekke andre produkter. Hva som ofte er oversett, er at soya kan være opphav til en rekke helseproblemer som:

 • Lavt stoffskifte
 • Fedme hos barn
 • Hormonforstyrrelser hos menn
 • Allergier av ulike slag
 • Adferdsproblemer

Soya svekker immunsystemet

Soya inneholder i likhet med andre erter og belgfrukter antitrypsin, et kjemisk stoff som hemmer det protein-nedbrytende enzymet trypsin. Antitrypsin hemmer derved opptak av proteiner fra soya og andre proteinkilder og bidrar til å svekke immunsystemet.

Soya svekker thyroidkjertlen

I soya finnes to kjemiske stoffer; genestein og diadzein. Disse hemmer effekten av enzymet TPO som thyroidkjertlen bruker for å lage thyroidhormoner (T2,T3 og T4). Stoffene blir ikke inaktivert ved koking av soyabønner i to timer. Stoffer som hemmer TPO bidrar til økt risiko for kreft i skjoldbruksskjertlen og lavere stoffskifte. Situasjonen forverres dersom man i tillegg har lavt inntak av jod i kostholdet, dvs fisk fra havet.

-Annonse-

Økning av thyroidproblemer hos barn som får soyamelk

Det er blitt stadig mer populært å gi barn soyamelk som erstatning for kumelk og brystmelk. Dette anses som mer miljøvennlig. Men det behøver ikke være et godt råd. Isoflavionider i soya blokkerer som nevnt TPO enzymet i thyroidkjertlen. Derved synker produksjonen av thyroidhormoner og hjernens produksjon av TSH hormon stiger. Dette fører til at barna kan utvikle lavere stoffskifte. Hos barn som fikk soyamelk i stedet for brystmelk var det 18 prosent økning i thryoidsykdommer og en dobling av diabetes. Dette kan også forklare en del av barnefedme som man ser i vår tid. Dersom man skal gi barn en erstatning for kumelk er geitemelk et bra valg fordi geitemelk er nærmere menneskemelk.

Feminisering av menn

Soya inneholder det østrogenliknende stoffet equol. Dette blokkerer dannelsen av Di-Hydro-Testosteron (DHT). Lave verdier av DHT fører til økt hårvekst, samt redusert fare for prostatakreft hos eldre menn. Men hos unge menn fører lave verdier av DHT til forsinket pubertet og utvikling av testikler og penis. Hos kvinner fører lav DHT (som lages i små mengder i binyrene) til reduksjon av kjønnsbehåring.

Soyalallergier kryssreagerer ved ulike andre stoffer

Utvikling av allergier

Soya inneholder som allerede nevnt antitrypsin. Antitrypsin er kjent for å føre til økt utvikling av allergier fordi mulige allergifremkallende proteiner i matvarer ikke blir nedbrutt fullverdig i tarmen. Dette er i seg selv et problem ved soya fordi soya inneholder ikke mindre enn 25-30 ulike allergifremkallende proteiner. Soyalallergier kryssreagerer ved ulike andre stoffer. Det er påvist at barn som drikker soyamelk ofte utvikler:

 • Allergier mot støv/pollen
 • Astma
 • Atopisk eksem
 • Peanøttallergi
 • Kumelkallergi
 • Glutenallergier
 • Andre luftveisplager

Soya gjør aper mer aggressive og asosiale

I 2004 publiserte en gruppe forskere ved Leigh Universitet i Bethleham i Pennsylvania i USA en undersøkelse av hvordan inntak av soyaproteiner påvirket helsen til aper. I 15 måneder fikk apene ulike typer proteintilskudd. De som fikk soyaproteiner som inneholdt 125 milligram isoflavinoid er per dag utviklet etterhvert asosial adferd. Apene ble mere aggressive. Fysisk kontakt med andre aper gikk ned med 68 prosent, samvær andre aper gikk ned med 50 prosent og tiden de tilbrakte alene økte med 30 prosent. Dosen tilsvart bare 2,5 kopper soyamelk per dag eller en håndfull soyabønner

Kilder

Brian Scott Perskin: The hidden story of Cancer
Biochemical Pharmacology, Vol. 54, 1087-1096, 1997
Am Coll Nutr 1990, Apr; 9(2): 164-167
MBP Research
You and your hormones
Increased aggressive behaviour in adult male monkeys after long term consumption of diets rich in soy protein and isoflavones


Siste fra Hemali

Beroligende og antiinflammatorisk te
Uenighet om pris – tonnevis med plommer kan råtne
Inflammasjon preger tarm-mikrobiomet i industrialiserte land
Lege Torkil Færø: – Et kriminelt helsevesen

– Annonse –

– Annonse –

Én kommentar

 1. Det er vist i Norge at barn som ikke får melk i oppveksten har dårligere utvikling en de som får ekte melk.
  https://tidsskriftet.no/2005/11/aktuelt/vekstutvikling-og-kosthold-hos-barn-som-har-hatt-kumelkallergi
  Det er også vist at ekte melk gir bedre språk utvikling, men jeg finner ikke artikkelen. Det betyr at også de med laktoseintoleranse bør bruke melkeprodukter (laktose redusert), og de med melkeallergi bør ha lavallergi melk. Det er nesten ingen med melkeallergi over 3 år. Havremelk og soyamelk er fusk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *