Grillsesongen er her igjen og spørsmålet er: Skal det være pølse i brød eller lompe?
Det er atter mai, grillen er trillet frem fra garasjen og butikkene sloss om hvem som har det mest fristende å by på til grillsesongen. Med enkle grep og kritisk lesing av ingredienslistene, kan årets sesong bli god også for tarmen -og resten av kroppen.
Denne uken ser vi på grove pølsebrød fra Hatting versus speltlomper fra Ola-lompa.
Høvding grove pølsebrød er så ultraprosessert som det får blitt: Hvetemel, fullkornshvetemel 25%, vann, rapsolje, sukker, hvetekli 3%, gjær, hvetegluten, emulgator (E471 raps), salt, konserveringsmiddel (E282, E200), enzymer (amylase, xylanase, hemicellulase), melbehandlingsmiddel (E300). Kan inneholde spor av sesamfrø.
Alternativet er langt mindre prosessert og har en ingrediensliste som er lettere å svelge: Poteter (ca82%), speltmel (12%), hvetemel (for utbaking), potetflakes, salt, konserveringsmiddel (sorbinsyre) og surhetsregulerende middel.
-Annonse-
Les også: Naviger trygt i E-stoff-jungelen
Sorbinsyre og nitritt med ketchup og sennep
Kolonihagens oversikt over tilsetningsstoffer har blitt et fast verktøy for Hemali når vi pløyer oss gjennom ingredienslistene. Denne uken stopper vi særlig opp ved sorbinsyre (E200). I følge Kolonihagens oversikt er dette “et stoff det finnes nok faresignaler og underlag på, til at man bør holde seg unna stoffet i sin helhet.” Både pølsebrødene og lompene har dette stoffet til felles.
Sorbinsyre skal hindre gjærsopp, men er problematisk fordi den også har en bakteriedrepende effekt. Den skiller ikke mellom de gode og dårlige bakteriene i tarmen og kan også ta livet av bakteriene som skal være der. Hudirritasjon, rødme rundt munnen og kviser er kjente reaksjoner på sorbinsyre.
Lompe og pølsebrød er pølsas beste venn og det er her det blir komplisert. Det er nemlig slik at sorbat reagerer med natriumnitritt (E250). Denne reaksjonen kan skade arveanlegg, i følge flere forskere. Det finnes knapt pølser på markedet uten E250. Et pølsemåltid kan derfor fort bli en cocktail med tilsetninger som påvirker hverandre, og tarmen din, negativt. Velger du pølsebrødet kan du i tillegg legge til rapsolje som bidrar negativt til fettsyrebalansen, sukker, en dæsj enzymer og ytterligere en god klunk til med konserveringsmidler.
Av de to produktene med sorbinsyre, er derfor Ola-lompa det utvilsomt beste valget!
Med alle disse lovordene, hvem kjenner da behovet for å snu posen og lese ingredienslisten?
Markedsført mot barn
Store Høvding henvender seg til barn med sitt design og er også nøkkelhullsmerket. Videre promoteres de med at de er bakt i Norge. Med alle disse lovordene, hvem kjenner da behovet for å snu posen og lese ingredienslisten?
Se for deg at du har med fireåringen din på butikken og skal handle til helga. Det står mellom Ola-lompenes temmelige intetsigende innpakning og høvdingen med tegneseriepreg. Det er ikke vanskelig å se for seg hva barnet velger? Fint, tenker kanskje forelderen, som i samme slengen legger merke til at brødene har nøkkelhull mens lompene ikke.
Denne markedsføringen mot barn er ikke ulovlig, i følge Matvarebransjens faglige utvalg. På deres hjemmesider heter det:
“Markedsføring av produkter, som er omfattet av produktlisten, skal ikke være særlig rettet mot barn under 13 år. Med markedsføring menes salgsfremmende tiltak. Følgende anses ikke i seg selv som markedsføring særlig rettet mot barn i strid med disse retningslinjene:
a) Selve produktet herunder emballasjen.
b) Alminnelig oppstilling av produkter på utsalgssted.”
Lille Høvding er hårfint innafor, med andre ord. Men det er vanskelig å se for seg at barna ikke har vært i Hattings tanker da pølsebrødposen ble designet.
Bak pølsebrødene selv
Det tar ikke så veldig mye lenger tid enn en svipptur på butikken å sette en deig med pølsebrød selv. Belønningen er at du tar full kontroll på ingrediensene.
Oppskriften under tar høyde for heving over natten (cirka 12 timer). Ønsker du kortere hevetid, tilsett mer gjær.
Oppskrift på hjemmebakte pølsebrød
600 g siktet speltmel
0,5 ts gjær
4,5 dl vann
30 g smeltet smør
2 ts himalayasalt
1 ts honning
Rull deigen til en pølse og del i 10 like emner. Form til pølsebrød, dryss over sesamfrø og la etterheve en times tid. Stekes på 180 grader i cirka 15 min (steketid avhenger av ovnen din).
Kilder
Bok: Takk for maten?
Ren Mat
Matvarebransjens faglige utvalg
Flere byttetips fra Hemali
Ingen Kims, ingen kos
Skinke er skinke, vel?
Ikke bare rent mel i posen
For feit for nøkkelhullet?