Søk
Close this search box.

Studie om diabetes 2: Mange kan droppe medikamentene mot høyt blodtrykk.

En ny studie bekrefter vekttap som beste medisin mot høyt blodtrykk, ikke bare mot diabetes 2.

Bildet er tatt av photosforyou fra Pixabay

Studien ble nylig publisert i det tyske tidsskriftet Springer Medizin, og bekrefter det både fagfolk og diabetikere har erfart: For overvektige peker vekttap seg ut som beste medisin for å reversere diabetes type 2 og høyt blodtrykk. Etter vekttap kunne mange av deltakerne og slutte med eller redusere vanndrivende medikamenter og medikamenter mot høyt blodtrykk.

Noen funn fra studien

 • Av 143 deltakere som drastisk endret kosten, var 78 (55%) i behandling for høyt blodtrykk
 • I snitt totalt falt blodtrykket betydelig fra første uke av kostendringen, og var signifikant lavere i uke 20 etter endt kostendring – også etter 12 og 24 måneder. 
 • Av de 78 deltakerne som tidligere var i behandling for høyt blodtrykk, sluttet 65 deltakere (83%) med alle medikamenter mot høyt blodtrykk og vanndrivende medisiner i henhold til protokollen
 • Fire (5%) stoppet noen medisiner. 
 • Disse 69 deltakerne opplevde ingen umiddelbar endring i blodtrykket, men deres gjennomsnittlige blodtrykk falt betydelig fra 9 uker.

Retningslinjene oppfordrer leger til å foreskrive tabletter, men det har vært få studier og metoder på hvordan tabletter kan stoppes. Professor Roy Taylor.

Tidligere hadde forskere ved universitetene i Glasgow og Newcastle i en stor studie vist effekten av vektreduksjon hos dem med diabetes 2. Professor Roy Taylor fra Newcastle University sa:
– Retningslinjene oppfordrer leger til å foreskrive tabletter, men det har vært få studier og metoder på hvordan tabletter kan stoppes.

-Annonse-

– Pasientene ønsker ikke flere tabletter!

Videre sa professor Taylor, som ledet studien:

– Pasientene mine ønsker ikke flere tabletter. Denne studien er viktig fordi vi nå kan forsikre dem om at det å stoppe blodtrykkstabletter ikke bare er trygt, men også bra for helsen. Vi har vist at når betydelig vekttap oppnås og opprettholdes, kan pasienter effektivt håndtere både blodtrykk og diabetes type 2 uten medisiner.

Den store studien kalt Diabetes Remission Clinical Trial (DIRECT) dokumenterte at 80 prosent av dem med type 2 diabetes i opp til seks år kunne få sykdommen reversert. Og at:

 • Av dem som gikk ned 10-15 kg, oppnådde 73 % at sykdommen ble reversert
 • Av dem som gikk ned 15 kilo eller mer oppnådde 83 % det samme og sluttet med medikamenter mot diabetes.
 • Type 2- diabetes er typisk en følge av vektøkning og overflødig fett. Ikke nødvendigvis en permanent tilstand.
 • Snittsvekten hos dem som får diagnosen diabetes 2 tilsvarer BMI på 30-31, men lege og spesialist Fedon Lindberg ser flest tilfeller ved en BMI over 35.
 • Nær halvparten av dem med diabetes type 2 kan reversere symptomene ved å gå ned i vekt. Altså å få blodsukkerverdier innenfor normalt referanseområde

En oppdatert versjon av studien ble publisert i The Lancet i 2019.

De totale samfunnskostnadene for fedme i Norge er 68 milliarder kroner årlig.
Menon Economics

Om årsaker til overvekt: – Vi har erstattet fett med sukker og raske karbohydrater.

–Enormt å hente for individ og samfunn

Bli kvitt type -2 diabetes og spar milliarder, Bent Høie! Slik lød overskriften i 2019 da Fedon Lindberg i Dagens Medisin oppfordret til å endre systemet for diabetikere.
– Dessverre lite har skjedd i det offentlige helsevesenet i Norge siden da. Selv om retningslinjene for diabetes behandling i Norge har blitt justert og anbefaler et program for vektreduksjon. Det er virkelig synd, for det er enormt å hente både for den enkelte og samfunnet, sier Fedon Lindberg.

lege og spesialist fedon lindberg
Spesialist og lege Fedon Lindberg: – Vi kan spare milliarder!

Noen fakta om diabetes-2 i Norge:

 • 215.000 har type 2-diabetes (T2-D)
 • Mellom 100.000 og 200.000 har T2-D uten å vite om det
 • Rundt 600 000 kan ha prediabetes, altså forstadiet til diabetes
 • Jo tidligere en får T2-D, desto større er risikoen for et kortere og dårligere liv
 • Ubehandlet eller dårlig behandlet gir diabetes ca ti år forkortet levetid
 • Fedme- og diabetespandemiene henger nøye sammen, i en rapport har Menon Economics estimert at totale samfunnskostnadene relatert til overvekt/fedme, er 168 milliarder kroner årlig
 • Det utgjør ca 35.000 kroner årlig per nordmann.
 • Menon Economics anslår at de totale samfunnskostnadene for fedme er på 68 milliarder kroner årlig.

Referanser

Den omtalte studien i sin helhet

Flere om sammenhenger mellom vekt, diabetes 2 og sykdom:

Kempf K, et al.Individualized Meal Replacement Therapy Improves Clinically Relevant Long-Term Glycemic Control in Poorly Controlled Type 2 Diabetes Patients. Nutrients. 2018 Aug 4;10(8).

Taylor R, et al. Remission of Human Type 2 Diabetes Requires Decrease in Liver and Pancreas Fat Content but Is Dependent upon Capacity for β Cell Recovery. Cell Metab. 2018 Oct 2;28(4):547-556.e3.

Mer fra hemali

– Annonse –

– Annonse –