Lyst til å prøve noe nytt til julefrokosten? Glutenfrie polarbrød med søtpotet passer til alle julens pålegg!
Takk til Carina Lidström, gjest i Hemalipodden høsten 2023, for oppskrift.
Det er kjapt å ta med seg en pose Polarbrød fra daglivarebutikken, men har du lest ingredienslisten? Polarbrød Havre inneholder vann, hvetemel, fullkorn av hvete, fullkorn av havre, sukker, hvetegluten, havrekli, rapsolje, fermentert hvetemel, gjær, salt, vegetabilsk emulgeringsmiddel, hjortetakksalt og maltmel bygg. Særlig problematisk er tilsatt sukker, ekstra tilsatt hvetegluten og rapsolje. Samtlige bidrar til økt inflammasjon i kroppen.
Hvorfor ikke bake langt renere og mer næringsrike polarbrød selv? Søtpoteten bidrar med betakaroten og den er i tillegg rik på kostfiber og en fin kilde til kalium og sporstoffet kobber.
Du trenger
To store søtpoteter
Ca 250 gr havremel*
Ca 100 gr lettkokte havregryn
1 dl melk/plantemelk (tilsettes til slutt for å justere konsistensen)
4 ss chiafrø
2 ss bakepulver
Et par klyper havsalt
-Annonse-
*Havremel kan du fint lage selv med å knuse havregryn i en blender!
Slik gjør du
Skrell søtpotetene og del dem i like store terninger. Kokes til de blir møre. Kjør søtpoteten med en stavmikser til du får en fin puré. Rør deretter inn de andre ingrediensene. Sørg for å røre til alt blir blandet godt sammen.
Sett ovnen på over- og undervarme 185 grader. Finn frem et bakepapirkledt stekebrett. Bruk en skje og form passe store polarbrød rett på bakepapiret. Polarbrødene skal være en snau centimeter høye. Lag hull med en gaffel. Stekes i 15-20 minutter (følg med på slutten, alle ovner er forskjellige). Avkjøles på rist og oppbevares i kjøleskap.
Tips! Vil du lage polarbrødene med proteinrike, kan du tilsette et pisket egg som du blander godt inn. Du vil da antagelig trenge mindre melk/plantemelk.
For en mer kortreist vri: Gresskar kan brukes i stedet for søtpotet. Kjempegodt!
Flere oppskrifter fra Hemali
Næringsrike bokhveteknekkebrød
Litt mer blodsukkervennlige kokosmakroner
Helt rå pepperkaker
Varmende og smaksrik gresskarsuppe