Søk
Close this search box.

Ukens byttetips: Det er ikke ost alt som smelter

Revet ost
Ukens byttetips: Det er ikke ost alt som smelter.

Har du lagt merke til at på noen pakker revet ost står det bare “Revet”? Snu pakken og les ingredienslisten også -du vil kanskje få deg en overraskelse!

Det er stor sjanse for at du har revet ost på menyen i dag, fredag forbindes jo for mange med enten pizza eller taco. Da kan det være lurt å være klar over at det ikke er ost alt som smelter…

Denne uken ser vi på Synnøve Revet som inneholder 52 % pizzatopping (vann, kokosolje, melkeprotein, modifisert potetstivelse, salt, mysepulver, surhetsregulerende middel (E331, E330) farge (E160a), 43 % gulost (melk, salt, løpe, konserveringsmiddel (E251)), surhetsregulerende middel (E509)), potetmel (antiklumpemiddel, maks 5 %).

Alternativet er Tines revet ost original med pasteurisert melk, syrekulturer, salt, potetmel, mikrobiell løpe. Blandingen inneholder 50% Norvegia og 50% Jarlsberg.

Ferdig revet, men kan knapt kalles ost

Ingrediensen “pizzatopping” er kanskje ny for de fleste. For å toppe en pizza mener Synnøve at det trengs vann samt åtte andre ingredienser, hvorav tre er E-stoffer. I produktet finnes kun 43 prosent ost. Produktet er altså så ultraprosessert som det får blitt.

-Annonse-

I rekken av ingredienser er natriumnitrat (E251) mest problematisk. Den får rødt lys i Kolonihagens oversikt over tilsetningsstoffer og er tillatt brukt i enkelte kjøtt- og fiskeprodukter, i begrenset mengde. Det brukes for eksempel til bacon, saltede og tørkede kjøttprodukter, og i kryddersild. Brukes også tilsetning ved modning av ost for å hemme utvikling av smørsyrebakterier.

Hånd i hånd med revet ost går gjerne bearbeidede kjøttprodukter som skinke, bacon og pepperonipølse. Dette er produkter som er vanskelig å finne uten omdiskuterte natriumnitritt (E250). Holder du ikke tunga rett i munnen på handleturen, kan helgekosen fort bli en prøvelse for tarmen!

Les også: Skinke er skinke, vel?

Skjermdump fra Go´Vegan Nordics nettside.

Vegansk “ost”

Mens vi først er inne på revet, er det også verdt å merke seg de veganske alternativene. Det er om mulig enda lenger unna ost enn Synnøves revet.

Plantebasert er i vinden, men hvor mye planter er å spore i denne ingredienslisten? Smelter du Go´Vegan revet på pizzaen får du i deg: Vegansk alternativ til mozzarella (ca. 60 %) og cheddar (ca. 40 %) (vann, modifisert stivelse (E1422, E1450, E1404), vegetabilsk fett (shea, kokos), salt, trikalsiumfosfat, farge (E160c, E160a), surhetsregulerende middel (E330), aromaer, konserveringsmiddel (E202), vitamin B12, vitamin D3), antiklumpemiddel (potetmel, maks 2 %).

Pakken reklamerer med 40 prosent mindre fett og at den innholdet vitamin D, B12 og kalsium. Ingen tvil om at veganere må finne en kilde til dette et sted, men plantebasert “ost” er neppe stedet.

Riv selv!

Best kontroll over ingrediensene tar du om du kjøper en hel gulost og river selv. Etter all sannsynlighet er det også billigere. Det tar fem minutter og er det beste alternativet for både tarmen og lommeboka!

Kilder

Store Norske Leksikon

Flere byttetips fra Hemali

Valg av fet fisk er ikke ett fett
Nyrørt jordbærsyltetøy med lus
Ingen Kims, ingen kos?
Ikke bare rent mel i posen

– Annonse –

– Annonse –

Én kommentar

  1. Pizza som lørdags snacks er greit. Laget dette for barna mine. Helt fra scratch, deigen, tomatsaus, ymse råvarer, og skiver med gulost. Frosen pizza må det advares mot. ADVARES

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *