Hjemmelaget, sier Nora om sitt jordbærsyltetøy. Betyr det at bestemor har karmin i kjøkkenskapet?
Hjemmelaget og syltetøy. Ordene kan fort gi assosiasjon til en bestemor i rutete forkle. Riktignok har nok bestemor en pose Jam Syltepulver i kjøkkenskapet og får med det sukker, geleringsmiddel (pektin), konserveringsmiddel (sorbinsyre) og antiklumpemiddel (E341) på kjøpet. Men karmin, dét har hun ikke!
Så da kan en jo spørre seg -ja, eller Nora, da- hva som er så hjemmelaget med dette: Jordbær 60%, sukker, vann, fortykningsmiddel (pektin), surhetsregulerende middel (eplesyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat E202), fargestoff (karmin).
Alternativet denne uken er Änglamarks økologiske jordbærsyltetøy: Jordbær, sukker, vann, sitronsaft, geleringsmiddel (E440) og surhetsregulerende Middel (E333).
Brødskive med smør og lus?
Kaliumsorbat lar vi ligge denne uken. Men det er verdt å merke seg at dette er et E-stoff det finnes nok faresignaler og underlag på, til at man bør holde seg unna stoffet i sin helhet, i følge Kolinihagens oversikt over tilsetningsstoffer.
-Annonse-
Denne uken tar vi en nærmere titt på karmin (E120). Karmin er en rød farge og brukes til farging av kosmetikk, godterier, leskedrikker, tekstiler -og mat. I mat brukes karmin for å forsterke rødfarge. Bruken har vært omstridt i flere land fordi den i svært sjeldne tilfeller kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner, og i verste fall anafylaktisk sjokk. Karmin har også vært sitert i astmapatologi.
Karmin fremstilles fra en luseart (Dactylopius cocchus) som lever på kaktus. Det er oppdrett av disse lusene flere steder. Opprinnelsen er Sør-Amerika, men lusen er innført til Kanariøyene, Spania, Algerie og Australia. Det er de voksne hunnene som brukes i produksjon av karmin. De samles inn, tas livet av, tørkes og selges. For å fremstille fargen knuses lusene til et pulver. Deretter kokes pulveret og tilsettes ulike ingredienser.
Les også: Naviger trygt i E-stoffjungelen
Jordbær på sprøytemiddeltoppen
Hva smaker vel mer av sommer en solmodne jordbær? Dessverre har jordbær en bismak. Rettere sagt isoksaben, metamitron, fenmedifam, dikvat dibromid, pyraklostrobin, boskalid, azoksystrobin, alfacypermetrin, tiakloprid, lambda-cyhalotrin, deltametrin, abamektin, milbemektin, deltametrin og karate 5 CS. Sistnevnte er et insektmiddel i den kjemiske hovedgruppen pyretroider. Det er mange av disse stoffene som er med på kjøpet når vi spiser norske, konvensjonelt dyrkede jordbær.
Norske jordbær du spiser i dag kan være sprøytet for tre dager siden. I 2019 fant Mattilsynet giftrester i 94 prosent av prøvene av norske jordbær. Giften er inni bærene, det hjelper derfor lite å vaske dem.
Kun om lag 40 tilsetningsstoffer er tillatt i økologisk matproduksjon. Fargestoffer er ikke tillatt, derfor sikrer du alltid å styre unna karmin når du kjøper økologisk jordbærsyltetøy.
I 2019 fant Mattilsynet giftrester i 94 prosent av prøvene av norske jordbær.
Lag selv med tre ingredienser
Å lage jordbærsyltetøy som faktisk er hjemmelaget, er enkelt og krever kun tre ingredienser! Kjøp frosne, økologiske jordbær og du er sikret at syltetøyet ikke blir en cocktail av sprøytemiddelrester.
Fremgangsmåte
- Mos tinte jordbær med en gaffel (en pakke på butikken er ca 300 g)
- Tilsett ca 1 ts chiafrø
- Tilsett kokosblomstsukker eller annen søtning etter ønske
- La chiafrøene svelle en times tid før servering
Holdbar cirka fem dager i kjøleskap. Oppbevares best i glass med lokk.
Kilder
Tilsetningsstoffguiden, Kolonihagen
Ren Mat
Plantevernguiden
Mattilsynet
Regelverksveileder: Foredling, lagring, import og omsetning av økologiske næringsmidler og fôrvarer (merk spesielt fra side 39)
Flere byttetips fra Hemali
Sukkerfri, men…
Ingen Kims, ingen kos?
Skinke er skinke, vel?
Ikke bare rent mel i posen
One Response
En kuriositet. Under mine opphold i Sør Spania opplevde jeg jordbær som var modifisert. De innrømmet dette i butikken, og var ærlige nok til å lage en vri på denne typen. Jordbær på spansk er forresten fresas. Husker ikke nå hva de kalte de modifiserte. Men ta en titt på dagens salg av jordbær. De er kanskje fra Nederland på denne tiden av året. Er du observant, så gjør deg en tanke om utseende. De har alle samme litt blasse farge, og de er alle like store. Jordbær? No way!