Søk
Close this search box.

Ukens byttetips: Ingen Kims, ingen kos?

Potetgull
Foto: Skjermdump fra Kims nettside.

Fredag forbindes for mange med ekstra kos. Kan det bli kos uten Kims?

Ukens byttetips: Valg av potetgull er heller ikke ett fett! Potetgull er potet, solsikkeolje og krydder tenker du kanskje? Så enkelt er det ikke.

Denne uken ser vi på Kims potetgull med smakene salt og “hot reaper” -altså chili. Vi skal også ta en titt på hva som skjer når poteter friteres i solsikkeolje og hva solsikkeolje gjør med helsen vår.

Men først: Ingrediensene. Den salte varianten er grei å forholde seg til: Potet, solsikkeolje og salt. Hot reaper, derimot: Poteter, solsikkeolje og krydderblanding (mysepulver (melk), krydder (løk, hvitløk, paprika, spisskummen, sort pepper, kajennepepper, chili, oregano), salt, sukker, smaksforsterkere (natriumglutamat, dinatriuminosinat, dinatriumguanylat), naturlige aromaer, kjernemelkpulver, tomatpulver, surhetsregulerende middel (sitronsyre), aroma og fargestoff (paprikaekstrakt)). 

Fredagscocktail av tilsetningsstoffer

For melkeallergikere er jo valget enkelt. Med både mysepulver og kjernemelkpulver er den hotte varianten utelukket uansett.

-Annonse-

Blant de tre smaksforsterkerne er natriumglutamat, også kjent som MSG og E621, mest omstridt. Natriumglutamat har en smak som på fagspråket kalles «umami», en smak som ikke ligner på de andre fire grunnsmakene surt, salt, bittert og søtt. Umami er egentlig ikke en smak i seg selv, men noe som bringer frem smaken i annen mat.

Gjentatte dyrestudier viser at MSG er farlig og skader hjernen, og har ført til kvalme, hodepine, og hjernesykdom som ADHD og epilepsi.

Matprodusentene gikk inn for å fjerne MSG på 2010-tallet da det fikk mye oppmerksomhet etter forbrukere meldte om plager som nummenhet, hjertebank og slapphet etter inntak av stoffet. Gjentatte dyrestudier viser at MSG er farlig og skader hjernen, og har ført til kvalme, hodepine, og hjernesykdom som ADHD og epilepsi.

Men for Kims blir det visst ingen kos uten MSG, godt forkledd som natriumglutamat i innholdsfortegnelsen. Felles for alle tre smaksforsterkerne i Kims-posen er at de ikke er tillatt brukt i økologisk produksjon og er stoffer det er for lite informasjon om til å fastslå eventuelle negative påvirkninger på helse og miljø.

Vær også oppmerksom på at det skilles mellom “naturlig aroma” og “aroma”. Står det kun aroma i innholdsfortegnelsen, er den kjemisk fremstilt. En dæsj sukker på toppen av dette og fredagskosen begynner å ligne mer på en cocktail tilsetningsstoffer enn kos?

Akrylamid

I 2002 fant svenske forskere for første gang ut at noen matvarer inneholder store mengder av det kreftfremkallende stoffet akrylamid. Analyser av matvarer i Norge viser at nivået av akrylamid fremdeles er for høyt i en rekke produkter. Potetgull er blant disse.

Akrylamid er påvist i matvarer som brød, knekkebrød, kjeks og frokostblandinger, i barnegrøtpulver, pommes frites, potetchips og kaffe. Stoffet dannes når matvarene blir brune under steking og frityrkoking, og når kaffebønner brennes.

Akrylamid dannes ved temperaturer over 120 grader. Akrylamid dannes i en kjemisk reaksjon mellom stivelse og aminosyren asparagin i matvaren. Stivelse finnes i mange matvarer som for eksempel poteter, brød og andre kornvarer samt kaffebønner. 

Særlig stekte potetprodukter som potetgull og pommes frites har et gjennomgående høyt innhold av akrylamid, men konsentrasjonen varierer mye med potetsort og også innen samme sort.

Les også: Omega 6:3: Er du i balanse?

Solsikkeolje er vel bra?

Solsikkeoljen markedsføres gjerne tungt når det kommer til potetgull. Det er lett å få bilder av vaiende solsikker i lav sol og få assosiasjoner til sunnhet. For fettsyrebalansen i kroppen derimot, er solsikkeolje ingen god bidragsyter. Solsikkeolje inneholder store mengder av omega 6-fettsyren LA. Utfordringen for de fleste mennesker som lever av et typisk vestlig kosthold med mye ultraprossesert mat, er at omega 6 blir for dominerende. Forholdet mellom omega 6 og 3 skal være 3:1.

En bolle potetgull på fredagene, vil neppe velte lasset. Utfordringen er at det i et vanlig, vestlig kosthold inneholder store mengder omega 6 -hele uken igjennom. Utraprosessert mat, som nordmenn i snitt fyller 60 prosent av handlekurven med, inneholder mye omega 6. Margariner, majones og majonesbaserte produkter er laget av soya og/eller rapsolje. Mens tunfisk, soltørkede tomater og lignende er lagt ned i solsikkeolje. I sum vippes kroppen ut av den viktige fettsyrebalansen.

Ødela vi fredagskosen nå? Begynn såfall med å velge den salte varianten. Eller velg alternativer til potetgull som også er kos!

Sunnere alternativ til potetgull

  • Oliven
  • Grønnsaker med rømmedipp/hummus
  • Rå nøtter
  • Eplechips
  • Grønnkålchips
  • Frosne druer
  • Popcorn med økologisk mais laget med kokosolje*
  • Eplebåter med mandelsmør
  • Ovnsbakte kikerter med olivenolje og krydder

*Popcorn kan også inneholde små mengder akrylamid. Forskningen har i hovedsak tatt for seg micropopcorn. Laget i kjele inneholder det etter all sannsynlighet svært små mengder.

Kilder

Kolonihagen: Tilsetningsstoffguiden
Godt.no
Folkehelseinstituttet
Bra Mat
Opaker Gård


Flere byttetips fra Hemali

Ikke så “hjertego´” likevel?
Skinke er skinke, vel?
Ikke bare rent mel i posen
For feit for nøkkelhullet?

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *