Søk
Close this search box.

Ukens byttetips: Pesto hva for noe?

Pesto

Grensen for hva som kan kalles pesto tøyes av matindustrien. Genoveserne rynker antagelig på nesen over Barillas variant.

Pesto er en italiensk saus. Den er kjent, i ulike former, siden romertiden, og kommer fra Liguria, Italia. En av de vanligste variantene er en genovesiske pestoen, som består av basilikum, hvitløk, pinjekjerner, olivenolje og like deler av ostene parmesan og pecorino. Pesto betyr “å banke” og var den eldgamle måten å lage denne sausen på.

Pestoen kom til Norge på slutten av 1990-tallet og ble en utfordrer til ketchup grunnet sin anvendelighet.

“Høstet ved daggry”

Barilla spiller på følelsene når de beskriver sin pesto: Pesto alla Genovese fra Barilla er laget av 100% fersk, italiensk basilikum. Friske og velduftende basilikumblader høstet ved daggry forenes med den autentiske smaken av Parmigiano Reggiano PDO-ost, bare noen få timer etter innhøstingen. Vår grønne pesto er en opplevelse, som kommer av kvaliteten på ingrediensene og på den forsiktige håndteringen i produksjonsprosessen. Da er vel alt såre vel?

Tja… Solsikkeolje, fersk basilikum 30 %, kasjunøtter, Parmigiano ReggianoBOB-ost 5 %, (melk), maisfiber, mysepulver (melk), salt, melkeprotein, extra virgin olivenolje, sukker, basilikumekstrakt, naturlige aromaer(melk), surhetsregulerende middel: melkesyre, hvitløk.

-Annonse-

Alternativet ligner mer på opprinnelsen og er i tillegg økologisk: Extra virgin olivenolje* (38 %), basilikum* (32 %), cashewnøtter* (25%), pinjekjerner* (2 %), havsalt (2 %), surhetsregulerende middel (E 270vegetabilsk), antioksidant (E 300). *økologisk

Sminket og full av omega 6

Barillas variant er ultraprosessert og inneholder en rekke fyllstoffer og “sminkestoffer”. Maisfiber, mysepulver, basilikumekstrakt, melkeprotein og naturlige aromaer er tilsatt for å finjustere konsistens, smak og aroma og har ingenting i en ekte pesto å gjøre. Disse stoffene er industrielt isolerte fra råvarene de kommer fra.

Videre er det minimalt med olivenolje i Barillas pesto. Derimot er en stinn av solsikkeolje. Hvor mye vites ikke, men over 30 prosent. Solsikkeolje er problematisk fordi den oksiderer fort og inneholder store mengder omega 6.

Solsikkeolje inneholder den essensielle fettsyren omega 6, men ingen omega 3. At den er essensiell betyr at kroppen ikke lager den selv, men at vi må tilføre det gjennom mat. Utfordringen med dagens høyprosesserte kosthold, er imidlertid at vi får i oss alt for mye omega 6 og kommer ut av den viktige balansen med omega 3. Forholdet mellom omega 6 og 3 bør være 3:1, altså tre ganger så mye omega 6. Virkeligheten for mange som lever av et typisk vestlig kosthold i dag, er 15:1. Å være ubalansert kan skape betennelser i kroppen.

Les også: Omega 6:3: Er du i balanse?

Lag pesto selv

Pesto kan lages i flere varianter, det er nesten bare fantasien som setter stopper. Nå om høsten er grønnkål en lett tilgjengelig ingrediens. Også “gulrotgresset” kan brukes. Men skal du lage en Pesto Genovese tett opp mot originalen, trenger du:

 • 1 potte frisk basilikum
 • 2 ss pinjekjerner
 • 1 båt hvitløk
 • ca. 1 dl olivenolje
 • 50 g revet parmesan
 • 0,5 ts salt
 • 0,25 ts pepper

Fremgangsmåten er enkel:

 • Bland sammen basilikum, presset hvitløk og pinjekjerner i en foodprosessor, morter eller med en stavmikser.
 • Tilsett olje i en tynn stråle under kjøring. 
 • Rør inn parmesan og smak til med salt og pepper. 

Oppbevares på glass i kjøleskap. Nytes på ferskt brød, som dressing i salat eller sammen med pasta.

Pesto

Kilder

Wikipedia
Kostholdsveileder Therese Konstanse
MatPrat


Flere byttetips fra Hemali

Høgg potetene selv!
Fras eller gryn, det er spørsmålet
Tacolefser med tre eller ni ingredienser -valger er ditt!
Det er ikke hipp som happ hvilken kanel du strør på grøten
Vi må snakke om monsteret i rommet

– Annonse –

– Annonse –

2 kommentarer

 1. Pesto er lett å lage selv. Ferdig på et par minutter. Merk at det finnes to typer parmesan i butikken. Se etter parmegiano reggiano. Originalen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *