Søk
Close this search box.

Ukens byttetips: Finn frem ostehøvelen!

Oslo
Ukens byttetips: Ost på tube er mer enn ost

Denne uken står valget mellom tubeost og gulost. Den reneste osten er den du skjærer med ostehøvel!

Denne uken står valget mellom Kavlis skinkeost på tube som inneholder 52 % hvitost (melk, syrekultur, salt, løpe), vann, skinke 14 % (svinekjøtt, vann, salt, røykaroma), smeltesalt (natriumfosfater, polyfosfat), aroma, fargestoff (annattobixin) og konserveringsmiddel (kaliumsorbat) og Norvegias originale gulost med pasteurisert melk, syrekultur, salt og mikrobiell løpe.

14 prosent av skinkeosten består av skinke. Tidligere var det mindre, men Kavli har gitt etter for kundenes ønske om større andel skinke. I en e-post til Hemli skriver Kavli at “skinken er norskprodusert og av høy kvalitet”. Hvorvidt den er tilsatt natriumnitritt (E250), surhetsregulerende midler og stabilisatorer sier hverken Kavli eller ingredienslisten noe om.

Les mer om skinke her!

Hva maten egentlig inneholder

Ved første øyekast ser det ut til at tubeosten er fri for E-stoffer. Ikke la deg lure av ingredienslisten -gjør det til en vane å undersøke hva maten egentlig inneholder!

-Annonse-

Natriumfosfat er er en fellesbetegnelse på kjemiske forbindelser som er natriumsalter av fosforsyre. Fosforsyre brukes blant annet i tannkrem og vaskemidler. Når det brukes i mat, er det merket med E338. I mat har det en surhetsregulerende effekt og anvedes Cola-drikker, ost, is, supper og sauser, frokostblandinger og kjøtt- og fiskeprodukter. Tilsetningsstoffer som inneholder fosfor utgjør en betydelig del av dagens høye fosforinntak, som i en amerikansk studie fra 2013 er mistenkt for å doble risikoen for å dø for tidlig. Det er imidlertid behov for ytterligere forskning for å kunne bevise sammenhengen.

Polyfosfat, eller E452, får rødt lys i Kolonihagens oversikt over tilsetningsstoffer. Dette betyr tilsetningsstoff det finnes nok faresignaler og underlag på, til at man bør holde seg unna stoffet i sin helhet.

Fargestoffet annattobixin får grønt lys. Vil du allikevel fordype deg, har Regjeringen en egen sak om stoffet på sine nettsider.

Mystiske aroma

Hva “aroma” betyr er det bare Kavli som vet. Det eneste du som forbruker kan vite noe om, er at aromaen er kunstig fremstilt. Hvis ikke ville det vært merket “naturlig aroma”.

Kaliumsorbat, E202, er enda et tilsetningsstoff som får det til å lyse rødt. Kaliumsorbat skal hindre gjærsopp, men er problematisk fordi den også har en bakteriedrepende effekt. Den skiller ikke mellom de gode og dårlige bakteriene i tarmen og kan også ta livet av bakteriene som skal være der. Hudirritasjon, rødme rundt munnen og kviser er kjente reaksjoner på sorbinsyre.

Sorbinsyrens egenskaper som et antimikrobielt middel ble kjent i 30- og 40-årene og ble tilgjengelig som syntetisk konserveringsmiddel på 50-tallet. På 80-tallet ble sorbinsyre brukt for å hindre bakterien som kan føre til botulisme og for å redusere bruken av nitritt som den gangen ble vurdert som en for stor produsent av kreftfremkallende nitrosaminer.

Hva da med emballeringen?

Kavli opplyser i sin e-post at skinkeostens tube er laget av gjenvunnet aluminium som er “hygiensisk og svært praktisk for forbruker. Aluminiumsemballasje sikrer lang holdbarhet på produktet, som igjen er med på å minimere matsvinn. All emballasje vi benytter til våre produkter er testet og godkjent.”

Innsiden av tuben blir sprayet med en lakk, opplyser Kavli på telefon. Til tross for e-postutvekslinger i etterkant av samtalen, kan ikke Kavli opplyse om hva denne lakken er laget av.

Vi ble ikke klokere på hva denne lakken består av etter å ha åpnet tuben, men slik ser den ut.

Tilbake i 2014 utførte Folkehelseinstituttet en studie for å avdekke ftalater og bisfenol A (BPA) i miljø, mat og menneskekroppen. 37 av de vanligste matvarene i Norge ble undersøkt. BPA og 10 ulike ftalater ble undersøkt. Et av funnene var at matvarer pakket i metallboks/tube hadde signifikant høyere konsentrasjon av BPA enn maten som var pakket i emballasje av glass.

Hvorvidt dette gjelder Kavlis tuber, vites ikke. Tilsynelatende vet de det ikke selv, heller.

Les også: Én mammas initiativ ga bedre brød til 100 barn

Barnehagene: Frem med ostehøvelen!

Kavli skriver videre at “Tubeostene har et naturlig høyt innhold av proteiner og kalsium som er bra for barn i vekst. Mange barn elsker kombinasjonen av god norsk hvitost og skinke/bacon, samt den gode smøremyke konsistensen som gjør at osten sitter godt på skiven. Ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite ved Haukeland Universitetssykehus støtter at Kavli smøreost er et godt alternativ og del av norsk matkultur og sier: Den kan trygt serveres til barn på brødskiven som en del av et variert kosthold“.

Lovord fra ernæringsfysiolog til tross: Tubeost er et ultraprosessert alternativ til vanlig gulost. Så får det være opp til deg som forbruker å bestemme hva du velger. Men til barnehagene kommer Hemali med en oppfordring: Finn frem ostehøvelen! Smør ekte meierismør på skiva, så sitter den som smurt!

NOVA-klassifiseringen
Per i dag klassifiseres bearbeidet mat i henhold til den såkalte NOVA-klassifiseringen. Den er laget av en gruppe forskere, ledet av Carlos Monteiro fra Brasil.

Kilder

Kolonihagens guide til tilsetningsstoffer
PubMed: High dietary phosphorus intake is associated with all-cause mortality: results from NHANES III
Store Norske Leksikon
Vitenskapskomiteen for mat og miljø: Risikovurdering av aluminium i næringsmidler og kosmetiske produkter i den norske befolkningen
Mattilsynet: Risikovurdering: Aluminium i næringsmidler og kosmetiske produkter
Bok: Takk for maten?


Flere byttetips fra Hemali

Også høna blir det hun spiser
Iskremspesial: Ikke mye som minner om idyll
Valg av fet fisk er ikke ett fett
Nyrørt jordbærsyltetøy med lus
Ikke bare rent mel i posen

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *